Στόχος η περικοπή του 10% των εργαζομένων τους…
Σε νέο κύκλο συρρίκνωσης και μετασχηματισμού εισέρχονται οι ελληνικές τράπεζες, στοχεύονταςμέσα στα επόμενα δύο-τρία χρόνια να μειώσουν το δίκτυό τους σχεδόν στο μισό, βάζοντας «λουκέτο» σε 1.000-1.200 καταστήματα, εξέλιξη που θα οδηγήσει αναγκαστικά στην… έξοδο το 10% των εργαζομένων τους.
Όπως αναφέρει το ΒΗΜΑ, η στρατηγική αυτή αποτελεί μονόδρομο για τους τέσσερις συστημικούς ομίλους, καθώς οι παραδοσιακές τραπεζικές εργασίες συνεχίζουν να κινούνται στον… πάτο του βαρελιού, ενώ η ταχεία μετάβαση στην εποχή του ηλεκτρονικού χρήματος, μετά την επιβολή των capital controls, καθιστά απαραίτητη την ψηφιοποίηση των μονάδων που θα διατηρήσουν.
Στο πλαίσιο αυτό, έμπειρο τραπεζικό στέλεχος εκτιμά ότι, με τις σημερινές συνθήκες στην αγορά, η διατήρηση από κάθε όμιλο περισσότερων των 300-350 καταστημάτων δεν έχει νόημα. Για την προσαρμογή τους σε αυτά τα επίπεδα, θα πρέπει ως και το 2020 να κλείνουν κατά μέσο όρο σχεδόν 10 μονάδες κάθε εβδομάδα. Αναπόφευκτα, το κλείσιμο των καταστημάτων θα οδηγήσει σε αποχωρήσεις του πλεονάζοντος προσωπικού, εθελούσιες σε πρώτη φάση και αναγκαστικές στη συνέχεια, αν τα νούμερα δεν βγαίνουν αλλιώς… Στα τέλη του 2017 ο αριθμός των τραπεζοϋπαλλήλων στις τέσσερις μεγάλες τράπεζες διαμορφώθηκε σε 42.200. Σε βάθος τριετίας, εκτιμάται ότι θα πρέπει να μειωθεί κάτω από τις 39.000.
Τραπεζικές πηγές, όπως αποκαλύπτει το euro2day.gr, αναφέρουν ότι η πίεση από τους μετόχους αλλά και τις εποπτικές αρχές για μείωση του προσωπικού είναι ήδη έντονη και αναμένεται να αποτυπωθεί και στις περαιτέρω δεσμεύσεις που θα αναλάβουν οι ελληνικές τράπεζες μετά τη διεξαγωγή των stress tests.
«Τα νέα προγράμματα εθελουσίας εξόδου αναμένεται να τρέξουν νωρίς το 2018, καθώς οι περισσότερες τράπεζες έχουν αποφασίσει να φέρουν τις δράσεις μείωσης του προσωπικού νωρίτερα, έτσι ώστε τα οικονομικά οφέλη να αποτυπωθούν στα αποτελέσματα πριν κλείσουν οι ισολογισμοί της τρέχουσας οικονομικής χρήσης», αναφέρει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας.
Εν τω μεταξύ, μπορεί η κρίση και το πάγωμα των δανειοδοτήσεων από τις τράπεζες να λειτούργησαν ως καταλύτες προς την ανάγκη μείωσης του μισθολογικού κόστος και της δαπάνης συντήρησης ενός μεγάλου όγκου καταστημάτων, ωστόσο δεν αποτέλεσε τη μοναδική αιτία. Τραπεζικά στελέχη τονίζουν ότι η τεχνολογική εξέλιξη της εποχής επιβάλλει νέου τύπου μοντέλα λειτουργίας στις τράπεζες.
«Όλες οι συναλλαγές γίνονται ψηφιακά. Ήδη στο εξωτερικό οι τράπεζες έχουν περάσει στην εποχή του fintech (financial technology) και η πραγματοποίηση των συναλλαγών, είτε πρόκειται για το απλό retail, είτε για πιο σύνθετα χρηματοοικονομικά προϊόντα και εξυπηρέτηση μεγάλων επιχειρήσεων, γίνονται ηλεκτρονικά», αναφέρουν, δίνοντας το στίγμα των επικείμενων εξελίξεων και στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου