ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τρίτη 30 Μαΐου 2017

Αυτά είναι τα τέσσερα επιδόματα «φτώχειας» που καταργήθηκαν


Κόβονται επιδόματα σχολείου, ανεργίας, απροστάτευτων παιδιών και… απόλυτης ένδειας. Άμεση κατάργηση από τις 19 Μαΐου προβλέπει το τέταρτο μνημόνιο για τέσσερα επιδόματα που θεσπίστηκαν
και χορηγούνταν με εισοδηματικά ή κοινωνικά κριτήρια, με την «υποσχετική» ότι πλέον όσοι ήταν δικαιούχοι αυτών των κοινωνικών παροχών θα ενταχθούν και θα εισπράττουν οικονομική βοήθεια από το εγγυημένο εισόδημα (ΚΕΑ).

Το μόνο βέβαιο, ωστόσο είναι η κατάργησή τους από τις 19 Μαΐου που δημοσιεύθηκε ο νόμος 4472/2017 καθώς δεν έχει ξεκαθαριστεί σύμφωνα με το επίμαχο άρθρο 57 ότι το ποσό των 12 εκατ. ευρώ που καταβάλλεται για αυτά τα επιδόματα θα αναπληρωθεί με την ισόποση πληρωμή από το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης – ΚΕΑ.
Τα επιδόματα που καταργούνται είναι:
- Το σχολικό επίδομα των 300 ευρώ το χρόνο για κάθε παιδί ως την ηλικία των 16 ετών, με εισόδημα οικογένειας ως 3.000 ευρώ. Χορηγείται κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, που σημαίνει που σημαίνει ότι από τον Σεπτέμβριο του 2017 (με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς) δεν θα υπάρχει το επίδομα. Όσοι πήραν το βοήθημα (Σεπτέμβριο 2016) δεν θα το επιτρέψουν, παρά μόνον αν ταυτόχρονα πήραν και το ΚΕΑ. Τα ποσά σε αυτή την περίπτωση θα συμψηφιστούν, αν δεν έγινε έλεγχος κατά την καταβολή τους.
- Το επίδομα των 44 ευρώ το μήνα για απροστάτευτα τέκνα, όπως ορφανά από γονείς ή με γονείς που εκτίουν ποινή φυλάκισης ή με αναπηρία γονέα ή για παιδιά με ένα γονέα.
- Το επίδομα ένδειας, που έφτανε στα 600 ευρώ ως εφάπαξ ενίσχυση για άτομα χωρίς τους αναγκαίους για διαβίωση πόρους.
- Το επίδομα για νεοεισερχόμενους ανέργους ως 29 ετών που ήταν 75 ευρώ το μήνα και καταβάλλονταν για 5 μήνες. Στο εξής και σύμφωνα με σχετική εσωτερική εγκύκλιο που κοινοποίησε ο ΟΑΕΔ στις υπηρεσίες του, από τις 10 Μαΐου και μετά δεν θα παραλαμβάνεται καμία αίτηση για την καταβολή του επιδόματος σε νέους ως 29 ετών που εγγράφονται στον ΟΑΕΔ ως νεοεισερχόμενοι άνεργοι, δηλαδή ως άνεργοι με «μηδέν» ένσημα. Όσοι είχαν υποβάλει αίτηση μέχρι τις 18 Μαΐου 2017, πριν από τη δημοσίευση του νόμου, θα πάρουν τα 75 ευρώ για πέντε μήνες.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου