ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018

Συνδέονται ηλεκτρονικά ΑΑΔΕ – Κτηματολόγιο για τον έλεγχο της ακίνητης περιουσίας

 Picture 0 for Συνδέονται ηλεκτρονικά ΑΑΔΕ – Κτηματολόγιο για τον έλεγχο της ακίνητης περιουσίας
 

Στόχος η διασταύρωση με τα δηλωθέντα στοιχεία στο Ε9
Tην ηλεκτρονική διασύνδεση των υπολογιστικών συστημάτων της εταιρείας Εθνικο Κτηματολόγιο
και Χαρτογράφηση Α.Ε., με την ΑΑΔΕ, ορίζουν με κοινή υπουργική απόφαση που υπογράφουν ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης και η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου.
 
Επί της ουσίας, η ΑΑΔΕ θα έχει άμεση πρόσβαση, σε όσες πληροφορίες χρειάζεται για τον έλεγχο και τη φορολόγηση της περιουσίας, στο πλαίσιο της διαδικασίας διασύνδεσης και ανταλλαγής πληροφοριών, που ορίζεται από τη συγκεκριμένη απόφαση. Η απόφαση διευκρινίζει ότι μέσα από τη συγκεκριμένη υπηρεσία θα υπάρχει η δυνατότητα άμεσης πρόσβασης στα στοιχεία των ηλεκτρονικών αρχείων, που τηρούν οι δύο φορείς για την ανταλλαγή δεδομένων και στοιχείων ακινήτων, εγγραπτέων δικαιωμάτων και δικαιούχων μεταξύ της ΕΚΧΑ Α.Ε. και της ΑΑΔΕ.
 
Ανοίγει ο δρόμος για διασταύρωση δηλώσεων E9 με πραγματικά στοιχεία
 
Η ΑΑΔΕ θα μπορεί να προβεί σε άμεσο έλεγχο των δηλώσεων ακινήτων Ε9, και να εντοπίσει περιπτώσεις απόκρυψης περιουσιακών στοιχείων, οι οποίες επηρεάζουν μεταξύ άλλων τα φορολογικά έσοδα όπως είναι ο ΕΝΦΙΑ ή ο ΦΑΠ.
 
Πώς θα γίνεται η ανταλλαγή δεδομένων
 
Η ανταλλαγή των δεδομένων θα γίνεται κάθε φορά με υποβολή ψηφιακού αιτήματος, όπως ορίζει ο νόμος, εκτός εάν δεν είναι εφικτό από τεχνικής άποψης, και σε αυτή την περίπτωση το αίτημα θα υποβάλλεται αναλογικά.
 
Προηγείται δοκιμαστική λειτουργία
 
Κατά το προσεχές χρονικό διάστημα θα πραγματοποιηθεί δοκιμαστική ανταλλαγή δεδομένων, με μη πραγματικά δεδομένα. Εφόσον βεβαιωθεί ότι το σύστημα λειτουργεί κανονικά, θα προχωρήσει η μετάβαση στο κανονικό καθεστώς λειτουργίας του συγκεκριμένου συστήματος.
 
Σε ό,τι αφορά στην πορεία των παρεχόμενων πληροφοριών, θα ελέγχονται τόσο από το Κτηματολόγιο όσο και από την ΑΑΔΕ, ενώ σε περίπτωση που υπάρξει οποιαδήποτε τεχνική ή λειτουργική απόκλιση, η υπηρεσία ηλεκτρονικής διασύνδεσης θα διακόπτεται και θα επαναλειτουργεί.
 forologikanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου