ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

Εγκαινιάστηκαν οι σήραγγες των Τεμπών-Τσίπρας:Ένα έργο που λίγοι πίστεψαν ότι θα τελειώσει (ΦΩΤΟ+VIDEO)


Εγκαινιάστηκαν οι σήραγγες των Τεμπών-Τσίπρας:Ένα έργο που λίγοι πίστεψαν ότι θα τελειώσει (ΦΩΤΟ+VIDEO)

Με αιχμές προς την κυβέρνηση ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πραγματοποίησε την τελετή των εγκαινίων των σηράγγων των Τεμπών.

 «Τον Γενάρη του 2015 δεν παραλάβαμε μονάχα άδεια ταμεία, κληρονομήσαμε και μια απειλή, την απειλή της ολοκληρωτικής τελμάτωσης των μεγάλων έργων που είχαν βαλτώσει πάνω από 3 χρόνια πριν», τόνισε.
Είπε ακόμη ότι υπήρχε η απειλή η χώρα να αναγκαστεί να επιστρέψει τις χρηματοδοτήσεις στην ΕΕ και να πληρώσει δυσβάσταχτα ποσά και αποζημιώσεις σε κατασκευαστές και παραχωρησιούχους, αν τα έργα δεν τελείωναν μέχρι την άνοιξη του 2007.
Όπως ανέφερε, το συνολικό ποσό που θα έφευγε σε αυτήν την περίπτωση από τα δημόσια ταμεία θα ήταν 8,5 δισ. ευρώ, ενώ οι απαιτήσεις των παραχωρησιούχων για να ξεκινήσουν τα έργα ήταν 1,25 δισ.
«Κάτω από μια διαπραγμάτευση που κράτησε πολύ χρόνο και με την απειλή της οικονομικής ασφυξίας καταφέραμε να φτάσουμε σε συμφωνία που μείωσε τις απαιτήσεις για αποζημιώσεις. Καταφέραμε να βρούμε τη δυνατότητα χρηματοδότησης, ώστε να ξαναξεκινήσουν τα έργα», συνέχισε.


«Το πέρασμα των Τεμπών αντικαθίσταται από έναν σύγχρονο δρόμο» υπογράμμισε  ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης της Σήραγγας των Τεμπών, πρόσθεσε ότι «πρόκειται για ένα έργο που λίγοι πίστεψαν ότι θα τελειώσει, συντομεύει κατά 20 λεπτά τη διαδρομή Αθήνα-Θεσσαλονίκη και ολοκληρώνει τον οδικό άξονα Αθήνας – Θεσσαλονίκης. Επιπλέον  παρακάμπτεται ίσως το πιο επικίνδυνο τμήμα της οδικής σύνδεσης μεταξύ των δύο πόλεων, το πέρασμα των Τεμπών.
Ο υπουργός Υποδομών Χρ'ηστος Σπίρτζης δήλωσε ότι «Τον Φεβρουάριο του 2015, μέσα στη μεγαλύτερη οικονομική κρίση της χώρας, κανείς δεν πίστευε ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα θα ολοκλήρωνε τα βαλτωμένα μεγάλα έργα. Οι οδηγίες του πρωθυπουργού ήταν σαφείς και η επίβλεψη ου ακάματη. Το αποτέλεσμα της ολοκλήρωσης των έργων είναι προϊόν πολύ σκληρής και επίπονης δουλειάς».
Δείτε video και φωτογραφίες από τις ετοιμασίες για την τελετή και τις πρώτες εικόνες από τις σήραγγες:


Στο πλαίσιο της επίσκεψης του, ο πρωθυπουργός κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης για το σαμποτάζ αμαξοστοιχίας των κατοχικών στρατευμάτων στην Κοιλάδα των Τεμπών που έγινε το 1944, με πρωτεργάτη τον Αντώνη Βρατσάνο.
Ο πρωθυπουργός δήλωσε νωρτίτερα ότι το όνομά Αντώνης Βρατσάνος θα δοθεί στην μεγάλη σήραγγα των Τεμπών.
Στις άλλες δύο θα δοθούν τα ονόματα του Μαρίνου Αντύπα, του πρώτου νεκρού του Κιλελέρ και του Ρήγα Φεραίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου