Την εκτίμηση ότι με έναν ή δύο ελέγχους από το νέο μηχάνημα που θα αγοράσουν τα ΕΛΠΕ και θα
δοθεί στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), θα μπορούν να εντοπιστούν οι ουσίες που προκαλούν τη δυσοσμία στον Εύοσμο, διατυπώνουν υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Τα παραπάνω ανέφεραν σήμερα στη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής της περιφέρειας, η οποία ενέκρινε την ανάληψη δαπάνης για την πραγματοποίηση του ερευνητικού προγράμματος που θα ξεκινήσει σε συνεργασία με το ΑΠΘ, με αντικείμενο τον προσδιορισμό μερκαπτανών στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.
Με αφορμή την επισήμανση του περιφερειακού συμβούλου της παράταξης «Περιφέρεια πρωταθλήτρια» Γιάννη Ανδρίτσου ότι θα υπάρχουν αποτελέσματα μετά το πέρας του ερευνητικού προγράμματος, δηλαδή σε 18 μήνες, ο χημικός μηχανικός της διεύθυνσης Περιβάλλοντος Ηρακλής Λάτσιος, τόνισε ότι, εφόσον γίνει η αγορά του μηχανήματος και η ρύθμισή του μέσα στο χρονικό διάστημα ενός μήνα, αν υπάρξει επεισόδιο δυσοσμίας, τα αντίστοιχα όργανα θα μπορέσουν να το εντοπίσουν με μία ή δύο μετρήσεις. Συγκεκριμένα θα γίνονται δειγματοληψίες αέρα και αναλύσεις στο εργαστήριο για να εντοπιστεί η χημική ουσία που προκαλεί τη δυσοσμία και στη συνέχεια θα ξεκινήσει η διαδικασία εντοπισμού της πηγής του φαινομένου. Ακολούθως θα πρέπει να υπάρξει μια σειρά αποτελεσμάτων σε βάθος χρόνου.
Για το πρόβλημα της δυσοσμίας ανέφερε ότι εμφανίστηκε τη δεκαετία του ‘80 και από τότε οι πηγές και το είδος του προβλήματος διαφοροποιούνται με τα χρόνια. Ωστόσο οι μερκαπτάνες, ουσίες που πιθανολογείται ότι ευθύνονται για τη δυσοσμία, δεν μπορούν μέχρι σήμερα να ανιχνευτούν μέσω των συμβατικών μετρήσεων που γίνονται και προβλέπονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, ενώ δεν σχετίζονται ούτε με τα μετεωρολογικά δεδομένα, γεγονός που καθιστά το ζήτημα δυσεπίλυτο διότι εντοπίζεται σε μια δομημένη περιοχή που χρήζει άλλων μέτρων και άλλων προσεγγίσεων που ξεφεύγουν από τις συνήθεις μετρήσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου