ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017

Ολική ανατροπή στις δηλώσεις πόθεν έσχες από το ΣτΕ!




Το ανώτατο δικαστήριο κρίνει αντισυνταγματική την υποχρέωση να περιλαμβάνονται στις δηλώσεις μετρητά άνω τα €15.000 και φυλάσσονται εκτός τραπεζών ή εντός θυρίδων, καθώς και κινητά περιουσιακά στοιχεία, των οποίων η αξία υπερβαίνει τα €30.000!!!

Μόνο ηλεκτρονικά θα υποβάλλονται πλέον οι δηλώσεις «πόθεν έσχες» χωρίς να εξαιρείται κανείς από την υποχρέωση αυτή, ούτε και οι δικαστές. Αυτό αποφάσισε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας υποχρεώνοντας και τους δικαστικούς λειτουργούς να ακολουθήσουν τον ηλεκτρονικό τρόπο υποβολής , όπως και οι υπόλοιποι υπόχρεοι δήλωσης «πόθεν έσχες» παρά τις αιτιάσεις και τις επιφυλάξεις που εξέφρασαν για αυτό οι δικαστικές ενώσεις τους.
Ωστόσο, η Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου εξέφρασε αντιρρήσεις στην υποχρεωτική δήλωση και των μετρητών άνω των 15 χιλιάδων ευρώ που μπορεί να έχει ο υπόχρεος κάτω από το… στρώμα του κρεβατιού του ή των κοσμημάτων που τυχόν έχει καταχωνιάσει, σε κάποιο σημείο του σπιτιού.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικές τις ρυθμίσεις που επιβάλλουν σε όλους τους υπόχρεους δήλωσης περιουσιακής κατάστασης να αναφέρουν μετρητά πάνω από 15 χιλιάδες ευρώ που έχουν εκτός πιστωτικών ιδρυμάτων η σε θυρίδες, αλλά και κινητά περιουσιακά στοιχεία (τιμαλφή, πίνακες κλπ) αξίας πάνω από 30 χιλιάδες ευρώ.
Η απόφαση της Ολομελείας εκδόθηκε, 10 ολόκληρους μήνες τη συζήτησης των προσφυγών που είχαν καταθέσει ενώσεις δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών κατά της κοινής υπουργικής απόφασης των υπουργείων Δικαιοσύνης και Οικονομικών για τις διατάξεις εκείνες που δεν έκαναν διάκριση στους δικαστές αλλά τους υποχρέωναν να δηλώσουν στοιχεία της προσωπικής τους κατάστασης ( όπως διεύθυνση κατοικίας) στην ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου κατατίθενται οι δηλώσεις πόθεν έσχες.
Σύμφωνα με την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, είναι συνταγματικός ο νέος τρόπος υποβολής πόθεν έσχες για όλους τους υπόχρεους, συμπεριλαμβανομένους και τους δικαστές, καθώς, όπως αναφέρεται, «η Διοίκηση έχει λάβει ικανά μέτρα προκειμένου να ελαχιστοποιήσει τους κινδύνους επέμβασης τρίτων σε αυτό και διαρροής των δεδομένων».
Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι αντίκειται στο Σύνταγμα η μη πρόβλεψη 5ετούς παραγραφής για τη διενέργεια και ολοκλήρωση του ελέγχου, καθώς και για τη διατήρηση των προσωπικών δεδομένων των υπόχρεων.
Οι δικαστές επισημαίνουν ότι «η Διοίκηση οφείλει να διαμορφώσει τη διαδικτυακή εφαρμογή, κατά τρόπο ώστε να μην καθίσταται αδύνατη ή ιδιαιτέρως δυσχερής η υποβολή δήλωσης μέσω της χρήσης του ηλεκτρονικού συστήματος από τον μέσο χρήστη» ενώ διευκρινίζουν πως μετά την πρώτη δήλωση πόθεν έσχες , οι υπόχρεοι πρέπει να περιλαμβάνουν σε αυτές που ακολουθούν μόνο τα περιουσιακά στοιχεία, στα οποία επήλθε κάποια μεταβολή.
Η Ολομέλεια ακυρώνει ως μη νόμιμη την υπουργική απόφαση της 13ης.10.2016 με την οποία καθορίστηκαν οι παράμετροι της υποβολής πόθεν έσχες επειδή δεν δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Ειδικά δε για τους δικαστές, οι οποίοι είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη, η Ολομέλεια δέχεται πως στο 15μελές όργανο το οποίο θα κάνει τον έλεγχο των δηλώσεών τους αλλά και των συζύγων τους, θα πρέπει να συγκροτείται «τουλάχιστον κατά πλειοψηφία, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου του, από ανώτατους τακτικούς δικαστές, μέλη των τριών Ανωτάτων Δικαστηρίων».
Επιπλέον, λέει «όχι» στην καθιέρωση υποχρεωτικού ελέγχου των ανωτάτων δικαστών και όχι δειγματοληπτικού, όπως ισχύει για όλους τους υπόλοιπους δικαστικούς λειτουργούς» ενώ απορρίπτει τις ενστάσεις «ως προς τις προβλεπόμενες ποινικές κυρώσεις καθώς αυτές δεν παραβιάζουν την αρχή της αναλογικότητας, ενόψει και του σκοπού δημόσιου συμφέροντος για τον οποίο θεσπίστηκε ο έλεγχος της περιουσιακής κατάστασης».
Τέλος κατά την απόφαση του ΣτΕ, σε περιπτώσεις ελέγχων για το πόθεν έσχες ο ενδιαφερόμενος πρέπει να καλείται σε εξηγήσεις.
 πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου