Η ενίσχυση του προϋπολογισμού κοινωνικής αλληλεγγύης για το 2018, με επιπλέον 315 εκατομμύρια αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση του προϋπολογισμού για τα οικογενειακά
επιδόματα, περίπου 260εκ., που σημαίνει ότι περισσότερες από 650.000 οικογένειες θα δούνε ως και διπλασιασμό του οικογενειακού επιδόματος που λαμβάνουν και ιδίως οι οικογένειες χαμηλότερων στρωμάτων.
Έτσι, για το 2018, έρχονται αλλαγές στο ύψος των επιδομάτων αλλά και στα εισοδηματικά κριτήρια χορήγησης.
Βεβαίως, στο υπουργείο, για το 2018 έχουν δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στον λεγόμενο… «νέο βραχίονα των επιδομάτων» της Ελλάδος.
Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία ο ΟΠΕΚΑ (Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης).
Μετά την ολοκλήρωση του οργανογράμματος, σύμφωνα με το οποίο ο παλιός ΟΓΑ θα μετονομαστεί σε ΟΠΕΚΑ, το προεδρικό διάταγμα, όσον αφορά στη λειτουργία του και τις τεχνικές παρεμβάσεις της ΗΔΙΚΑ, πλέον, από το 2018 και έπειτα αλλάζει η «γραμμή» απονομής όλων των προνοιακών παροχών που στόχος είναι να δίνονται με διαφάνεια, με τον ίδιο τα τρόπο που δόθηκαν το ΚΕΑ και το Κοινωνικό Μέρισμα.
Ο νέος ΟΠΕΚΑ θα «απορροφήσει» οικογενειακά επιδόματα, αναπηρικά επιδόματα, ΚΕΑ, ειδικό επίδομα τρίτεκνων – πολύτεκνων οικογενειών, επίδομα ανασφάλιστων υπερήλικων, το επίδομα για πολύτεκνες αγρότισσες μητέρες κ.α. ενώ θα «τρέχει» και μια σειρά κοινωνικών παροχών – προγραμμάτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες στο ΟΠΕΚΑ θα παραμείνει ο σημερινός διοικητής του ΟΓΑ κ. Στυλιανός Πλιάκης ο οποίος θα έχει στο πλευρό του ένα εργατικό δυναμικό τουλάχιστον 285 ανθρώπων.
Εν τω μεταξύ, από το Φεβρουάριο του 2018, θα τεθεί σε πιλοτική εφαρμογή ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Αναπηρίας, που θα δώσει τέλος στις χρονοβόρες και επίπονες διαδικασίες για τα άτομα με αναπηρία. Κατά τη διάρκεια του πιλοτικού προγράμματος η διαδικασία απονομής προνοιακών παροχών σε ΑμεΑ θα πραγματοποιείται μέσω του ΟΠΕΚΑ και των ΚΕ.Π.Α.
Για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) στόχος το 2018, είναι η διεύρυνσή του. Σε όλη τη χώρα, οι σημερινοί δικαιούχοι είναι 626.338, με πρόβλεψη για 700.000 και συνολική δαπάνη ύψους 760 εκατομμυρίων. Μαζί με την άμεση οικονομική στήριξη, οι δικαιούχοι του ΚΕΑ να διασυνδέονται με προγράμματα και υπηρεσίες: Δηλαδή χαμηλά τιμολόγια για ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, ένταξη παιδιών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, απευθείας σύνδεση με τις παροχές τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης σε είδος (πρόγραμμα ΤΕΒΑ). Όμως σκέψεις υπάρχουν και για την «αποτελεσματικότητα» του ΚΕΑ, καθώς όπως λένε στο υπουργείο είναι μεν ένα πρόγραμμα μπορεί να λειτουργήσει ως δίχτυ ασφαλείας αλλά και ως δίχτυ εγκλωβισμού στη φτώχεια. Για το λόγο μελετάται ο τρόπος, ένα ποσοστό ανέργων-δικαιούχων του ΚΕΑ να βρίσκει τη δυνατότητα να εντάσσεται στην αγορά εργασίας.
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου