ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017

Νέα έρευνα: Η υπερθέρμανση του πλανήτη χειρότερη από ότι υπολόγιζαν οι επιστήμονες


Μια νέα γαλλο-ελβετική έρευνα ανατρέπει τα μέχρι πρότινος δεδομένα για την υπερθέρμανση του πλανήτη, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι οι επιστήμονες έκαναν λάθος στη μεθοδολογία τους
για τη μέτρηση της θερμοκρασίας των θαλασσών, πράγμα που σημαίνει πως η κλιματική αλλαγή είναι πιο ραγδαία από ότι υπολογιζόταν.
Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Nature Communications, όπως αναφέρει ο Independent, ο ωκεανοί εκατομμύρια χρόνια πριν ήταν πιο δροσεροί από ότι πιστεύαμε, επομένως η αύξηση της θερμοκρασίας σήμερα είναι πολύ πιο ανησυχητική. 
«Οι ωκεανοί καλύπτουν το 70% του πλανήτη μας και διαδραματίζουν βασικό ρόλο στο κλίμα της γης. Το να γνωρίζουμε κατά πόσο η θερμοκρασία τους μεταβάλλεται κατά τη διάρκεια διαφορετικών γεωλογικών περιόδων είναι κρίσιμης σημασίας για να προβλέψουμε τις συνέπειες των σημερινών κλιματικών αλλαγών με μεγαλύτερη ακρίβεια», σχολίασε ο Anders Meibom, επικεφαλής του Εργαστηρίου Βιολογικής Γεωχημείας του EPFL και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Λωζάνης.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι επιστήμονες έχουν παραβλέψει κάποιους κρίσιμους παράγοντες όταν υπολόγισαν τη θερμοκρασία των θαλασσών πριν από εκατομμύρια χρόνια.
Μέχρι τώρα, οι επιστήμονες υπολόγιζαν τη θερμοκρασία της θάλασσας μελετώντας τα υπολείμματα οξυγόνου στα απολιθώματα κοχυλιών που βρίσκονται στον πάτο των ωκεανών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι επιστήμονες να υπολογίσουν λανθασμένα ότι η θερμοκρασία των θαλασσών έχει μειωθεί κατά 15 βαθμούς.
Όμως η νέα έρευνα δείχνει ότι τα υπολείμματα οξυγόνου δεν διατηρούνται σταθερά στον χρόνο, αλλά αλλάζουν χωρίς να αφήνουν κάποιο αποτύπωμα και αυτό σημαίνει πως οι μετρήσεις τις θερμοκρασίας των ωκεανών είναι λάθος.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από γάλλους ερευνητές του Εθνικού Γαλλικού Κέντρου Επιστημονικής Έρευνας (CNRS), των Πανεπιστημίων της Σορβόνης, του Στρασβούργου, αλλά και από ελβετούς ερευνητές από το Ελβετικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Λωζάνης (EPFL) και το Πανεπιστήμιο της Λωζάνης.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου