ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017

Πέθανε ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Χέλμουτ Κολ


Πέθανε σε ηλικία 87 ετών ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας και «πατέρας» της ενοποίησης της Γερμανίας Χέλμουτ Κολ, «σήμερα το πρωί στην οικία του στο Λούντβιχσχάφεν» στη νοτιοδυτική Γερμανία, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας BILD.

Ήταν υπέρμαχος της «Ευρώπης των δύο ταχυτήτων» και θεωρείτο ως ο «μέντορας» της νυν καγκελαρίου της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ. Μάλιστα, οι εφημερίδες της εποχής μετά την προσχώρησή της στο CDU, αποκαλούσαν τη Μέρκελ ως «το κορίτσι του Κολ».
Ο Χέλμουτ Κολ γεννήθηκε στο Λουντβιχσχάφεν στις 3 Απριλίου 1930. Το 1947 εισήλθε στη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση της Γερμανίας (CDU), ενώ από το 1973 ήταν Ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Χριστιανοδημοκρατικής παράταξης (CDU) και από το 1976 μέλος της Ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας.
Από το 1976 ως το 1982 διατέλεσε Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής ομάδας του Χριστιανοδημοκρατικού (CDU) και Χριστιανοκοινωνικού (CSU) κόμματος στην ομοσπονδία της Γερμανίας. Από το 1982 ήταν καγκελάριος της Δυτικής Γερμανίας και μετά την ενοποίησή της με την Ανατολική, Καγκελάριος της ενιαίας Γερμανίας μέχρι το 1998.
Επρόκειτο για τον μακροβιότερο Καγκελάριο της Γερμανίας. Μετά την αποχώρησή του από την πολιτική η υστεροφημία του αμαυρώθηκε με την εμπλοκή του σε σκάνδαλο παράνομης χρηματοδότησης του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος.
Με το ανατολικογερμανικό παρελθόν της η Μέρκελ διέφερε από τους «κλασικούς» βουλευτές του CDU. Ενώ οι συνομήλικοι της βουλευτές στηρίζονταν στις κλίκες που είχαν δημιουργήσει στα χρόνια τους στην Χριστιανοδημοκρατική Νεολαία («Junge Union»), η Μέρκελ στηρίζονταν αποκλειστικά στον καγκελάριο Χέλμουτ Κολ (οι εφημερίδες της περιόδου εκείνης την χαρακτήριζαν «το κορίτσι του Κολ»). Πέραν αυτού δεν είχε καμία ιδιαίτερη θέση στην ιεραρχία του κόμματος
altsantiri,gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου