ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017

Μικρομέτοχος ΟΑΣΘ προς υπουργό Υποδομών: Μη κάνετε ότι έκανε η δικτατορία




Ανοιχτή επιστολή προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σπίρτζη στέλνει ο Παύλος Πολυχρονίδης, πρώην μέτοχος του ΟΑΣΘ και μικροσυνταξιούχος οδηγός. Στην επιστολή του, ο κ. Πολυχρονίδης αναφέρει
πως καμία από τις 1.900 οικογένειες των μικρομετόχων του Οργανισμού δεν έχει πληρωθεί ακόμη, καθιστώντας τις οικογένειες αυτές οικονομικά μετέωρες.
«Σήμερα όλη μας η περιουσία βρίσκεται στον αέρα όπως στην περίοδο της δικτατορίας, μόνο που τότε ήμασταν μέτοχοι χωρίς εισόδημα ενώ σήμερα δεν είμαστε ούτε καν μέτοχοι», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Όπως εξηγεί ο κ. Πολυχρονίδης, «το ετήσιο επιχειρηματικό κέρδος από το ποσοστό 20% μιας ακέραιης μετοχής παραμένει τα τελευταία 10 χρόνια σταθερό και το 2016 ήταν 8.225 Ευρώ, μείον 1.241 Ευρώ το αναλογούν ποσό για κεφάλαιο & αποθεματικά ΟΑΣΘ, μείον 2.004 Ευρώ οι ασφαλιστικές εισφορές, μείον 1.810 Ευρώ ο φόρος και μείον η προκαταβολή φόρου. Στην ουσία, ότι μέρισμα εισέπραττε μήνα με το μήνα κάθε χρόνο ο μέτοχος από το ταμείο του ΟΑΣΘ, τα επέστρεφε κατά το ήμισυ μέσω της πληρωμής των φόρων και των ασφαλιστικών του εισφορών στο κράτος».
Παράλληλα, καλεί τον υπουργό να στείλει στον εισαγγελέα «οποιαδήποτε νέα στοιχεία που αφορούν την προηγούμενη Διοίκηση ή μετόχους του ΟΑΣΘ ή την ορθότητα των ελέγχων από την πλευρά του δημοσίου», προκειμένου να «αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που πρέπει και να μην σπιλώνεται η συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυραίων μετόχων».
Διαβάστε αναλυτικά την επιστολή:
«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

είμαστε μία εκ των 1.900 οικογενειών μικρομετόχων του ΟΑΣΘ που, σε αντίθεση των όσων λέγατε, δεν πληρωθήκαμε κανένα μέρισμα εντός του 2017, διότι πολύ απλά ποτέ ως μέτοχοι δεν πληρωνόμασταν πριν από τους εργαζόμενους.
Με την ψήφιση και την εφαρμογή του νομοσχεδίου σας, κρατικοποιήσατε τον ΟΑΣΘ και τοποθετείτε χρονικά την οποιαδήποτε αποζημίωσή μας στο άγνωστο μέλλον. 1900 οικογένειες έμειναν από την μία στιγμή στην άλλη οικονομικά μετέωρες, χωρίς την δυνατότητα άμεσης αποζημίωσης και με τεράστια προβλήματα του οικογενειακού τους προγραμματισμού λίγο πριν την έναρξη της σχολικής/πανεπιστημιακής περιόδου.

Κ. Υπουργέ,
όλη μας την ζωή την περάσαμε πίσω από το τιμόνι. Πέντε παιδιά ορφανά από πατέρα, να προσπαθούμε τα τρία μικρότερα αγόρια μαζί με τη μακαρίτισσα τη μάνα μας, να στήσουμε μία δική μας δουλειά.
Οικονομία στην οικονομία με τεράστιες θυσίες, στερήσεις και σε εποχές που άλλοι πουλούσαν χωράφια για να πάρουν σπίτια και μαγαζιά, εμείς αγοράζαμε ποσοστό-ποσοστό την συμμετοχή μας:
- Στην αρχή το 1957 με την αγορά μισού λεωφορείου-χρώματος πρασίνου του 39 ΚΤΕΛ Ν. Θεσ/νίκης από την "ομάδα Λαγκαδά'', το οποίο λόγω της καταγωγής μας δρομολογήθηκε και ενίσχυσε συγκοινωνιακά την γραμμή Ωραιοκάστρου - Θεσ/νίκης.
- Την επόμενη χρονιά παράλληλα με την δημιουργία του 8 ΚΤΕΛ Αττικής, δημιουργήθηκε το 54 ΚΤΕΛ Ν. Θεσ/νίκης όπου και ενταχθήκαμε, αλλάζοντας το χρώμα του λεωφορείου σε κίτρινο - μπλέ και αυξάνοντας με μετατροπές στο αμάξωμα τις θέσεις καθημένων από 23 σε 32, για την καλύτερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού των προαστίων της Θεσσαλονίκης.
- Το 1963 υποχρεωθήκαμε να αντικαταστήσουμε τα παλιά λεωφορεία με καινούργια, χρώματος γκρι, ίδιο με αυτό των λεωφορείων του 8 ΚΤΕΛ Αττικής.
- Το 1967 η Χούντα πήρε τα αποθεματικά των μετόχων των ΚΤΕΛ και επέτρεπε μόνον την πληρωμή των εργαζομένων και των εξόδων κίνησης!!!
- Το 1980 ενσωματωθήκαμε στον ΟΑΣΘ και υποχρεωθήκαμε να πληρώσουμε στον ΟΑΣΘ 800.000 δραχμές για το λεωφορείο (1 λεωφορείο = 1 ακέραια μετοχή ΟΑΣΘ), χωρίς συμμετοχή στον συνεταιρισμό Ηρακλή.
Σήμερα όλη μας η περιουσία βρίσκεται στον αέρα όπως στην περίοδο της δικτατορίας, μόνο που τότε ήμασταν μέτοχοι χωρίς εισόδημα ενώ σήμερα δεν είμαστε ούτε καν μέτοχοι.
Όσον αφορά τα περιβόητα κέρδη των μετόχων με τις "τρελές αποδόσεις'' από 110 έως 755%, εγώ σας αντιπαραθέτω τα έσοδα από την μετοχή ενός εκ των δύο κληρονόμων μου:
- Το ετήσιο επιχειρηματικό κέρδος από το ποσοστό 20% μιας ακέραιης μετοχής παραμένει τα τελευταία 10 χρόνια σταθερό και το 2016 ήταν 8.225 Ευρώ, μείον 1.241 Ευρώ το αναλογούν ποσό για κεφάλαιο & αποθεματικά ΟΑΣΘ, μείον 2.004 Ευρώ οι ασφαλιστικές εισφορές, μείον 1.810 Ευρώ ο φόρος και μείον η προκαταβολή φόρου.
Στην ουσία, ότι μέρισμα εισέπραττε μήνα με το μήνα κάθε χρόνο ο μέτοχος από το ταμείο του ΟΑΣΘ, τα επέστρεφε κατά το ήμισυ μέσω της πληρωμής των φόρων και των ασφαλιστικών του εισφορών στο κράτος.

Κ. Υπουργέ,

όλα αυτά ασφαλώς και τα γνωρίζατε, όπως και γνωρίζετε ότι οι υπηρεσίες ελέγχου των υπουργείων έκαναν και κάνουν σωστά την δουλειά τους. Αν παρ' όλα αυτά έχουν προκύψει οποιαδήποτε νέα στοιχεία που αφορούν την προηγούμενη Διοίκηση ή μετόχους του ΟΑΣΘ ή την ορθότητα των ελέγχων από την πλευρά του δημοσίου, θα σας παρακαλούσα να τα στείλετε στον εισαγγελέα για να αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που πρέπει και να μην σπιλώνεται η συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυραίων μετόχων.

Διότι η μέχρι πρότινος διοίκησή μας, μας διαβεβαίωνε στις γενικές συνελεύσεις ότι:
Όλα βαίνουν καλώς, οι έλεγχοι του δημοσίου δεν δείχνουν τίποτα το παράνομο και όλα τα προβλήματα κατά κύριο λόγο οφείλονταν στην μη έγκαιρη τήρηση των συμφωνηθέντων (Κ.Υ.Α.) από τα υπουργεία, προπάντων δε τελευταία από την δική σας προσπάθεια ''οικονομικού στραγγαλισμού'' του ΟΑΣΘ, αφού εκτός των άλλων, ούτε καν η διαφορά από την αύξηση του Φ.Π.Α. δεν πληρώθηκε.
Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι λογικό να μην μπορεί να λειτουργήσει ο Οργανισμός και να ταλαιπωρείται άδικα ολόκληρη η πόλη της Θεσσαλονίκης.
Γιατί αν η τιμή του εισιτηρίου καθορίζεται για κοινωνικούς λόγους από την κυβέρνηση και όχι από την ελεύθερη αγορά και τον ανταγωνισμό, τότε θα πρέπει να τηρούνται οι συμβάσεις και να αποδίδεται η βάσει συμβάσεων επιδότηση στον φορέα εκτέλεσης του συγκοινωνιακού έργου, είτε πρόκειται για ακτοπλοϊκές, αεροπορικές ή λεωφορειακές κ.α. γραμμές.

Καλό είναι να πληρώνει κανείς για τη διαδρομή των 40 χλμ. Θεσσαλονίκης - Μηχανιώνας 1,10 Ευρώ ή ένας συνταξιούχος να πηγαίνει από τα Κουφάλια στο IKEA (60 χλμ.) με εισιτήριο 0,60 Ευρώ, αλλά κάποιος ή όλοι μας θα πρέπει να συμβάλλουμε ούτως ώστε αυτό να μπορεί οικονομικά να είναι λειτουργικό, ταυτόχρονα δε να συμφέρει και τις δύο πλευρές, δημόσιο και ιδιώτη.

Κ. Υπουργέ,

μακάρι να διαψευσθώ - προσωπικά δεν γνωρίζω αν θα ζω μέχρι τότε - αλλά πολύ φοβάμαι ότι άλλοι είναι οι λόγοι της κατάργησης εκ μέρους σας της ισχύουσας μέχρι το Δεκέμβριο του 2019 σύμβασης και της κρατικοποίησης της περιουσίας μας.
Θα μπορούσατε κάλλιστα να προετοιμάσετε το έδαφος ούτως ώστε τον Δεκέμβριο του 2019 να δημιουργηθεί ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον με στόχο τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και ταυτόχρονα να ελέγξετε τον ΟΑΣΘ και να στείλετε στη δικαιοσύνη όσους βάσει στοιχείων ενήργησαν παράνομα.
Εσείς όμως προτιμήσατε να πετάξετε στον δρόμο 1.900 οικογένειες, στην πλειοψηφία τους μικροεισοδηματίες και συνταξιούχοι, μα πάνω απ' όλα νομοταγείς φορολογούμενοι.
Μήπως σχεδιάζετε την μεταπώληση του νέου ΟΑΣΘ, απαλλαγμένο από τους 1.900 μικρομετόχους, με νέα λεωφορεία -πληρωμένα από τα παλιά αποθεματικά, με μειωμένο το κόστος μισθοδοσίας και με ανοικτό το ενδεχόμενο αύξησης του εισιτηρίου, μιας και ο ΟΑΣΘ - όπως λέει και η τελευταία διαφήμιση της νέας διοίκησης - έχει το πιο φθηνό εισιτήριο σε όλη την Ελλάδα, λες και αυτό δεν ίσχυε εδώ και χρόνια.

Κ. Υπουργέ,

Ήμουν λίγο καυστικός με τα λόγια μου αλλά με πνίγει το δίκιο όταν βλέπω, ότι όλος αυτός ο τίμιος και γεμάτος στερήσεις αγώνας της οικογενείας μου αλλά και των άλλων 1.900 οικογενειών, από την μία στιγμή στην άλλη γίνεται αέρας και το έργο μας συκοφαντείται, φθάνει πια!!!

Εκ μέρους όλων μας απαιτώ σεβασμό και άμεση αποκατάσταση της αδικίας είς βάρος της οικογενειακής μας περιουσίας.
Μετά τιμής Παύλος Πολυχρονίδης, π. Μέτοχος
Μικροσυνταξιούχος οδηγός (όχι του ΟΑΣΘ)».
πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου