Μάχες στη μέση του δρόμου στο Περού, καμμένα ομοιώματα
πολιτικών στον Παναμά, διάλογος με αγελάδες στη Ρουμανία και δείπνο για
έναν στη Γερμανία είναι μόνο μερικά από τα όμορφα και
παράξενα έθιμα που λαμβάνουν χώρα σε όλο τον κόσμο για την υποδοχή της νέας χρονιάς.
Ελάτε να κάνουμε το γύρο του κόσμου σε μία ημέρα και να γνωρίσουμε τις παραδόσεις των λαών.
Ουαλία-«Κλειδώνοντας» τον παλιό χρόνο
Στην Ουαλία, οι άνθρωποι ανοίγουν την πίσω πόρτα του σπιτιού και την κλείνουν με το που χτυπήσει το ρολόϊ μεσάνυχτα, κλειδώνοντας έξω το προηγούμενο έτος. Στο δωδέκατο χτύπημα, η πόρτα ανοίγει, αφήνοντας το νέο έτος να μπει.
Παναμάς-Καμένο ομοίωμα
Οι κάτοικοι την Πρωτοχρονιά καίνε χάρτινα ομοιώματα διάσημων πολιτικών, ηθοποιών και σελέμπριτι.
Γερμανία- «Δείπνο για έναν»
Κάθε χρόνο από το 1972 οι Γερμανοί παρακολουθούν το τηλεοπτικό σόου «Δείπνο για έναν» γιορτάζοντας έτσι την Πρωτοχρονιά. Κανείς δε ξέρει πως ξεκίνησε η παράδοση αλλά ακόμη και η φράση «ίδια διαδικασία κάθε χρόνο» είναι η ατάκα της εποχής και οι Γερμανοί το απολαμβάνουν πραγματικά, έστω και σε επανάληψη.
Περού-Αλκοόλ και μάχες στο δρόμο
Το φεστιβάλ Takanakuy λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο πριν την Πρωτοχρονιά στο Περού και χαρακτηρίζεται από κατανάλωση αλκοόλ και μάχες στη μέση του δρόμου από άνδρες και γυναίκες προκειμένου να λύσουν τις διαφορές τους. Μετά τη μάχη παραδοσιακά δίνουν τα χέρια και πίνουν μαζί μερικά ποτά.
Πουέρτο Ρίκο-Αρνητική ενέργεια
Στο Πουέρτο Ρίκο, οι άνθρωποι καθαρίζουν τα σπίτια τους για να απαλλαγούν από την αρνητική ενέργεια του προηγούμενου έτος και τελειώνουν πετώντας κουβάδες με νερό έξω από τα παράθυρά τους για να απομακρύνουν τα κακά πνεύματα.
Κίνα- «Δράκοι και κακά πνεύματα»
Ο δράκος είναι η πιο δημοφιλής φιγούρα της κινέζικης πρωτοχρονιάς, γνωστής ως Yuan Tan, που γιορτάζεται μεταξύ 21 Ιανουαρίου και 20 Φεβρουαρίου. Η δυνατή μουσική και τα κλεισμένα με χαρτιά παράθυρα διώχνουν τα κακά πνεύματα, ενώ το μανταρίνι έχει την τιμητική του και δίνεται πάντα ως δώρο σε ζευγάρι.
Λευκορωσία- «Ο κόκορας»
Οι ανύπαντρες συναγωνίζονται για να δουν ποια θα παντρευτεί μέσα στη νέα χρονιά. Στήνει η καθεμιά μπροστά της έναν σορό καλαμποκιού και παίρνουν έναν κόκορα. Τον αφήνουν να φθάσει μέχρι έναν από τους σορούς και σε όποια ανήκει, αυτή θα είναι που θα παντρευτεί.
Μεξικό- «Μιλώντας με τα πνεύματα»
Οι Μεξικάνοι πιστεύουν πως η Παραμονή της Πρωτοχρονιάς είναι η καλύτερη στιγμή για να επικοινωνήσουν με τις ψυχές με των νεκρών και να ζητήσουν συμβουλή από τα πνεύματα. Κι αυτό βέβαια δεν γίνεται ερασιτεχνικά στο σπίτι του καθενός αλλά εξασκείται επαγγελματικά. Στο Τάος Ιν στο Νέο Μεξικό 15 λεπτά διαλογισμού κι επικοινωνίας κοστίζει 15 δολάρια.
Μεξικό-Βραζιλία-Βολιβία- «Χρωματιστά εσώρουχα»
Εδώ υποδέχονται τον νέο χρόνο φορώντας χρωματιστά εσώρουχα, κυρίως κόκκινα αλλά και κίτρινα ή άλλα ζωηρά χρώματα προκειμένου να «πιάσουν» την καλή τύχη. Επίσης, πιστεύουν ότι έτσι θα έρθει και ο έρωτας της ζωής τους. Το κόκκινο αντιπροσωπεύει έντονη ερωτική ζωή και το κίτρινο επιθυμία για πολλά χρήματα και πλούτη. Οι επιθυμίες των ντόπιων εκφράζονται μέσω του χρώματος που επιλέγουν.
Ρωσία-Δύο Πρωτοχρονιές
Υπάρχουν πράγματι δύο εορτασμοί της Πρωτοχρονιάς στη Ρωσία. Η “Παλιά” Πρωτοχρονιά γιορτάζεται στις 14 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το Ιουλιανό, ή ορθόδοξο, ημερολόγιο. Αυτή η γιορτή είναι η μικρότερη από τις δύο και Ρώσοι περνούν την ημέρα με την οικογένεια.
Η “Νέα” γιορτή της Πρωτοχρονιάς συμβαίνει, όπως θα περίμενε κανείς, στις 31 Δεκεμβρίου και την 1η Ιανουαρίου. Για να γιορτάσουν, πολλοί Ρώσοι παρακολουθούν συναυλίες ή επιδείξεις πυροτεχνημάτων, με τις μεγαλύτερες να βρίσκονται στην Κόκκινη Πλατεία.
Εκουαδόρ-«Το κάψιμο των σκιάχτρων»
Καίγοντας σκιάχτρα τα μεσάνυχτα γιορτάζουν τον νέο χρόνο στο Εκουαδόρ. Με αυτόν τον τρόπο θεωρούν πως καταστρέφουν όλα τα άσχημα πράγματα που συνέβησαν. Επίσης, συνηθίζουν να παίρνουν φωτογραφίες που τους θυμίζουν κάτι άσχημο και να τις καίνε ώστε να ξορκίσουν τις περυσινές κακές στιγμές.
Ιαπωνία-Το χτύπημα της καμπάνας
Τα μεσάνυχτα της 31ης Δεκεμβρίου, οι βουδιστικοί ναοί στην Ιαπωνία χτυπούν τις καμπάνες τους συνολικά 108 φορές καθώς συμβολίζουν ένα κομμάτι της θρησκείας με τις ανθρώπινες αμαρτίες. Οι καμπάνες χτυπούν 107 φορές στις 31 και μία φορά μετά τα μεσάνυχτα. Επίσης οι Ιάπωνες συνηθίζουν να τρώνε φαγόπυρο την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.
Δανία- «Το σπάσιμο των πιάτων» και η «αιώρηση»
Περίεργο είναι το έθιμο που τηρούν στη χώρα, σπάζοντας πιάτα στην πόρτα του γείτονα. Αντί να… ταλαιπωρούν τον… διπλανό τους αντιθέτως αντλούν μεγάλη χαρά. Η οικογένεια που συγκεντρώνει στην πόρτα της τη μεγαλύτερη ποσότητα σπασμένων πιατικών θεωρείται ότι θα έχει τη μεγαλύτερη τύχη καθώς έχει τους πιο πιστούς φίλους. Κάτι ακόμα που συνηθίζουν στη Δανία, είναι λίγα δευτερόλεπτα πριν το τέλος του χρόνου να ανεβαίνουν στις καρέκλες και στο τελευταίο δευτερόλεπτο να πηδούν, έτσι ώστε ο νέος χρόνος να τους βρει κυριολεκτικά. στον αέρα! Η «αιώρηση» αυτή συμβολίζει την καλή τύχη και την προστασία από τα κακά πνεύματα.
Ισπανία-Τα σταφύλια
Η ισπανική παράδοση λέει ότι πρέπει να φας ένα σταφύλι για κάθε χτύπο της καμπάνας τα μεσάνυχτα για να έχεις επιτυχία και καλή τύχη για το επόμενο έτος.
Ολλανδία- «Το κάψιμο των δέντρων»
Στη Ολλανδία έχουν εμπρηστικές “διαθέσεις”, μαζεύουν όλα τα χριστουγεννιάτικα δέντρα και τα καίνε, υπό τη μουσική των πυροτεχνημάτων. Σύμφωνα με τους Ολλανδούς, το έθιμο αυτό έχει σαν στόχο να “κάψει” το προηγούμενο έτος για να είναι “καθαρό” το επόμενο.
Ιρλανδία-«Φύλλα από γκι»
Οι ελεύθερες γυναίκες της χώρας βάζουν φύλλα από γκι κάτω από το μαξιλάρι τους ελπίζοντας να ονειρευτούν και να βρουν τον μέλλοντα σύζυγό τους. Επίσης, πιστεύεται ότι έτσι ξεφορτώνονται την κακή τύχη.
Χιλή- «Πρωτοχρονιά με τους νεκρούς»
Στο νεκροταφείο υποδέχονται οι Χιλιανοί την Πρωτοχρονιά στην πόλη Τάλκα. Θεωρούν πως οι αγαπημένοι τούς τους περιμένουν στο νεκροταφείο και θα πρέπει να υποδεχθούν τον νέο χρόνο μαζί τους. Στις 11 τη νύχτα, οι πόρτες του νεκροταφείου ανοίγουν για το κοινό, το οποίο το υποδέχονται με κλασική μουσική και με φώτα που κάνουν την ατμόσφαιρα επιβλητική. Η παράδοση ξεκίνησε το 1995 όταν μία οικογένεια ντόπιων παραβίασε τον φράκτη για να υποδεχθεί την πρωτοχρονιά στον τάφο του πατέρα τους κι από τότε περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι συγκεντρώνονται στο τοπικό νεκροταφείο.
Φιλιππίνες-«Ντυμένοι στα πουά»
Την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς έχουν έθιμο να φορούν ρούχα πουά και να τρώνε μόνο στρογγυλά φαγητά και φρούτα. Πιαστούν έτσι ότι θα έχουν αφθονία καθώς ταυτίζουν το στρογγυλό σχήμα με το σχήμα των κερμάτων και του πλούτου.
Βραζιλία- «Ντυμένοι στα λευκά»
Οι Πρωτοχρονιές τους είναι ντυμένες στα λευκά. Με την αλλαγή του χρόνου πηγαίνουν στη θάλασσα και ρίχνουν στα κύματα λευκά λουλούδια για τη θεά της καλοτυχίας, Γιαμαντζά. Το παραδοσιακό τους φαγητό αποτελείται από όσπρια, όπως σούπα από φακές ή μαύρα φασόλια που δηλώνουν την αφθονία. Λευκά κεριά, λευκά λουλούδια και φωτάκια πρωταγωνιστούν στη διακόσμηση.
Σκοτία-Το Ποδαρικό
Στη Σκωτία, όπως και στην Ελλάδα, το πρώτο πρόσωπο που θα περάσει το κατώφλι ενός σπιτιού το νέο έτος θα φέρει καλή τύχη. Μάλιστα, στη πρέπει να έχει μαζί του και ένα δώρο, παραδοσιακά ένα μπουκάλι ουίσκι.
Κολομβία- «Η άδεια βαλίτσα»
Στην Κολομβία κάνουν ένα γύρο στο τετράγωνο κρατώντας μια άδεια βαλίτσα. Έτσι θα έχουν μια χρονιά γεμάτη ταξίδια.
Τουρκία- «Το πέταγμα των ροδιών»
Πετούν φυσικά ρόδια από το μπαλκόνι στο δρόμο από κάτω για καλοτυχία.
Ινδία- «Diwalli»
Το Diwalli είναι η γιορτή του φωτός. Λάμπες και κεριά, παντού για τους Ινδούς, οι οποίοι ταξιδεύουν μέχρι τον Γάγγη για το τελετουργικό τους μπάνιο.
Αυστραλία, Ν. Ζηλανδία- «Τηγάνια και κατσαρόλες»
Οι αυστραλοί την Πρωτοχρονιά βγαίνουν στους δρόμους και χτυπάνε κατσαρόλες και τηγάνια.
Βέλγιο και Ρουμανία-Μιλώντας στις αγελάδες
Οι Βέλγοι αγαπούν τις αγελάδες τους σε τέτοιο βαθμό που θεωρείται παράδοση για τους αγρότες να εύχονται στα ζώα τους ένα μακρύ και ευτυχισμένο Νέο Έτος. Στη Ρουμανία, ωστόσο τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά, οι αγρότες θα «ακούσουν» τις αγελάδες τους για να δουν αν μπορούν να διακρίνουν οποιοδήποτε ανθρώπινο ήχο που να προέρχεται από αυτές, σε αυτή την περίπτωση, θα έχουν κακή τύχη το επόμενο έτος.
Φινλανδία-Ερμηνεύοντας τον κασσίτερο
Στη Φινλανδία ρίχνουν λιωμένο κασσίτερο σε ένα δοχείο με νερό και ερμηνεύουν το σχήμα που παίρνει το μέταλλο όταν σκληρύνει.
Νότια Αφρική – «Πετώντας τις παλιές ηλεκτρικές συσκευές»
Για πολλά χρόνια, οι κάτοικοι σε φτωχές συνοικίες της Νότιας Αφρικής συνήθιζαν να πετούν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς έξω από το σπίτι τους τις άχρηστες ή χαλασμένες ηλεκτρικές συσκευές. Όμως, η αστυνομία απαγόρευσε το συγκεκριμένο έθιμο, αφού πολλοί πετούσαν τις συσκευές τους απευθείας από το παράθυρο στον δρόμο, με τους πεζούς να κινδυνεύουν να τραυματιστούν.
Εσθονία-7 γεύματα για καλή τύχη
Οι Εσθονοί θα φάνε παραδοσιακά επτά γεύματα την ημέρα της Πρωτοχρονιάς για να εξασφαλιστεί αφθονία και καλή τύχη μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες.
aftodioikisi.gr
παράξενα έθιμα που λαμβάνουν χώρα σε όλο τον κόσμο για την υποδοχή της νέας χρονιάς.
Ελάτε να κάνουμε το γύρο του κόσμου σε μία ημέρα και να γνωρίσουμε τις παραδόσεις των λαών.
Ουαλία-«Κλειδώνοντας» τον παλιό χρόνο
Στην Ουαλία, οι άνθρωποι ανοίγουν την πίσω πόρτα του σπιτιού και την κλείνουν με το που χτυπήσει το ρολόϊ μεσάνυχτα, κλειδώνοντας έξω το προηγούμενο έτος. Στο δωδέκατο χτύπημα, η πόρτα ανοίγει, αφήνοντας το νέο έτος να μπει.
Παναμάς-Καμένο ομοίωμα
Οι κάτοικοι την Πρωτοχρονιά καίνε χάρτινα ομοιώματα διάσημων πολιτικών, ηθοποιών και σελέμπριτι.
Γερμανία- «Δείπνο για έναν»
Κάθε χρόνο από το 1972 οι Γερμανοί παρακολουθούν το τηλεοπτικό σόου «Δείπνο για έναν» γιορτάζοντας έτσι την Πρωτοχρονιά. Κανείς δε ξέρει πως ξεκίνησε η παράδοση αλλά ακόμη και η φράση «ίδια διαδικασία κάθε χρόνο» είναι η ατάκα της εποχής και οι Γερμανοί το απολαμβάνουν πραγματικά, έστω και σε επανάληψη.
Περού-Αλκοόλ και μάχες στο δρόμο
Το φεστιβάλ Takanakuy λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο πριν την Πρωτοχρονιά στο Περού και χαρακτηρίζεται από κατανάλωση αλκοόλ και μάχες στη μέση του δρόμου από άνδρες και γυναίκες προκειμένου να λύσουν τις διαφορές τους. Μετά τη μάχη παραδοσιακά δίνουν τα χέρια και πίνουν μαζί μερικά ποτά.
Πουέρτο Ρίκο-Αρνητική ενέργεια
Στο Πουέρτο Ρίκο, οι άνθρωποι καθαρίζουν τα σπίτια τους για να απαλλαγούν από την αρνητική ενέργεια του προηγούμενου έτος και τελειώνουν πετώντας κουβάδες με νερό έξω από τα παράθυρά τους για να απομακρύνουν τα κακά πνεύματα.
Κίνα- «Δράκοι και κακά πνεύματα»
Ο δράκος είναι η πιο δημοφιλής φιγούρα της κινέζικης πρωτοχρονιάς, γνωστής ως Yuan Tan, που γιορτάζεται μεταξύ 21 Ιανουαρίου και 20 Φεβρουαρίου. Η δυνατή μουσική και τα κλεισμένα με χαρτιά παράθυρα διώχνουν τα κακά πνεύματα, ενώ το μανταρίνι έχει την τιμητική του και δίνεται πάντα ως δώρο σε ζευγάρι.
Λευκορωσία- «Ο κόκορας»
Οι ανύπαντρες συναγωνίζονται για να δουν ποια θα παντρευτεί μέσα στη νέα χρονιά. Στήνει η καθεμιά μπροστά της έναν σορό καλαμποκιού και παίρνουν έναν κόκορα. Τον αφήνουν να φθάσει μέχρι έναν από τους σορούς και σε όποια ανήκει, αυτή θα είναι που θα παντρευτεί.
Μεξικό- «Μιλώντας με τα πνεύματα»
Οι Μεξικάνοι πιστεύουν πως η Παραμονή της Πρωτοχρονιάς είναι η καλύτερη στιγμή για να επικοινωνήσουν με τις ψυχές με των νεκρών και να ζητήσουν συμβουλή από τα πνεύματα. Κι αυτό βέβαια δεν γίνεται ερασιτεχνικά στο σπίτι του καθενός αλλά εξασκείται επαγγελματικά. Στο Τάος Ιν στο Νέο Μεξικό 15 λεπτά διαλογισμού κι επικοινωνίας κοστίζει 15 δολάρια.
Μεξικό-Βραζιλία-Βολιβία- «Χρωματιστά εσώρουχα»
Εδώ υποδέχονται τον νέο χρόνο φορώντας χρωματιστά εσώρουχα, κυρίως κόκκινα αλλά και κίτρινα ή άλλα ζωηρά χρώματα προκειμένου να «πιάσουν» την καλή τύχη. Επίσης, πιστεύουν ότι έτσι θα έρθει και ο έρωτας της ζωής τους. Το κόκκινο αντιπροσωπεύει έντονη ερωτική ζωή και το κίτρινο επιθυμία για πολλά χρήματα και πλούτη. Οι επιθυμίες των ντόπιων εκφράζονται μέσω του χρώματος που επιλέγουν.
Ρωσία-Δύο Πρωτοχρονιές
Υπάρχουν πράγματι δύο εορτασμοί της Πρωτοχρονιάς στη Ρωσία. Η “Παλιά” Πρωτοχρονιά γιορτάζεται στις 14 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το Ιουλιανό, ή ορθόδοξο, ημερολόγιο. Αυτή η γιορτή είναι η μικρότερη από τις δύο και Ρώσοι περνούν την ημέρα με την οικογένεια.
Η “Νέα” γιορτή της Πρωτοχρονιάς συμβαίνει, όπως θα περίμενε κανείς, στις 31 Δεκεμβρίου και την 1η Ιανουαρίου. Για να γιορτάσουν, πολλοί Ρώσοι παρακολουθούν συναυλίες ή επιδείξεις πυροτεχνημάτων, με τις μεγαλύτερες να βρίσκονται στην Κόκκινη Πλατεία.
Εκουαδόρ-«Το κάψιμο των σκιάχτρων»
Καίγοντας σκιάχτρα τα μεσάνυχτα γιορτάζουν τον νέο χρόνο στο Εκουαδόρ. Με αυτόν τον τρόπο θεωρούν πως καταστρέφουν όλα τα άσχημα πράγματα που συνέβησαν. Επίσης, συνηθίζουν να παίρνουν φωτογραφίες που τους θυμίζουν κάτι άσχημο και να τις καίνε ώστε να ξορκίσουν τις περυσινές κακές στιγμές.
Ιαπωνία-Το χτύπημα της καμπάνας
Τα μεσάνυχτα της 31ης Δεκεμβρίου, οι βουδιστικοί ναοί στην Ιαπωνία χτυπούν τις καμπάνες τους συνολικά 108 φορές καθώς συμβολίζουν ένα κομμάτι της θρησκείας με τις ανθρώπινες αμαρτίες. Οι καμπάνες χτυπούν 107 φορές στις 31 και μία φορά μετά τα μεσάνυχτα. Επίσης οι Ιάπωνες συνηθίζουν να τρώνε φαγόπυρο την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.
Δανία- «Το σπάσιμο των πιάτων» και η «αιώρηση»
Περίεργο είναι το έθιμο που τηρούν στη χώρα, σπάζοντας πιάτα στην πόρτα του γείτονα. Αντί να… ταλαιπωρούν τον… διπλανό τους αντιθέτως αντλούν μεγάλη χαρά. Η οικογένεια που συγκεντρώνει στην πόρτα της τη μεγαλύτερη ποσότητα σπασμένων πιατικών θεωρείται ότι θα έχει τη μεγαλύτερη τύχη καθώς έχει τους πιο πιστούς φίλους. Κάτι ακόμα που συνηθίζουν στη Δανία, είναι λίγα δευτερόλεπτα πριν το τέλος του χρόνου να ανεβαίνουν στις καρέκλες και στο τελευταίο δευτερόλεπτο να πηδούν, έτσι ώστε ο νέος χρόνος να τους βρει κυριολεκτικά. στον αέρα! Η «αιώρηση» αυτή συμβολίζει την καλή τύχη και την προστασία από τα κακά πνεύματα.
Ισπανία-Τα σταφύλια
Η ισπανική παράδοση λέει ότι πρέπει να φας ένα σταφύλι για κάθε χτύπο της καμπάνας τα μεσάνυχτα για να έχεις επιτυχία και καλή τύχη για το επόμενο έτος.
Ολλανδία- «Το κάψιμο των δέντρων»
Στη Ολλανδία έχουν εμπρηστικές “διαθέσεις”, μαζεύουν όλα τα χριστουγεννιάτικα δέντρα και τα καίνε, υπό τη μουσική των πυροτεχνημάτων. Σύμφωνα με τους Ολλανδούς, το έθιμο αυτό έχει σαν στόχο να “κάψει” το προηγούμενο έτος για να είναι “καθαρό” το επόμενο.
Ιρλανδία-«Φύλλα από γκι»
Οι ελεύθερες γυναίκες της χώρας βάζουν φύλλα από γκι κάτω από το μαξιλάρι τους ελπίζοντας να ονειρευτούν και να βρουν τον μέλλοντα σύζυγό τους. Επίσης, πιστεύεται ότι έτσι ξεφορτώνονται την κακή τύχη.
Χιλή- «Πρωτοχρονιά με τους νεκρούς»
Στο νεκροταφείο υποδέχονται οι Χιλιανοί την Πρωτοχρονιά στην πόλη Τάλκα. Θεωρούν πως οι αγαπημένοι τούς τους περιμένουν στο νεκροταφείο και θα πρέπει να υποδεχθούν τον νέο χρόνο μαζί τους. Στις 11 τη νύχτα, οι πόρτες του νεκροταφείου ανοίγουν για το κοινό, το οποίο το υποδέχονται με κλασική μουσική και με φώτα που κάνουν την ατμόσφαιρα επιβλητική. Η παράδοση ξεκίνησε το 1995 όταν μία οικογένεια ντόπιων παραβίασε τον φράκτη για να υποδεχθεί την πρωτοχρονιά στον τάφο του πατέρα τους κι από τότε περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι συγκεντρώνονται στο τοπικό νεκροταφείο.
Φιλιππίνες-«Ντυμένοι στα πουά»
Την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς έχουν έθιμο να φορούν ρούχα πουά και να τρώνε μόνο στρογγυλά φαγητά και φρούτα. Πιαστούν έτσι ότι θα έχουν αφθονία καθώς ταυτίζουν το στρογγυλό σχήμα με το σχήμα των κερμάτων και του πλούτου.
Βραζιλία- «Ντυμένοι στα λευκά»
Οι Πρωτοχρονιές τους είναι ντυμένες στα λευκά. Με την αλλαγή του χρόνου πηγαίνουν στη θάλασσα και ρίχνουν στα κύματα λευκά λουλούδια για τη θεά της καλοτυχίας, Γιαμαντζά. Το παραδοσιακό τους φαγητό αποτελείται από όσπρια, όπως σούπα από φακές ή μαύρα φασόλια που δηλώνουν την αφθονία. Λευκά κεριά, λευκά λουλούδια και φωτάκια πρωταγωνιστούν στη διακόσμηση.
Σκοτία-Το Ποδαρικό
Στη Σκωτία, όπως και στην Ελλάδα, το πρώτο πρόσωπο που θα περάσει το κατώφλι ενός σπιτιού το νέο έτος θα φέρει καλή τύχη. Μάλιστα, στη πρέπει να έχει μαζί του και ένα δώρο, παραδοσιακά ένα μπουκάλι ουίσκι.
Κολομβία- «Η άδεια βαλίτσα»
Στην Κολομβία κάνουν ένα γύρο στο τετράγωνο κρατώντας μια άδεια βαλίτσα. Έτσι θα έχουν μια χρονιά γεμάτη ταξίδια.
Τουρκία- «Το πέταγμα των ροδιών»
Πετούν φυσικά ρόδια από το μπαλκόνι στο δρόμο από κάτω για καλοτυχία.
Ινδία- «Diwalli»
Το Diwalli είναι η γιορτή του φωτός. Λάμπες και κεριά, παντού για τους Ινδούς, οι οποίοι ταξιδεύουν μέχρι τον Γάγγη για το τελετουργικό τους μπάνιο.
Αυστραλία, Ν. Ζηλανδία- «Τηγάνια και κατσαρόλες»
Οι αυστραλοί την Πρωτοχρονιά βγαίνουν στους δρόμους και χτυπάνε κατσαρόλες και τηγάνια.
Βέλγιο και Ρουμανία-Μιλώντας στις αγελάδες
Οι Βέλγοι αγαπούν τις αγελάδες τους σε τέτοιο βαθμό που θεωρείται παράδοση για τους αγρότες να εύχονται στα ζώα τους ένα μακρύ και ευτυχισμένο Νέο Έτος. Στη Ρουμανία, ωστόσο τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά, οι αγρότες θα «ακούσουν» τις αγελάδες τους για να δουν αν μπορούν να διακρίνουν οποιοδήποτε ανθρώπινο ήχο που να προέρχεται από αυτές, σε αυτή την περίπτωση, θα έχουν κακή τύχη το επόμενο έτος.
Φινλανδία-Ερμηνεύοντας τον κασσίτερο
Στη Φινλανδία ρίχνουν λιωμένο κασσίτερο σε ένα δοχείο με νερό και ερμηνεύουν το σχήμα που παίρνει το μέταλλο όταν σκληρύνει.
Νότια Αφρική – «Πετώντας τις παλιές ηλεκτρικές συσκευές»
Για πολλά χρόνια, οι κάτοικοι σε φτωχές συνοικίες της Νότιας Αφρικής συνήθιζαν να πετούν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς έξω από το σπίτι τους τις άχρηστες ή χαλασμένες ηλεκτρικές συσκευές. Όμως, η αστυνομία απαγόρευσε το συγκεκριμένο έθιμο, αφού πολλοί πετούσαν τις συσκευές τους απευθείας από το παράθυρο στον δρόμο, με τους πεζούς να κινδυνεύουν να τραυματιστούν.
Εσθονία-7 γεύματα για καλή τύχη
Οι Εσθονοί θα φάνε παραδοσιακά επτά γεύματα την ημέρα της Πρωτοχρονιάς για να εξασφαλιστεί αφθονία και καλή τύχη μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες.
aftodioikisi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου