Καίνε τα φετινά εκκαθαριστικά της Εφορίας που είδαν στο TAXISnet εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι και οι οποίοι διαπίστωσαν ότι πρέπει να πληρώσουν κατά μέσο όρο φόρο εισοδήματος ύψους 935 ευρώ!
Εως χθες είχαν υποβληθεί 3.422.219 φορολογικές δηλώσεις, δηλαδή λίγο λιγότερες από τις μισές, ενώ απομένουν λιγότερο από 10 ημέρες προτού λήξει η προθεσμία για την υποβολή των εντύπων της Εφορίας.
Οι υπόλοιποι 3.500.000 φορολογούμενοι που δεν έχουν υποβάλει ακόμη τις φορολογικές δηλώσεις θα πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα κατά τη συμπλήρωση των εντύπων της Εφορίας για να μην πληρώσουν έξτρα φόρο.
Ηδη, από τα έως τώρα στοιχεία προκύπτουν τα εξής:
Για το 38,23% των φορολογουμένων (1.308.356 δηλώσεις) το εκκαθαριστικό της Εφορίας είναι χρεωστικό, με τον μέσο φόρο να ανέρχεται σε 935 ευρώ, ενώ εκείνοι που έχουν επιστροφή φόρου είναι μόλις το 16,2% του συνόλου (500.153 δηλώσεις), με το μέσο επιστρεφόμενο ποσό να διαμορφώνεται σε 330 ευρώ.
Για τους υπόλοιπους 1.561.052 το εκκαθαριστικό της Εφορίας είναι μηδενικό, δηλαδή δεν θα κληθούν να πληρώσουν πρόσθετο φόρο, αλλά ούτε θα τύχουν επιστροφής.
Σε κάθε περίπτωση, είτε δοθεί παράταση είτε όχι, αναφέρει η Δημοκρατία, η πληρωμή του φόρου θα γίνει σε τρείς δόσεις, με την πρώτη να πρέπει να καταβληθεί έως τα τέλη Ιουλίου, τη δεύτερη έως τα τέλη Σεπτεμβρίου και την Τρίτη έως 30 Νοεμβρίου.
Τα ιατροφαρμακευτικά έξοδα θα δηλωθούν κανονικά εφέτος, με την προϋπόθεση ότι οι πολίτες έχουν κρατήσει τις αποδείξεις. Αντίθετα, οι αποδείξεις που συγκεντρώνονται εφέτος από ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σύμφωνα με το Real.gr, μέχρι στιγμής δεν προβλέπεται στον νόμο να μετρήσουν για το χτίσιμο του αφορολογήτου, ενώ έχει καταργηθεί πλέον η εν λόγω φοροαπαλλαγή.
Οι απλές αποδείξεις συναλλαγών που συγκέντρωσαν πέρυσι οι φορολογούμενοι δεν χρειάζεται να δηλωθούν εφέτος στο έντυπο Ε1, γιατί το αφορολόγητο για μισθωτούς, αγρότες και συνταξιούχους θα ισχύσει σε κάθε περίπτωση. Αλλωστε, για τον λόγο αυτόν ο σχετικός κωδικός 049 είναι κλειδωμένος.
πηγή
Πότε υπήκοος χώρας εκτός Ε.Ε., κάτοχος ενιαίας άδειας εργασίας, δικαιούται παροχές κοινωνικής ασφάλισης
- Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου
- Με αφορμή την προσφυγή στη Δικαιοσύνη μιας μητέρας τριών ανηλίκων τέκνων από την Λατινική Αμερική
- Κάτοχος ενιαίας άδειας εργασίας σε κράτος μέλος, δικαιούται κατά κανόνα τις παροχές κοινωνικής ασφάλισης που προβλέπονται για τους πολίτες αυτού του κράτους
Η απόφαση αυτή εκδόθηκε με αφορμή την προσφυγή στη Δικαιοσύνη μιας μητέρας τριών ανηλίκων τέκνων από την Λατινική Αμερική που διέμενε νομίμως στην Ιταλία, ήταν κάτοχος της ενιαίας άδειας εργασίας διάρκειας άνω των έξι μηνών και η οποία ζήτησε από το INPS (Εθνικό Ίδρυμα Κοινωνικής Πρόνοιας της Ιταλίας) τη χορήγηση επιδόματος το οποίο προβλέπεται από την ιταλική νομοθεσία υπέρ των οικογενειών με τουλάχιστον τρία ανήλικα τέκνα και με εισόδημα χαμηλότερο συγκεκριμένου ορίου (ανερχόμενου σε 25 384,91 ευρώ το 2014).
Η αίτησή της απορρίφθηκε με την αιτιολογία ότι προκειμένου για υπηκόους χωρών εκτός Ε.Ε., η ιταλική νομοθεσία προβλέπει τη χορήγηση του εν λόγω επιδόματος αποκλειστικώς υπέρ των πολιτικών προσφύγων, των δικαιούχων επικουρικής προστασίας και των κατόχων άδειας διαμονής επί μακρόν διαμένοντος, όχι όμως υπέρ των κατόχων ενιαίας άδειας εργασίας.
Με τη σημερινή απόφασή του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο διαπιστώνει καταρχάς ότι το επίδομα που ζητήθηκε συνιστά παροχή κοινωνικής ασφάλισης η οποία εμπίπτει στην έννοια των οικογενειακών παροχών που προβλέπονται από τον κανονισμό της Ε.Ε. για τον συντονισμό των συστημάτων κοινωνικής ασφάλειας.
Εν συνεχεία το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τονίζει ότι από την οδηγία προκύπτει ότι οι υπήκοοι χώρας εκτός Ε.Ε. οι οποίοι έχουν γίνει δεκτοί σε κράτος μέλος προκειμένου να εργασθούν σε αυτό σύμφωνα με το δίκαιο της Ε.Ε. ή με το εθνικό δίκαιο πρέπει, μεταξύ άλλων, να τυγχάνουν ίσης μεταχείρισης με τους πολίτες του κράτους αυτού.
Τέτοια είναι η περίπτωση υπηκόου χώρας εκτός Ε.Ε., κατόχου ενιαίας άδειας εργασίας, δεδομένου ότι η άδεια αυτή του επιτρέπει να διαμένει νομίμως, με σκοπό την εργασία, στο έδαφος του κράτους μέλους που χορήγησε την άδεια, καταλήγει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου