Πάνω από 5.000 άτομα έχει βοηθήσει μέχρι στιγμής, η τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης (210 8237302) της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.), η οποία τον Ιούνιο 2017 θα κλείσει 10 χρόνια λειτουργία.
Τα πρώτα χρόνια λειτουργίας της Τηλεφωνικής Γραμμής Ψυχολογικής
Υποστήριξης, οι καλούντες, κατά πολύ μεγάλο ποσοστό, είχαν διαγνωστεί με
Ρευματοειδή Αρθρίτιδα, ενώ γενικότερα, τα τηλεφωνήματα αυξήθηκαν μετά το 2012 με πρωταγωνίστριες κυρίως γυναίκες.Η υπηρεσία, η οποία έχει συμπεριληφθεί στον Πίνακα Τηλεφωνικών Γραμμών Στήριξης για Θέματα Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης που εξέδωσε η Δ/νση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας & Πρόληψης απευθύνεται στα άτομα που πάσχουν από κάποια πάθηση του μυοσκελετικού συστήματος, καθώς και στους συγγενείς, τους φροντιστές και τους φίλους τους.
Η Γραμμή έχει πανελλαδική εμβέλεια και δέχεται αιτήματα καθημερινά (Δευτέρα με Παρασκευή 10.00π.μ – 16.00μμ) που απαντώνται άμεσα ή κατόπιν ραντεβού από ειδικά εκπαιδευμένο ψυχολόγο και έχουν διάρκεια περίπου 19 λεπτά κατά μέσο όρο.
Μέχρι φέτος, έχει βοηθήσει πάνω από 5.000 άτομα, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι σημαντική αύξηση στο σύνολο των κλήσεων ανά έτος σημειώθηκε από το 2012 και μετά, η οποία παρέμεινε σχετικά σταθερή έως και το 2016. Παραδείγματος χάρη, η αύξηση από το 2011 στο 2012 άγγιξε το 48% ενώ το 2016 το ποσοστό της αύξησης των κλήσεων άγγιξε το 90%.
Η Τηλεφωνική Γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης (210 8237302) παρέχει έναν εναλλακτικό τρόπο υπηρεσιών, ο οποίος είναι άμεσος, χωρίς οικονομική επιβάρυνση, και δίνει την δυνατότητα επικοινωνίας σε άτομα που δυσκολεύονται να μετακινηθούν λόγω σωματικής αδυναμίας, έλλειψης χρόνου, ή απομακρυσμένου τόπου διαμονής,
αλλά και σε αυτούς που δυσκολεύονται να βρεθούν πρόσωπο με πρόσωπο με τον επαγγελματία ψυχικής υγείας.
Ο χαρακτήρας της γραμμής είναι πρώτον υποστηρικτικός/συμβουλευτικός σε θέματα που άπτονται της ψυχικής υγείας ατόμων που πάσχουν από χρόνια ρευματικά νοσήματα, όπως εκδηλώσεις άγχους και κατάθλιψης, δυσκολίες στη διαχείριση του νοσήματος, αλλά και δυσκολίες στις διαπροσωπικές σχέσεις. Επιπλέον, η τηλεφωνική γραμμή έχει και πληροφοριακό χαρακτήρα, για θέματα που αφορούν το νόσημα, ιατροφαρμακευτικά θέματα και θέματα νομικά/πρόνοιας. Τέλος, η γραμμή εξυπηρετεί αιτήματα πληροφόρησης που αφορούν τον σύλλογο.
Σχετικά με τη Γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης
Οι κύριες πηγές πληροφόρησης του κοινού για την λειτουργία της Τηλεφωνικής Γραμμής Ψυχολογικής Υποστήριξης είναι το διαδίκτυο (ιστοσελίδα, μηχανές αναζήτησης, Facebook), τα έντυπα της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α., τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, άλλα εγγεγραμμένα μέλη του συλλόγου, τα νοσοκομεία και οι ιατροί των νοσούντων, καθώς και οι εκδηλώσεις και οι διάφορες δράσεις της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.
Τα άτομα που καλούν στην γραμμή είναι κατά μεγάλη πλειονότητα οι ίδιοι οι νοσούντες. Ταυτόχρονα, η Τηλεφωνική Γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης δέχεται συχνά κλήσεις από συγγενείς νοσούντων, επαγγελματίες ψυχικής υγείας και ιατρούς.
Σχετικά με τα περιστατικά
Η πλειοψηφία των καλούντων είναι γυναίκες. Η αναλογία «γυναίκα-άνδρας» αυξήθηκε ελάχιστα, κατά τη διάρκεια των 10 χρόνων. Το 2007 γυναίκες ήταν το 73% των καλούντων, ενώ άνδρες το 27%. Το 2012, το ποσοστό των γυναικών αυξήθηκε στο 83%, ενώ εκείνο των ανδρών μειώθηκε στο 17%. Τα ποσοστά αυτά διατηρήθηκαν σχετικά σταθερά έως και το 2016.
Ο μέσος όρος ηλικίας των καλούντων κυμαίνεται από τα 38 έτη έως τα 55 έτη. Από το 2007 έως το 2016, ο μέσος όρος ηλικίας των καλούντων είχε μικρή διακύμανση.
Η πλειοψηφία των κλήσεων προέρχονται από την Αθήνα. Το ποσοστό των καλούντων που είναι κάτοικοι Αθηνών, αυξήθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια της δεκαετίας, ενώ ταυτόχρονα το ποσοστό των καλούντων που είναι κάτοικοι της περιφέρειας (υπόλοιπη Ελλάδα), παρέμεινε σχετικά σταθερό.
Τα πιο συχνά νοσήματα, με βάση τη καταγραφή είναι: Ρευματοειδής Αρθρίτιδα, Αγκυλοποιητική Σπονδυλαρθρίτιδα, Ψωριασική Αρθρίτιδα, Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος, Νεανική Ιδιοπαθής Αρθρίτιδα, Ινομυαλγία , Σκληρόδερμα, Σύνδρομο Sjogren και Οστεοαρθρίτιδα.
Τα πρώτα χρόνια λειτουργίας της Τηλεφωνικής Γραμμής Ψυχολογικής Υποστήριξης, οι καλούντες, κατά πολύ μεγάλο ποσοστό, είχαν διαγνωστεί με Ρευματοειδή Αρθρίτιδα. Το φαινόμενο αυτό μειώθηκε με την πάροδο των ετών και τα ποσοστά των καλούντων με άλλα ρευματικά νοσήματα αυξήθηκαν σημαντικά, με αποτέλεσμα η κατανομή των καλούντων με βάση τη διάγνωση τους άρχισε να συμφωνεί με την κατανομή των ρευματοπαθών στο γενικό πληθυσμό.
Συμπερασματικά, η δεκαετής λειτουργία της Τηλεφωνικής Γραμμής Ψυχολογικής Υποστήριξης της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί επιτυχής. Αυτό προκύπτει πρώτον, από την συνεχή λειτουργία της και την ανταπόκριση των ρευματοπαθών σε αυτήν, και δεύτερον, από τις σημαντικές αυξητικές τάσεις των κλήσεων που κατεγράφησαν. Η λειτουργία της γραμμής σήμερα είναι ιδιαίτερα σημαντική και αποτελεί αρωγό για τους ανθρώπους που νοσούν, λόγω των δύσκολων οικονομικών συνθηκών και των μειωμένων δημόσιων παροχών. Η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα δεσμεύεται να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να επιτύχει τον στόχο της επαρκούς στήριξης των ατόμων που νοσούν και σε αυτή την προσπάθεια κάθε συμβολή είναι πολύτιμη.
Σχετικά με την Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.)
Η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.) είναι ένας κοινωφελής, μη κερδοσκοπικός, οργανισμός αναγνωρισμένος από το κράτος. Ιδρύθηκε το 1978 στην Αθήνα και αριθμεί περισσότερα από 700 μέλη, τα οποία είναι κυρίως άτομα που νοσούν από Ρευματικά Αυτοάνοσα Νοσήματα, Ρευματολόγοι και ιατροί που ενδιαφέρονται για τις ρευματικές παθήσεις και άτομα που ενδιαφέρονται να συμπαρασταθούν σε αυτούς που πάσχουν ρευματικά αυτοάνοσα νοσήματα. Όλα τα μέλη εργάζονται εθελοντικά.
Η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα εκπροσωπεί την Ελλάδα ως οργάνωση κοινωνικού χαρακτήρα στην Ευρωπαϊκή οργάνωση EULAR (Ευρωπαϊκή Εταιρεία Aντιρευματικού Αγώνα), PARE ( Ευρωπαϊκό Σύλλογο Νοσούν των από ρευματικά νοσήματα) στο Διοικητικό Συμβούλιο της οποίας συμμετέχει, κατόπιν εκλογής, μέλος της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. Είναι επίσης μέλος των LUPUS EUROPE (Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την ενημέρωση για τον Σ.Ε.Λ.), του EUROPEAN PATIENTS FORUM(EPF) και του EURORD.
onmed.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου