ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016

Οι αγγειακές παθήσεις ευθύνονται για το 40% των θανάτων παγκοσμίως


Οι αγγειακές παθήσεις αποτελούν μείζον θέμα για τη δημόσια υγεία, καθώς ευθύνονται για το 40% των θανάτων. Στον δυτικό κόσμο ο επιπολασμός τους  είναι ίδιος με τον επιπολασμό του καρκίνου

και των καρδιακών παθήσεων και θα πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα, ώστε να περιορίζονται οι απειλητικές για την ανθρώπινη ζωή συνέπειες. Ευθύνονται επίσης για πολλές αναπηρίες, κακή ποιότητα ζωής και απώλεια ωρών εργασίας από τα άτομα παραγωγικής ηλικίας.
Στις παθήσεις των αγγείων, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η Αποφρακτική Αρτηριακή Νόσος, το Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο, η Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια -Λεμφοίδημα, η Φλεβική Θρομβοεμβολική Νόσος και το Ανεύρυσμα Κοιλιακής Αορτής.
Από την άλλη πλευρά, σήμερα οι ειδικοί ιατροί έχουν στη φαρέτρα τους  νέες θεραπείες, όπως τα αγγειοδιασταλτικά, αντιπηκτικά και αντιαιμοπεταλιακά  φάρμακα, καθώς και τις  αγγειοχειουργικές επεμβάσεις είτε με την κλασική είτε με την σύγχρονη ενδαγγειακή τεχνική. Οι νεότερες εξελίξεις όπως στην νανοϊατρική   και αγγειακή υπερηχοτομογραφία, βοηθούν να αντιμετωπισθούν πιο αποτελεσματικά οι αγγειακές παθήσεις αυξάνοντας σημαντικά το προσδόκιμο  επιβίωσης και την ποιότητα ζωής των ασθενών όταν αυτές  γίνονται πράξη.
Τα παραπάνω επισημάνθηκαν στη διάρκεια της επιστημονικής διημερίδας με θέμα “Αγγειακές Ημέρες ΑΧΕΠΑ: Διεπιστημονική Αγγειοχειρουργική” η οποία πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.
Πρωτοποριακά στεντ με υλικά νανοτεχνολογίας 
Οι νέες εξελίξεις τεχνολογικού χαρακτήρα, όπως οι πρωτοποριακοί νάρθηκες  (τα γνωστά στεντ), που  είναι κατασκευασμένοι  με υλικά βασισμένα στην νανοτεχνολογία, ανοίγουν νέους δρόμους στην αντιμετώπιση της Αποφρακτικής Αρτηριακής Νόσου, επισημαίνει ο καθηγητής  Αγγειοχειρουργικής ΑΠΘ  Κυριάκο Κτενίδη.
Τα νέα αυτά στεντ έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, μειώνουν σημαντικά την αντίδραση των αγγείων του ανθρώπου και οι πιθανότητες να "αποφραχθούν" λόγω θρόμβωσης περιορίζονται σημαντικά. Ταυτόχρονα, οι ασθενείς παρουσιάζουν πολύ λιγότερες μετεγχειρητικές ανεπιθύμητες ενέργειες, γεγονός που βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα ζωής τους. Τα στεντ αυτά εξελίσσονται, σε συνεργασία με το Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ και το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του καθήγητη Στέργιου Λογοθετίδη, μαζί με την υπεύθυνη της νανοϊατρικής, Βαρβάρα Καραγκιοζάκη.
Η Περιφερική Αποφρακτική Αρτηριοπάθεια
Η Περιφερική Αποφρακτική Αρτηριοπάθεια είναι μια αγγειακή νόσος,  η οποία αποτελεί εκδήλωση της συστηματικής αθηροσκλήρυνσης (αθηρωμάτωσης) των αρτηριών του οργανισμού, που τροφοδοτούν με αίμα τα άκρα. Προσβάλλει το 10-15% των ατόμων του γενικού πληθυσμού. Επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι η νόσος είναι περισσότερο συχνή στους άνδρες και ο επιπολασμός της  αυξάνεται σημαντικά μετά το 50ο έτος.
 Αρχικά, η Περιφερική Αρτηριακή Νόσος (ΠΑΝ) είναι ασυμπτωματική, μπορεί δε να παραμείνει έτσι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το συχνότερο σύμπτωμα της ΠΑΝ είναι ο πόνος στα κάτω άκρα κατά τη βάδιση, ο οποίος σταματά με την ανάπαυση και εμφανίζεται πάλι με την έναρξη της βάδισης (διαλείπουσα χωλότητα). Σε προχωρημένα στάδια της νόσου, ο ασθενής πονά και στην ανάπαυση (άλγος αναπαύσεως) ενώ μπορεί να εμφανίσει πληγές που δεν κλείνουν ή/και νέκρωση ιστών (γάγγραινα).
Λόγω της συστηματικής αρτηριακής βλάβης που προκαλεί, πρέπει ανεξάρτητα από την ανατομική εντόπιση των συγκεκριμένων  κλινικών εκδηλώσεων της, να ακολουθεί συστηματικός έλεγχος και σε άλλες περιοχές, όπου δυνητικά μπορεί να πάσχουν οι αρτηρίες, πχ. στεφανιαίες αρτηρίες, ή στον τράχηλο, όπου μπορεί να συνυπάρχει στένωση καρωτίδας (αγγειοεγκεφαλική νόσος), η οποία ευθύνεται συνολικά για το 25% των Αγγειακών Ισχαιμικών Εγκεφαλικών Επεισοδίων, με ή χωρίς συμπτώματα.
Έρευνες έχουν δείξει ότι περίπου το 5% - 10% του πληθυσμού άνω των 65 ετών έχει ασυμπτωματική νόσο της καρωτίδας με στενώσεις  που υπερβαίνουν   το  50% του αγγείου. Η νόσος της καρωτίδας είναι πιο συχνή σε άτομα υψηλού κινδύνου, π.χ. ηλικιωμένους ασθενείς, με προτίμηση στους άνδρες  άνω των 60 ετών,  με υπέρταση, με σακχαρώδη διαβήτη, με καρδιακή και αγγειακή νόσο, με διαταραχές του μεταβολισμού λιπιδίων  και καπνιστές.
Ακόμη και σε αυτά τα άτομα που είναι ασυμπτωματικά και έχουν σημαντική στένωση, συνιστάται η άμεση και έγκαιρη αξιολόγηση από αγγειοχειρουργό.  Παρά τις μεγάλες προόδους της ιατρικής στη θεραπεία και πρόληψη πολλών παθήσεων, υπάρχουν ακόμη κάποιες ασθένειες, που αδικαιολόγητα δεν έχουν τύχει της απαιτούμενης προσοχής από την ιατρική κοινότητα και την πολιτεία με αποτέλεσμα  τη σημαντική επιδείνωση της ποιότητας ζωής των πασχόντων.
praktoreio-macedonia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου