Tην τέταρτη πιο υψηλή φορολογία στον πλανήτη εφαρμόζει στην κινητή
τηλεφωνία το ελληνικό υπουργείο Oικονομικών. Σύμφωνα με έρευνα της
Διεθνούς Ενωσης Τηλεπικοινωνιών (ΙTU) των
Ηνωμένων Εθνών, στην Ελλάδα η φορολογία στις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας ανέρχεται στο 37,5% της τελικής τιμής.
Ηνωμένων Εθνών, στην Ελλάδα η φορολογία στις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας ανέρχεται στο 37,5% της τελικής τιμής.
Το μέγεθος αυτό είναι το τέταρτο πιο υψηλό μετά την εφαρμοζόμενη φορολογία σε υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας σε Τουρκία (43,0%), Βραζιλία (40,2%) και Ιορδανία (40,0%).
Σημειώνεται ότι τα στοιχεία που παραθέτει η ITU αναφέρονται στο 2015, όταν ο εφαρμοζόμενος ΦΠΑ στην Ελλάδα ήταν 23% και όχι 24% όπως είναι σήμερα.
Τη χαμηλότερη φορολόγηση υπηρεσιών κινητής εφαρμόζουν οι αραβικές χώρες ΗΑΕ, Κατάρ, Κουβέιτ, Ομάν κ.ά. και οι ασιατικές Χονγκ Κονγκ, Μακάο, Μπρουνέι κ.ά., όπου η φορολογία είναι μηδενική. Επίσης χαμηλή είναι φορολόγηση στη Σιγκαπούρη (7%), στην Αυστραλία (10%), στην Ιαπωνία (8%), στην Ελβετία (8%) κ.α.
Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, ο Ελληνας καταβάλει για ένα συγκεκριμένο πακέτο κινητής τηλεφωνίας 7,76 δολ. (7,39 ευρώ) που αντιστοιχεί στο 0,41% του μηνιαίου κατά κεφαλήν εισοδήματός του. Με βάση το συγκεκριμένο κριτήριο, η Ελλάδα είναι η 24η πιο ακριβή χώρα στον πλανήτη.
Προηγείται της Μ. Βρετανίας (0,42%) και έπεται της Σλοβενίας, όπου η μηνιαία δαπάνη για κινητή τηλεφωνία αντιστοιχεί στο 0,39% του μηνιαίου εισοδήματος. Η πιο φθηνή είναι το Μακάο, όπου για το ίδιο πακέτο ο κάτοικος της χώρας θα απαιτήσει το 0,09% του εισοδήματός του. Αντίθετα, η πιο ακριβή χώρα είναι το Μαλάουι, όπου ο κάτοικος για ν' αποκτήσει το ίδιο πακέτο υπηρεσιών, πρέπει να δαπανήσει το 26,5% του μηνιαίου εισοδήματός του. Πιο ακριβή συγκριτικά είναι η χρήση του Διαδικτύου μέσω κινητού στην Ελλάδα. Με βάση τις μετρήσεις της ITU, η χρήση ενός καρτοκινητού για την πλοήγηση στο Internet, κατατάσσει την Ελλάδα στην 61η θέση του πλανήτη, ενώ η χρήση κινητού βασισμένο σε συμβόλαιο για πρόσβαση στο Internet κατατάσσει τη χώρα στην 48η θέση.
Tέλος, στην 38η θέση κατατάσσεται η χώρα στον πλανήτη, με βάση το κόστος χρήσης μιας ευρυζωνικής σύνδεσης σταθερού σημείου. Ο μέσος Ελληνας καταβάλει 19,48 δολ. (18,55 ευρώ) για μια ευρυζωνική σύνδεση, σταθερού σημείου ή περίπου 1,03% του μηνιαίου εισοδήματός του. Η πιο φθηνή χώρα σ' αυτό το είδος επικοινωνίας είναι το Κουβέιτ, όπου ο μέσος πολίτης της χώρας ξοδεύει περίπου 10 δολ. ή το 0,26% του εισοδήματός του. Η πιο ακριβή είναι η Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία, όπου ο μέσος πολίτης για να έχει στη διάθεσή του μια αντίστοιχη σύνδεση, πρέπει να ξοδέψει ένα ποσό που αντιστοιχεί σε 18 φορές το μέσο μηνιαίο εισόδημα.
Τα στοιχεία περιέχονται στην ετήσια έρευνα της ITU που γίνεται για τη μέτρηση του επιπέδου ανάπτυξης της Κοινωνίας της Πληροφορίας στον πλανήτη (Measuring the Information Society). H φετινή μελέτη (Μeasuring the IS 2016) παρουσιάστηκε στο τέλος του περασμένου μήνα και η Ελλάδα, με βάση τον δείκτη ανάπτυξης των Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών (ICT Development Index ή συντομότερα IDI) καταλαμβάνει την 36η θέση του πλανήτη. Μάλιστα, η χώρα μας κέρδισε τέσσερις θέσεις στη διάρκεια την τελευταίας χρονιάς, καθώς με βάση την αμέσως προηγούμενη μελέτη Measuring the IS 2015, η χώρα κατετάγη στην 40ή θέση. Με βάση αυτή την επίδοση, η Ελλάδα πέτυχε την καλύτερη βελτίωση στην ήπειρό της, δηλαδή στην Ευρώπη.
Ειδικότερα στην Ευρώπη η χώρα κατατάσσεται στην 23η θέση, εμπρός από την Ιταλία (24η θέση) και πίσω από τη Σλοβενία (22η θέση).
Πρώτη χώρα με βάση τον δείκτη IDI στον πλανήτη αναδείχθηκε για πρώτη φορά η Κορέα, δεύτερη η Ισλανδία και ακολουθούν η Δανία και η Ελβετία.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου