Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας αποτελεί την κύρια αιτία απώλειας της όρασης για εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο.
Πρόκειται για το κέιλ (kale), κοντινό συγγενή του άγριου λάχανου, που έχει προκαλέσει διατροφική υστερία τα τελευταία χρόνια και ορκίζονται στις ευεργετικές του ιδιότητες διάσημοι και μη.
Το κέιλ είναι ένα είδος λαχανίδας που το γενετικό της υλικό ομοιάζει με τα μπρόκολα, τα λαχανάκια Βρυξελών και τα κουνουπίδια, όμως η θρεπτική του αξία τα ξεπερνά όλα με διαφορά.
Το κέιλ μπορεί να βοηθήσει στην ενδυνάμωση των οστών αφού περιέχει τεράστιες ποσότητες ασβεστίου κι ας μην ανήκει στα γαλακτοκομικά, ενώ ταυτόχρονα είναι εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών και αντικαρκινικών ουσιών.
Περιέχει περισσότερο β-καροτένιο από το σπανάκι και περίπου διπλάσια ποσότητα ωχρίνης, τη μεγαλύτερη από οποιοδήποτε άλλο λαχανικό.
Το κέιλ είναι επίσης πλούσιο στην αντιοξειδωτική λουτεΐνη, η οποία είναι απαραίτητη για την υγεία των ματιών.
Σύμφωνα με τα ευρήματα σχετικής μελέτης, η λουτεΐνη θα μπορούσε να μειώσει δραματικά τον αριθμό των σοβαρών περιπτώσεων ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.
Η ιατρός διατροφολόγος Δρ Sarah Brewer επισημαίνει: «Η λουτεΐνη είναι ένα καροτενοειδές που παράγεται από τα φυτά και δίνει το χρώμα σε ορισμένα φρούτα και λαχανικά, όπως το γλυκό καλαμπόκι, οι πορτοκαλί και οι κίτρινες πιπεριές, αλλά και στον κρόκο του αυγού. Το σώμα δεν παράγει αυτή την αντιοξειδωτική ουσία, είναι λοιπόν ζωτικής σημασίας μια δίαιτα πλούσια σε λουτεΐνη, η οποία είναι απαραίτητη για υγιή μάτια».
«Τα σκουροπράσινα λαχανικά, όπως το σπανάκι, αλλά και το καλαμπόκι και τα αυγά, είναι επίσης καλές πηγές, αλλά εάν δεν τρώτε αυτές τις τροφές μπορείτε να λάβετε συμπληρώματα λουτεΐνης».
Τα σχόλια της Δρ. Brewer έρχονται σε συνέχεια μελέτης του 2015 που αποκάλυψε ότι τόσο η λουτεΐνη όσο και η αντιοξειδωτική ζεαξανθίνη παίζουν σημαντικό ρόλο στη μείωση του κινδύνου για εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.
Οι ασθενείς που έλαβαν 10mg - 20mg συμπληρωμάτων λουτεΐνης για διάστημα 48 εβδομάδων, είδαν σημαντική αύξηση στην ευαισθησία του αμφιβληστροειδούς.
Άλλη μελέτη έδειξε ότι η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων λουτεΐνης (10mg) και ζεαξανθίνης (2mg) επί πέντε χρόνια μείωσαν τον κίνδυνο ανάπτυξης ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας κατά 10 έως 25%.
Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας προκαλεί στους ασθενείς απώλεια της κεντρικής όρασης.
Η όραση γίνεται θολή όταν κοιτάζετε ευθεία και σταδιακά επιδεινώνεται.
Προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία για την πάθηση.
Πηγή: express.co.uk
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου