ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017

Προσπάθεια από τους εργαζόμενους της Hellenic Steel να αναστείλουν την πτώχευσή της

Προσπάθεια από τους εργαζόμενους της Hellenic Steel να αναστείλουν την πτώχευσή της


Συμμάχους στον αγώνα τους για αναστολή της διαδικασίας πτώχευσης της «Hellenic Steel» αναζητούν -μεταξύ υπουργών και εκπροσώπων παραγωγικών και συνδικαλιστικών φορέων- οι 34 εναπομείναντες
εργαζόμενοι στην άλλοτε κραταιά χαλυβουργία της Θεσσαλονίκης, μετά και από την κήρυξη του διαγωνισμού για την πώληση των παγίων της ώς άγονου.
Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος διότι ο υποψήφιος αγοραστής (οι άλλοι δύο ενδιαφερόμενοι δεν κατέθεσαν τελικά δεσμευτικές προσφορές), δεν κάλυψε ουσιαστικό όρο που είχε τεθεί στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης για την πώληση των παγίων της Hellenic Steel. 
 
Οι εργαζόμενοι είναι κάθετα αντίθετοι στο ενδεχόμενο της πτώχευσης -για την οποία οι μέτοχοι έχουν ήδη καταθέσει αίτηση στα αρμόδια δικαστήρια- καθώς τυχόν επαλήθευση αυτού του σεναρίου θα σημάνει αμετάκλητα τους τίτλους τέλους για τη βιομηχανία.
 
Σε αυτό το πλαίσιο, στα μέσα της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να έχουν συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρη Παπαδημητρίου, ζητώντας του να παρέμβει, ενώ αντίστοιχες επαφές θα επιδιώξουν με τον Ιταλό πρόξενο στη Θεσσαλονίκη (σ.σ. βασικός μέτοχος της εταιρείας είναι η ιταλική ILVA), με την επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στην πόλη, Κατερίνα Νοτοπούλου, καθώς και με την υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά και εκπροσώπους παραγωγικών φορέων.
 
Στήριξη από το ΕΚΘ
 
Από την πλευρά της η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης εκφράζει τη συμπαράσταση της στους εργαζόμενους στην Ανώνυμη Ελληνική Εταιρεία Χάλυβος Θεσσαλονίκης Hellenic Steel και ζητά από την Κυβέρνηση να μην επιτρέψει το κλείσιμο μιας ακόμα παραγωγικής μονάδας της Βόρειας Ελλάδας, η οποία αποτελεί παράλληλα μια επιχείρηση εξαιρετικής εθνικής σημασίας καθώς είναι και η μοναδική που παράγει χάλυβα στη χώρα μας.
 
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση:
 
''Η παραγωγική μονάδα κινδυνεύει με αφανισμό και οι εργαζόμενοι βρίσκονται στην αβεβαιότητα και αναζητούν απαντήσεις από τους αρμόδιους φορείς καθώς βλέπουν το εργοστάσιο της Hellenic Steel να οδηγείται στην απόλυτη απαξίωση με ευθύνες των ιδιοκτητών, του ιταλικού δημοσίου, αλλά και όσων διαχειρίζονται την τύχη της επιχείρησης τα τελευταία χρόνια.
 
Ο διαγωνισμός για την πώληση της Ελληνικής Εταιρείας Χάλυβος κρίθηκε άγονος σύμφωνα με τους εκκαθαριστές, με τους μετόχους να επιθυμούν την πτώχευση της καταθέτοντας σχετικό αίτημα στα δικαστήρια, παρά το γεγονός ότι υπάρχει ζωντανό ενδιαφέρον από υποψήφιους αγοραστές, αφήνοντας έκθετους για ακόμη μια φορά τους εργαζόμενους και τις οικογένειες τους που βλέπουν τον  κίνδυνο της ανεργίας να "απειλεί" τις ζωές τους.
 
Δεν πρέπει να επιτρέψουμε άλλα λουκέτα και άλλους ανέργους. Η Βόρεια Ελλάδα και η Θεσσαλονίκη, δεν αντέχει άλλη παραγωγική απαξίωση. Η Κυβέρνηση και οι αρμόδιοι φορείς πρέπει να αναζητούν λύσεις με γνώμονα την εργασία και τη διασφάλιση της και όχι με πολλαπλασιασμό των ανέργων και των κλειστών εργοστασίων.
 
Οι εργαζόμενοι δεν είναι μόνοι τους, όλοι μαζί βρισκόμαστε συμπαραστάτες στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που πραγματοποιούν για την εξεύρεση ουσιαστικής λύσης''.
Η περιπέτεια για τη εδρεύουσα στη Θεσσαλονίκη χαλυβουργία ξεκίνησε πριν από λίγα χρόνια, όταν ο βασικός μέτοχός της, η ιταλική ILVA, ετέθη σε ειδική διαχείριση από το Δημόσιο της γείτονος. Από το σχέδιο διάσωσης της ILVA που «έπεσε στο τραπέζι» είχαν τότε εξαιρεθεί όλες οι εκτός Ιταλίας μονάδες, μεταξύ των οποίων και η Hellenic Steel, η οποία είχε οφειλή αρκετών εκατ. ευρώ προς τη μητρική της, την ILVA. Ετσι, οι διαχειριστές που όρισε το ιταλικό Δημόσιο έδωσαν εντολή στους εκκαθαριστές να καταθέσουν αίτηση πτώχευσης της εταιρίας. Πράγματι, τον Οκτώβριο του 2014 η Hellenic Steel τέθηκε σε εκκαθάριση και ενάμιση μήνα μετά -τον Δεκέμβριο- έκλεισε το εργοστάσιό της.
 thessnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου