ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018

Έρχονται 88 νέα προαπαιτούμενα -Ποια αφορούν το Δημόσιο





Την πολιτική απόφαση για την εκταμίευση δόσης 6,7 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα πήρε το χθεσινοβραδινό Eurogroup ανοίγοντας παράλληλα τον κύκλο των τεχνικών συζητήσεων για το χρέος που είναι πιθανό να επιτρέψουν την είσοδο του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Το λεγόμενο «γαλλικό κλειδί» για το χρέος είναι το μοντέλο που συμφωνήθηκε τον Ιούνιο του 2016 και συνδέει την ελάφρυνση χρέους, «εφόσον απαιτείται», με την ανάπτυξη της χώρας. Ο υπουργός Oικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έκανε λόγο για ένα «καλό Eurogroup για την Ελλάδα».
Συνολικά η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να υλοποιήσει 88 προαπαιτούμενες δράσεις που ως τον Αύγουστο του 2018 προκειμένου να βγάλει τη χώρα από τα Μνημόνια. Ανάμεσα σε αυτές υπάρχουν και σημαντικές μεταρρυθμίσεις που αφορούν το Δημόσιο.
Στη βάσει αυτή η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να δρομολογήσει άμεσα – ψηφίζοντας σχετική διάταξη από τον Μάιο του τρέχοντος έτους – τη μείωση του αφορολογήτου των μισθωτών, των συνταξιούχων και των κατ’ επάγγελμα αγροτών ένα χρόνο νωρίτερα, από το 2019 αντί από το 2020, αν το ΔΝΤ και οι λοιποί θεσμοί κρίνουν ότι αυτό είναι αναγκαίο για τη διασφάλιση της επίτευξης του δημοσιονομικού στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2019.
Η κυβέρνηση υποχρεώθηκε επίσης να προχωρήσει στην κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο από την 1η Ιουλίου, ενώ παράλληλα δεσμεύθηκε ότι θα νομοθετήσει την αύξηση των συντελεστών του ΕΝ.Φ.Ι.Α. και την περικοπή των απαλλαγών από τον φόρο αυτό, εφόσον οι αντικειμενικές αξίες μειωθούν σημαντικά σε πολλές περιοχές της χώρας, προκειμένου να διασφαλιστεί η είσπραξη εσόδων ίδιου ύψους με αυτά που εισπράχθηκαν σε κάθε ένα από τα έτη 2014-2017 (2,65 δισ. ευρώ ετησίως).
Επίσης η κυβέρνηση συμφώνησε να προβεί σε 10.000 πλειστηριασμούς ακινήτων το 2018, και σε «40.000 το χρόνο τα επόμενα τρία χρόνια», δηλαδή από το 2019 ως το 2021 (σελ. 17).
Το ανακοινωθέν του Eurogroup καλεί την Ελλάδα να διαμορφώσει και να παραμετροποιήσει το δικό της ολοκληρωμένο αναπτυξιακό πλάνο. Ουσιαστικά το ελληνικό πρόγραμμα θα χτιστεί πάνω στο Μεσοπρόθεσμο 2018-2022 με στόχο την τήρηση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 ως και το 2022.
Δημόσια διοίκηση – Προαπαιτούμενα
Κινητικότητα. Οι αρχές διορισμού των υπηρεσιών παραλαβής θα εκδώσουν τις αποφάσεις σχετικά με τον πρώτο κύκλο κινητικότητας έως το Φεβρουάριο του 2018 και οι αλλαγές θέσης των εργαζομένων θα πραγματοποιηθούν έως τον Μάρτιο του 2018.
Διορισμοί-τοποθετήσεις στελεχών. α) Οι διορισμοί των Διοικητών, των αναπληρωτών Διοικητών και των τομεακών (ειδικών) γραμματέων θα ολοκληρωθούν το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο. β) Οι διορισμοί όλων των θεματικών Γενικών Διευθυντών θα ολοκληρωθούν έως τον Μάρτιο.
Διορισμοί-τοποθετήσεις στελεχών. (α) Τον Μάρτιο θα ξεκινήσει η πρόσκληση για το διορισμό όλων των Διευθυντών οι οποίοι θα διοριστούν μέχρι τον Ιούνιο και β) τον Ιούνιο θα ξεκινήσει η πρόσκληση για όλους τους Προϊσταμένους Τμημάτων οι οποίο και θα διοριστούν άμεσα.
Αξιολόγηση της απόδοσης των υπαλλήλων. Μέχρι τον Ιούνιο, (i) θα αναπτυχθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το σύστημα αξιολόγησης σύμφωνα με το πεδίο εφαρμογής του Μέρους Β του νόμου 4369/2016, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής των ρυθμίσεων για τον καθορισμό στόχων στη δημόσια διοίκηση και μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας αξιολόγησης των επιδόσεων και (ii) θα διεξαχθεί η δεύτερη αξιολόγηση της απόδοσης.
Επιδόματα επικίνδυνης εργασίας. Μέχρι το Μάιο, οι αρχές (i) θα δημοσιεύσουν το βραχυπρόθεσμο σχέδιο προστασίας και πρόληψης όπως ορίζεται στη νομοθεσία, (ii) θα παράσχουν στους θεσμούς την αρχική γνώμη της επιτροπής σχετικά με τα επιδόματα για επικίνδυνες εργασίες, μαζί με τη λεπτομερή μελέτη και τις προσωρινές ποσοτικοποιήσεις, όπως ορίζεται στο νόμο, και (iii) θα συμφωνήσουν με τους θεσμούς τις οδηγίες που θα παρέχουν οι υπουργοί στην επιτροπή.
Συντονισμός. Μέχρι το Φεβρουάριο του 2018, οι αρχές θα αναπτύξουν, σε συνεργασία με την τεχνική υποστήριξη, (i) ένα εγχειρίδιο δομών και διαδικασιών εντός της κυβέρνησης και της δημόσιας διοίκησης, το οποίο θα περιλαμβάνει την προετοιμασία, το συντονισμό και τη διαιτησία των πολιτικών και ii) αποτελεσματική διαδικασία διυπουργικής διαβούλευσης πριν από την έναρξη των νομοθετικών προτάσεων, συμπεριλαμβανομένης μιας διαδικασίας που θα διασφαλίζει ότι η υποβολή όλων των τροποποιήσεων της νομοθεσίας θα συντονίζεται κεντρικά. Το εγχειρίδιο επίσημης δομής και διαδικασιών αποτελεσματικής διυπουργικής συνεργασίας θα εφαρμοστεί έως τον Μάρτιο.
Η δόση και οι πλειστηριασμοί
Τα πρώτα 5,7 δισ. ευρώ της δόσης (3,3 δισ. για δανειακές υποχρεώσεις, 1,9 δισ. για το «μαξιλάρι» ρευστότητας και 500 εκατ. ευρώ για ληξιπρόθεσμα) αναμένεται να εκταμιευθούν το Φεβρουάριο από τον ESM αφού πρώτα η κυβέρνηση ολοκληρώσει τα 15 περίπου προαπαιτούμενα που εκκρεμούν (από τα 110 συνολικά της τρίτης αξιολόγησης).
Τον Απρίλιο, όταν οι Θεσμοί διαπιστώσουν ότι «τρέχουν» απρόσκοπτα οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και έχουν εκκαθαριστεί ληξιπρόθεσμα ύψους 1 δισ. ευρώ, τότε θα εγκριθεί και το υπόλοιπο μέρος της δόσης, ύψους 1 δισ. ευρώ.
Τα νέα προαπαιτούμενα
Στη συνέχεια, η κυβέρνηση θα μπει στην τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση με στόχο να τηρήσει τα 88 προαπαιτούμενα που απομένουν για να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα.
Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται τα εξής:
1. Ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου 2018-2022 από τη Βουλή (Μάιος 2018)
2. Εφαρμογή της μείωσης του αφορολόγητου από το 2019 αντί για το 2020 αν ΔΝΤ και ΕΕ κρίνουν ότι απαιτείται για την επίτευξη πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2019 (Μάιος 2018).
3. Από την 1η Μαΐου οι πλειστηριασμοί ακινήτων για οφειλές προς στο Δημόσιο (για ποσά πάνω από 500 ευρώ) θα γίνονται ηλεκτρονικά.
4. Αν χρειαστεί θα γίνουν αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ και θα διευρυνθεί η φορολογική βάση ώστε τα εκκαθαριστικά του φόρου που θα εκδοθούν τον Αύγουστο του 2018 να αποφέρουν τα ίδια έσοδα μετά την ευθυγράμμιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές των ακινήτων.
5. Αποκοπή λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Το Φεβρουάριο θα έρθει στη Βουλή ο νόμος για τις προς πώληση μονάδες. Θα εφαρμοστούν επιπλέον μέτρα για την είσπραξη των ανεξόφλητων λογαριασμών της επιχείρησης.
6. Κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα υπόλοιπα πέντε νησιά του Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως, Λέρος).
7. Μέχρι τα μέσα Μαρτίου η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει στον επανυπολογισμό όλων των συντάξεων ώστε να γίνουν οι μειώσεις από 1.1.2019.
8. Ως τον Ιούνιο θα πρέπει να εκδοθεί η υπουργική απόφαση για την περικοπή του ΕΚΑΣ το 2019.
9. Ως τον Μάρτιο θα πρέπει να προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί για την πώληση του 30% του Ελευθέριος Βενιζέλος, του 65% της ΔΕΠΑ, του 5% του ΟΤΕ και του 35% των ΕΛΠΕ. Ως τον Ιούνιο ακολουθεί η πώληση του 17% της ΔΕΗ ή μια διαδικασία με αντίστοιχο όφελος. Συνολικά από τις ιδιωτικοποιήσεις προβλέπονται έσοδα 17 δισ. ευρώ από το 2017 ως το 2060.
10. Ως το τέλος Ιανουαρίου η κυβέρνηση και οι Θεσμοί θα συμφωνήσουν στην εκπόνηση ενός οδικού χάρτη για την ενιαία είσπραξη φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.
 πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου