Είτε σε χωριάτικη σαλάτα είτε σε ντάκο είτε οπουδήποτε αλλού, η ζουμερή ντομάτα είναι η «βασίλισσα» του καλοκαιρινού τραπεζιού!
Η ντομάτα χαρίζει γεύση, χρώμα και άρωμα και νοστιμίζει
τα πιάτα μας. Εκτός όμως από τη νοστιμιά της, είναι μια τροφή πλούσια
σε θρεπτικά συστατικά με ευεργετικές ιδιότητες στον οργανισμό μας,
σύμφωνα με τον Οργανισμό Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ).Επίσης, η ντομάτα είναι καλή πηγή φυτικών ινών. Μια μέτρια ντομάτα μάς εφοδιάζει με 1,5 γραμμάριο φυτικών ινών. Οι περισσότερες φυτικές ίνες της ντομάτας ανήκουν στην ομάδα των αδιάλυτων φυτικών ινών, οι οποίες είναι ιδιαίτερα ευεργετικές για το πεπτικό μας σύστημα.
Από πλευράς μικροθρεπτικών συστατικών, οι ντομάτες αποτελούν καλή πηγή πολλών βιταμινών και μετάλλων. Μια μέτρια ντομάτα καλύπτει το 28% των ημερήσιων αναγκών του ανθρώπινου οργανισμού σε βιταμίνη C. H συγκεκριμένη βιταμίνη παίζει σημαντικό ρόλο σε πολλές λειτουργίες του οργανισμού και διαθέτει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.
Η ντομάτα περιέχει επίσης μια πολύτιμη βιταμίνη του συμπλέγματος Β, το φολικό οξύ, ή αλλιώς βιταμίνη Β9, το οποίο είναι απαραίτητο για την κυτταρική λειτουργία και την ανάπτυξη των ιστών. Η ντομάτα μας εφοδιάζει όμως και με κάλιο, ένα μέταλλο χρήσιμο για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και για την καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος. Ένα φλιτζάνι χυμού ντομάτας περιέχει 534 mg καλίου και ½ φλ. σάλτσα ντομάτας περιέχει 454 mg.
Πολλές μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση ντομάτας και των προϊόντων της συνδέεται με πολλαπλά οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό λόγω της περιεκτικότητάς της σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Παρατηρείται ευεργετική επίδραση στην καρδιαγγειακή λειτουργία, στην όραση και στο δέρμα. Επίσης, πολλές μελέτες δείχνουν ότι η αυξημένη κατανάλωση τροφίμων με λυκοπένιο σχετίζεται με μειωμένα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου