ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Το «μαξιλάρι» των εσόδων του 2016 και πώς θα αξιοποιήσει η κυβέρνηση


Το «μαξιλάρι» των εσόδων του 2016 και πώς θα αξιοποιήσει η κυβέρνηση
Παρηγοριά στο υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 προσπαθεί να βρει η κυβέρνηση προκειμένου να απαλύνει τον… πόνο από την επιβολή νέων μέτρων για το 2018 και το 2019.
Το οικονομικό επιτελείο περιμένει να πάρει στα χέρια του τα στοιχεία της «γενικής κυβέρνησης» για την περυσινή χρονιά προκειμένου να πληροφορηθεί κατά πόσο οι επιδόσεις των δήμων και (κυρίως) των ασφαλιστικών ταμείων θα επηρεάσουν τα τελικά αποτελέσματα. Αρνητικές εκπλήξεις δεν αναμένονται με αποτέλεσμα, η κυβέρνηση να ελπίζει ότι το 2016 να κλείσει τελικώς με πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως των 3,5 δις. ευρώ δηλαδή κοντά στο 2% του ΑΕΠ. Η διαφορά με τον στόχο για το συγκεκριμένο έτος 0,5%) είναι της τάξεως της μιάμιση ποσοστιαίας μονάδας και μπορεί να χρησιμοποιηθεί –εφόσον οι θεσμοί αποδεχτούν την… αλήθεια των αριθμών- για να περιοριστεί η «τρύπα»
και του 2018 αλλά και του 2019. Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα θα μπει τις επόμενες ημέρες –εφόσον βέβαια βρεθεί ο τρόπος να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις- στη λογική να αποδείξει ότι η υπέρβαση των εσόδων κατά τη διάρκεια του 2016 έχει μόνιμο και όχι ευκαιριακό χαρακτήρα. Τα φορολογικά έσοδα, έκλεισαν 1,7 δις. ευρώ πάνω από την πρόβλεψη. Ήδη, δανειστές και υπουργείο Οικονομικών έχουν αρχίσει το μπρα ντε φερ για να το ποια ποσά δεν θα εισπραχθούν και μέσα στο 2017 αλλά και ποιο μέρος από τα επιπλέον έσοδα θα ξανάρθουν στα κρατικά ταμεία και το 2017. Η ελληνική πλευρά ελπίζει ότι ως μέτρα μόνιμου χαρακτήρα θα αναγνωριστεί ένα πολύ μεγάλο ποσό της τάξεως του ενός δις. ευρώ. Με αυτό τον τρόπο, ελπίζει ότι θα περιορίσει –αν όχι θα κλείσει- το μεγαλύτερο μέρος του δημοσιονομικού κενού του 2018 περιορίζοντας έτσι τον λογαριασμό των μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν.
Δύο είναι οι πηγές εσόδων που απέδωσαν μέσα στο 2016 και δεν θα χαρακτηριστούν ως «μόνιμες»:
1. Οι φόροι των νομικών προσώπων. Εξαιτίας της αυξημένης προκαταβολής φόρου, ποσό της τάξεως των 400 εκατ. ευρώ εισπράχθηκε το 2016 αλλά δεν θα εισπραχθεί το 2017 λόγω του ότι η προκαταβολή θα συμψηφιστεί με τον φόρο εισοδήματος του έτους που θα κληθούν να καταβάλλουν τα νομικά πρόσωπα.
2. Οι φόροι των τσιγάρων οι οποίοι υπεραπέδωσαν μέσα στο 2016 επειδή οι εταιρείες του κλάδου προχώρησαν σε μαζικές παραγγελίες προκειμένου να έχουν αποθέματα για να διατηρήσουν χαμηλά τις τιμές για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Όσο μεγαλύτερο είναι το κομμάτι των εσόδων που δεν θα χαρακτηριστεί ως «ευκαιριακό» τόσο ισχυρότερο θα είναι και το επιχείρημα της ελληνικής πλευράς για να περιορίσει και τον «λογαριασμό» του 2019. Αν υποτεθεί ότι τελικώς η Ελλάδα υποχρεωθεί να νομοθετήσει μέτρα για να ικανοποιήσει την πλευρά του ΔΝΤ, θα χρειαστεί και να ποσοτικοποιήσει τα μέτρα. Ο πήχης αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα 4,5 δις. ευρώ. Όσο μικρότερος γίνει ο λογαριασμός που θα συμφωνηθεί, τόσο μικρότερη θα είναι και η περικοπή του αφορολογήτου ή των συντάξεων που θα κληθεί να ψηφίσει η ελληνική βουλή.
fpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου