Τι προβλέπει η πρόταση του δήμου Θεσσαλονίκης για ανάπλαση του Ζωολογικού Κήπου. Παραμένουν τα άγρια ζώα, στο τραπέζι το θέμα του εισιτηρίου.
Σε αναδιαμόρφωση του χώρου του Ζωολογικού Κήπου στον Κεδρινό Λόφο, με σημαντικές αλλαγές, σχεδιάζει να προχωρήσει ο δήμος Θεσσαλονίκης.
Ο Ζωολογικός Κήπος θα εξακολουθήσει να φιλοξενεί άγρια ζώα, ενώ θα προστεθούν και πέστροφες. Επίσης, σχεδιάζεται μια λίμνη στη θέση όπου ήταν το κλουβί με τις αρκούδες, ενώ κλείνει τις επόμενες ημέρες, το Μουσείο Ερπετών, λόγω συνταξιοδότησης του ερπετολόγου. Προτείνεται, επίσης, να μετονομαστεί σε «Ζωολογικό Κήπο – Περιβαλλοντικό Πάρκο Δράσεων».
Χθες, σε ημερίδα στο 3ο Φεστιβάλ Ανακύκλωσης, ο προϊστάμενος του τμήματος Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Μάξιμος Πετρακάκης παρουσίασε την πρόταση ανάπλασης του Ζωολογικού Κήπου.
Όπως ξεκαθαρίστηκε, αρχικά, οι όποιες αλλαγές δεν μπορεί να είναι ριζικές, καθώς αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα ο Ζωολογικός Κήπος να περάσει υπό τον έλεγχο της Διεύθυνσης Δασών.
Άγνωστο ακόμα είναι πότε θα δρομολογηθούν οι όποιες αλλαγές, καθώς, αρχικά η πρόταση θα πρέπει να ωριμάσει τεχνοοικονομικά από μελετητικό γραφείο και στη συνέχεια να εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο. Παράλληλα, η μελέτη θα εξετάζει και το θέμα του εισιτηρίου για την είσοδο στον χώρο. Ο κ. Πετρακάκης έκανε λόγο για ένα συμβολικό εισιτήριο της τάξης του 1- 1,5 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι τη συγκεκριμένη πρόταση είχε καταθέσει και παλαιότερα ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης.
Στόχος των αλλαγών που θα δρομολογηθούν είναι η προστασία της πανίδας και της χλωρίδας, η βελτίωση της κυκλοφορίας και η περιβαλλοντική εκπαίδευση.
Σύμφωνα με την πρόταση, στον Ζωολογικό Κήπο θα παραμείνουν τα περίπου 70 άγρια ζώα, όπως τα ελάφια και τα αγριοπρόβατα, ενώ θα προστεθούν οικόσιτα και υδρόβιοι πληθυσμοί καθώς και πέστροφες.
Επίσης, σχεδιάζεται να δημιουργηθεί μία λίμνη στο κενό κλουβί, στο οποίο φιλοξενούνταν έως πριν από λίγα χρόνια οι αρκούδες, οι οποίες απομακρύνθηκαν και μεταφέρθηκαν στον Αρκτούρο. Μέσα στο σχεδιασμό προβλέπεται, επίσης, η δημιουργία Περιβαλλοντικού Περιπτέρου Ενημέρωσης Κοινού καθώς και χώρος αναψυκτηρίου. Επίσης, θα δημιουργηθούν θέσεις φωλεοποίησης οδικών πτηνών, ενώ θα σχεδιαστεί και η καλύτερη χωροκατανομή των ζώων ανά κλουβί.
Μέσα στην πρόταση των αρμόδιων υπηρεσιών του δήμου είναι να προχωρήσει και πρόγραμμα υιοθεσίας ζώων από σχολεία για τη διατροφή και φροντίδα τους. Αναφορικά με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας εξετάζεται να μεταφερθεί σε νέο χώρο ακριβώς δίπλα από εκεί που βρίσκεται.
Όπως ανακοίνωσε ο κ. Πετρακάκης, κλείνει πλέον το Μουσείο Ερπετών, το οποίο άρχισε να λειτουργεί το Σεπτέμβριο του 2000, λόγω συνταξιοδότησης του ερπετολόγου. Στο Μουσείο βρίσκονται το τελευταίο διάστημα μόνο δύο ερπετά, τα οποία θα μεταφερθούν.
Ο Ζωολογικός Κήπος λειτουργεί στον Κεδρινό Λόφο στην περιοχή «Χίλια Δένδρα» του Περιαστικού Δάσους Θεσσαλονίκης από τον Σεπτέμβριο του 1987, σε έκταση 58 στρεμμάτων. Το 2015, μετά από 22 χρόνια, απομακρύνθηκαν από τον Ζωολογικό Κήπο της Θεσσαλονίκης οι δύο αρκούδες και οι δύο λύκοι, οι οποίοι επέστρεψαν στο φυσικό τους περιβάλλον.
Πηγή: http://www.voria.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου