Ελπίδες ότι σε μία πενταετία η μέθοδος θα εφαρμόζεται ευρέως στους ασθενείς
επεξεργάζονται με ειδικό τρόπο και θα τα εγχύουν με ένεση στο σημείο της άρθρωσης που πάσχει. Με τον τρόπο αυτό θα ελαττώνεται η φλεγμονή που έχει ένας ασθενής με προχωρημένη αρθρίτιδα και θα περιορίζεται σημαντικά ο πόνος.
Προς το παρόν οι προσπάθειες βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο, αλλά δεν αποκλείεται την επόμενη πενταετία η μέθοδος αυτή να αποτελεί επίσημη ιατρική θεραπευτική προσέγγιση.
Τις παραπάνω επισημάνσεις έκανε χθες ο αναπληρωτής καθηγητής Ορθοπαιδικής στο ΑΠΘ, υπεύθυνος της οργανωτικής ομάδας του Κέντρου Ορθοπαιδικής και Αναγεννητικής Έρευνας (C.O.RE) του Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας (ΚΕΔΕΚ) του ΑΠΘ, Λευτέρης Τσιρίδης στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου με τίτλο «Stem Cells in Surgery», που άρχισε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα στο ξενοδοχείο «Porto Palace» στη Θεσσαλονίκη.
Ο ίδιος εξήγησε ότι ήδη στη Θεσσαλονίκη έχουν γίνει ορισμένες πειραματικές εγχύσεις σε ασθενείς, οι οποίοι δίνουν τη συγκατάθεσή τους. Μέχρι στιγμής είναι ένας μικρός αριθμός πέντε-επτά ασθενών, οι οποίοι είναι ηλικίας άνω των 50 ετών, ενώ υπάρχει σκέψη για επέκταση της συνεργασίας με όλους τους επιστήμονες που συμμετέχουν στο συνέδριο «Stem Cells in Surgery».
«Το χαρακτηριστικό της αρθρίτιδας είναι η καταστροφή των αρθρώσεων, δηλαδή του χόνδρου με τον οποίο γεννιόμαστε και ο οποίος δυστυχώς δεν αναπλάθεται. Σήμερα οι επιστήμονες προσπαθούν να αναπλάσουν το χόνδρο, αλλά και να ανακουφίσουν τον πόνο χρησιμοποιώντας τα βλαστοκύτταρα», τόνισε ο κ. Τσιρίδης.
Τα πλεονεκτήματα
Σύμφωνα με τον ίδιο τα πλεονεκτήματα από τη χρήση βλαστοκυττάρων για τον περιορισμό του πόνου όσων πάσχουν από πολύ προχωρημένη αρθρίτιδα, δηλαδή αρθρίτιδα λόγω ρευματοειδούς νόσου ή αρθρίτιδα που έχουν άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών, τα οποία χρειάζονται αρθροπλαστική, είναι ότι οι ασθενείς θα παραμένουν περισσότερα χρονικά διαστήματα χωρίς πόνο ή με λιγότερο πόνο, με αποτέλεσμα να χρειάζεται ίσως λίγο αργότερα αυτοαντικατάσταση της άρθρωσης. Επίσης είναι πιο ανθρώπινο και πιο βιολογικά προσεγγίσιμο.
«Ωστόσο τα βλαστοκύτταρα έχουν και ορισμένες ανεπιθύμητες ενέργειες. Δεν είναι πανάκεια. Μπορεί να υπάρχει ανεξέλεγκτος πολλαπλασιασμός και ενδεχομένως ανεξέλεγκτη διαφοροποίησή τους. Με πολύ απλά λόγια το βλαστοκύτταρο είναι ένα κύτταρο που έχει πάρα πολύ μεγάλες δυνατότητες και πολλούς τελικούς στόχους στους οποίους μπορεί να εξελιχθεί. Η διαδικασία από το αρχικό κύτταρο μέχρι τον τελικό στόχο είναι πολύ πυκνή και αυτήν προσπαθούμε να αποκρυπτογραφήσουμε», επισήμανε ο κ. Τσιρίδης.
Αναφερόμενος στα αποτελέσματα των ερευνών για τη δημιουργία χόνδρου, εξήγησε ότι οι επιστήμονες προσπαθούν να δημιουργήσουν με βλαστοκύτταρα το χόνδρο ο οποίος λείπει στην αρθρίτιδα.
«Εμείς κάνουμε μία έρευνα προς αυτήν την κατεύθυνση και έχουμε αναπτύξει βλαστοκύτταρα τα οποία γίνονται χονδροκύτταρα. Αυτό το έχουμε δείξει σε μελέτες σε κυτταρικό επίπεδο, σε μελέτες στο ζωικό επίπεδο και υπάρχουν και κάποιες παγκόσμιες πειραματικές μελέτες σε ανθρώπους με ενθαρρυντικά αποτελέσματα», σημείωσε ο κ. Τσιρίδης.
Παράλληλα ανέφερε ότι «σε επίπεδο ζωικών πειραμάτων έχουμε δημιουργήσει χόνδρο. Στο επίπεδο του ανθρώπου έχουμε δημιουργήσει χόνδρο ο οποίος είναι κατώτερης ποιότητας από το χόνδρο με τον οποίο γεννάται ο άνθρωπος, αλλά ικανός να γεμίσει τα κενά, δηλαδή να απαλλάξει τον άνθρωπο από τον πόνο. Κι είναι πάρα πολύ σημαντικό και έχει γίνει εκτός Ελλάδας. Έχουμε συνεργασία με το Ιmperial College London. Εκεί κάνουμε τη βασική μας σημαντική έρευνα και εδώ έχουμε κάποιες προσεγγίσεις, αλλά εκεί είναι οι μεγάλες μας δημοσιεύσεις».
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Μακεδονία» το Σάββατο 8 Απριλίου 2017
http://makthes.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου