ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018

Αποσύρεται ρύθμιση από το σ/ν για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής



Μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι...
αποσύρει τη ρύθμιση που φαίνεται να συγκρούεται με το άρθρο 16 και να ανοίγει τον δρόμο για τη λειτουργία ΑΕΙ από διεθνείς οργανισμούς που χορηγούν ισότιμους τίτλους με τα δημόσια ιδρύματα της Ελλάδας.

Όπως ανέφερε το υπουργείο, πρόκειται να καταθέσει ερώτημα προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για τη συγκεκριμένη ρύθμιση. Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο νόμου για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής θα έρθει στη Βουλή την ερχόμενη Δευτέρα. 

Η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου έχει ως εξής:

Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων μετά τις διαφορετικές ερμηνείες που διατυπώθηκαν αλλά και την επιδίωξή του να υπάρξει η όσο το δυνατόν ευρύτερη διακομματική συναίνεση,  ανακοινώνει ότι αποσύρει από το άρθρο 19 την παράγραφο 1 του σ/ν  για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής  Αττικής που θα εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου.

Για τη συγκεκριμένη ρύθμιση κατατίθεται σχετικό ερώτημα του Υπουργείου προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

Θυμίζουμε ότι το για το θέμα αυτό είχε προηγηθεί παρέμβαση του πρώην Υπουργού Παιδείας κ. Νίκου Φίλη, ενώ σήμερα υπήρχε αναλυτικό άρθρο του Χρήστου Κάτσικα στην Εφημερίδα των Συντακτών που αναδημοσιεύουμε παρακάτω:

Του Χρήστου Κάτσικα

ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΑΝΩΤΑΤΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ;

Μια αθέατη διάταξη που συγκρούεται με το Άρθρο 16 του Συντάγματος

Στο νομοσχέδιο για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής που κατέθεσε η κυβέρνηση ήδη συζητείται στη Βουλή, υπάρχει, ανάμεσα σε άλλα και το  Άρθρο 19 «Λοιπές διατάξεις για την ανώτατη εκπαίδευση» το οποίο αναφέρει:

1.α) Η παρ. 8 του άρθρου 4 του ν. 3328/2005 (Α΄ 80), όπως προστέθηκε με το άρθρο 76 του ν. 4310/2014 (Α΄ 258), αντικαθίσταται ως εξής: «8. Οι τίτλοι σπουδών ανώτατης εκπαίδευσης διεθνών οργανισμών στους οποίους μετέχει η Ελληνική Δημοκρατία είναι ισότιμοι με τους τίτλους σπουδών των ελληνικών δημόσιων ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, χωρίς να απαιτείται η έκδοση πράξης αναγνώρισης.». β) Η παρ. 1 ισχύει από την έναρξη ισχύος του ν. 4310/2014.

Στην εισηγητική Έκθεση του Νομοσχεδίου που αφορά στο Άρθρο 19 σημειώνεται ότι «Με την παρ. 1 αντικαθίσταται αφότου ίσχυσε η παρ. 8 του άρθρου 4 του ν. 3328/2005 (Α΄ 80), όπως προστέθηκε με το άρθρο 76 του ν. 4310/2014 (Α΄ 258), ώστε οι τίτλοι σπουδών ανώτατης εκπαίδευσης διεθνών οργανισμών στους οποίους μετέχει η Ελληνική Δημοκρατία, να είναι αυτοδικαίως ισότιμοι προς τους τίτλους σπουδών των ελληνικών δημοσίων ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, χωρίς να απαιτείται η έκδοση σχετικής πράξης από τον ΔΟΑΤΑΠ. Κατ’ αυτόν τον τρόπο η διάταξη αποκτά  το αρχικό νόημά της στην πληρότητά του, καθόσον δεν είναι νομικά δυνατόν διεθνείς οργανισμοί που παρέχουν εκπαίδευση και οι πράξεις τους να υπάγονται στη δικαιοδοσία εθνικών αρχών, καθόσον μάλιστα η χώρα μας συμμετέχει στη διαμόρφωση των δράσεων αυτών δια της συμμετοχής της στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και τη διαμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών.

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Τι σημαίνουν τα παραπάνω σε απλά Ελληνικά; Σημαίνουν μήπως ότι ένας διεθνής οργανισμός στον οποίο μετέχει η Ελληνική Δημοκρατία μπορεί να ιδρύσει Ιδιωτικό Πανεπιστήμιο στη χώρα μας και να χορηγεί αυτοδικαίως ισότιμους τίτλους  προς τους τίτλους σπουδών των ελληνικών δημοσίων ΑΕΙ, χωρίς να απαιτείται η έκδοση σχετικής πράξης από τον ΔΟΑΤΑΠ;

Σημαίνει μήπως ότι το Άρθρο 16 του Συντάγματος  και ο ΔΟΑΤΑΠ, υποχωρεί μπροστά σε έναν διεθνή οργανισμό που έχει αποκτήσει υπερσυνταγματική ισχύ; Κοντολογίς, παρακάμπτεται ο συνταγματικός «σκόπελος»  που δεν επιτρέπει τη λειτουργία ιδιωτικών ΑΕΙ,  μέσω της δημιουργίας Ευρωπαϊκού Οργανισμού που «είναι διεθνής οργανισμός και έχει δημιουργηθεί με ειδικό νόμο, ως Δημοσίου Δικαίου»;

 Ερωτήματα σοβαρά που απαιτούν απάντηση. Και γίνονται σοβαρότερα αν πάρει κανείς υπόψη του δυο στοιχεία που έχουν παρελθόν και παρόν.

 Το πρώτο είναι ότι το Άρθρο 19 του νομοσχεδίου για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής «πριμοδοτεί» τη ρύθμιση του άρθρο 76 του ν. 4310/2014 που ανοίγει για πρώτη φορά το δρόμο  (ν. 4310/2014 Αρθρο 76. Ισοτιμία τίτλων σπουδών Ανώτατης Εκπαίδευσης: Προστίθεται παρ. 8 στο άρθρο 4 του ν. 3328/2005 (Α' 80) ως ακολούθως: «8. Οι τίτλοι σπουδών ανώτατης εκπαίδευσης διεθνών οργανισμών στους οποίους μετέχει η Ελληνική Δημοκρατία, είναι ισότιμοι προς τους τίτλους σπουδών των ελληνικών δημοσίων ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων εφαρμοζόμενων αναλογικά των παραγράφων 2 έως 7 του παρόντος.»).

Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι η ίδρυση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (EPLO) ως Διεθνούς Οργανισμού με έδρα την Αθήνα, υπήρξε πρωτοβουλία της Ελληνικής Δημοκρατίας. Πρόκειται για διεθνή οργανισμό, (μοναδικό ως τέτοιο στην Ελλάδα που να δίνει και τίτλους σπουδών) διευθύνει ο καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, κ. Σπύρος Φλογαΐτης, δυο φορές υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών, και μία φορά Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών,  με στενότατες σχέσεις  με υπουργούς του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., για τον οποίο παλιότερα δημοσιεύματα  είχαν αρκετές καταγγελίες.

ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΠΑΛΙΑ

Η ιστορία έχει ουρά. Το 1995 ιδρύεται η ΜΚΟ «Ευρωπαϊκό Κέντρο Δημοσίου Δικαίου» (ΕΚΔΔ ή EPLO Αγγλιστί), με την τότε κυβέρνηση να θεσπίζει νόμο, σύμφωνα με τον οποίο η χρηματοδότηση της εν λόγω ΜΚΟ θα προέρχεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, θέτοντάς τη δηλαδή υπό πλήρη κρατική κηδεμονία.

 Σύμφωνα με παλιότερο ρεπορτάζ του HOT DOC από τα τεύχη 2 και 47, από εθνικές πηγές (υπουργείο Εξωτερικών)  και από ευρωπαϊκούς φορείς χρηματοδότησης , σε χρονικό διάστημα δέκα ετών το «Ευρωπαϊκό Κέντρο Δημοσίου Δικαίου» έλαβε χρηματοδότηση αρκετών εκατομμυρίων ευρώ.

Το 2005 η ΜΚΟ του αναβαθμίστηκε. Από ΜΚΟ που αμειβόταν πλουσιοπάροχα από τα κονδύλια του ΥΠΕΞ και τον κρατικό προϋπολογισμό (τόσο επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, όσο και επί Νέας Δημοκρατίας) μετατράπηκε σε διεθνή οργανισμό, με το όνομα Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου (ΕΟΔΔ). Στις 21 Ιουλίου 2009 κυρώθηκε και η συμφωνία έδρας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και του οργανισμού.

 Τον Απρίλιο του 2014 τροπολογία του υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου στο νομοσχέδιο του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη για τις λαϊκές αγορές (!) επιτρέπει τη δημιουργία του πρώτου ιδιωτικού πανεπιστημίου, από την πρώην ΜΚΟ του καθηγητή Σπύρου Φλογαίτη, που έχει μετατρέψει σε διεθνή οργανισμό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ανέβηκε στο opengov για διαβούλευση, μόνο για μια εβδομάδα και μάλιστα, τη Μεγάλη Εβδομάδα!

Ήδη ο κ. Φλογαίτης, είχε δημιουργήσει για την οργάνωσή του μία εντυπωσιακή έδρα (πλην αυτής που είχε στο Κολωνάκι) στα Λεγραινά Σουνίου (32,5 στρεμμάτων) που αποτελείται από δύο μεγάλα κτίρια με συνεδριακά κέντρα αλλά και ξενοδοχειακή υποδομή χώρων διαμονής συνέδρων (ξενώνας 28 κλινών).

Σήμερα ο «Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου» (European Public Law Organization-EPLO) και η «Ακαδημία» του που είναι η παλαιότερη και η πιο αναγνωρισμένη εκπαιδευτική δομή του EPLO, προσφέρει μαθήματα που οδηγούν στην απόκτηση του Εντατικού Διεθνούς Διπλώματος Μεταπτυχιακού επιπέδου (I.I.LL.M.) στον τομέα του Ευρωπαϊκού Δημοσίου Δικαίου ή σε Πιστοποιητικό Συμμετοχής στον τομέα Ευρωπαϊκού Δημοσίου Δικαίου  κόστους αρκετών εκατοντάδων ευρώ. Παράλληλα, το "Ινστιτούτο Κατάρτισης στο Δίκαιο και τη Διακυβέρνηση" που αποτελεί με τη σειρά του εκπαιδευτική μονάδα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου  (EPLO) «προετοιμάζει» υποψήφιους για διαγωνιστικές δοκιμασίες του ευρύτερου Δημόσιου τομέα.

Οι προθέσεις του κ. Φλογαίτη είχαν καταγραφεί σε σχετικά ανύποπτο χρόνο πριν από κάμποσα χρόνια (29/5/2012) στην εφημερίδα «Έθνος», σε δημοσίευμα με τίτλο «Ιδρύουν στo... Σούνιο την πρώτη ιδιωτική Νομική Σχολή». Το ρεπορτάζ του «Έθνους» ανέφερε ότι θα άνοιγε  τις πύλες του την άνοιξη του 2013, αλλά τότε δεν κατέστη δυνατό να περάσει η σχετική τροπολογία.

Λίγο πιο κάτω, στο δημοσίευμα του Έθνους, υπήρχε ακόμα μία αποκάλυψη: η σχέση  του Σπ. Φλογαίτη με την πρώην υπουργό Παιδείας,  Άννα Διαμαντοπούλου και το… «μυστικό πρωτόκολλο».  Ανέφερε τότε το ρεπορτάζ: «Μάλιστα τον Σεπτέμβριο του 2011 ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, καθηγητής Τζουλιάνο Αμάτο, ήρθε στην Αθήνα και έκλεισε και τις τελευταίες λεπτομέρειες, υπογράφοντας «μυστικό πρωτόκολλο» για την ίδρυση της ιδιωτικής Νομικής Σχολής με την τότε υπουργό Παιδείας και προσωπική του φίλη κ. Αννα Διαμαντοπούλου».

Όπως και να έχει, είναι σίγουρο, ότι το Υπουργείο Παιδείας και όχι μόνο, οφείλει απαντήσεις και διευκρινίσεις. Γιατί το θέμα είναι σοβαρό και αφορά το DNA της δημόσιας Ανώτατης Εκπαίδευσης στη χώρα μας.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου