ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016

Σε εξέλιξη η εκλογική μάχη στις ΗΠΑ- Ποιος υποψήφιος προηγείται


Σε εξέλιξη η εκλογική μάχη στις ΗΠΑ- Ποιος υποψήφιος προηγείται
Στις κάλπες προσέρχονται εκατομμύρια Αμερικανοί για την εκλογή του νέου προέδρου των ΗΠΑ, ο οποίος θα αναλάβει τα ηνία της ισχυρότερης οικονομικά και στρατιωτικά χώρας του πλανήτη από τον Ιανουάριο του 2017.

Χίλαρι Κλίντον και Ντόναλντ Τραμπ διεκδικούν το ύπατο αξίωμα του αμερικανικού κράτους, μετά από μία εκστρατεία η οποία θα μείνει στην ιστορία ως η πλέον πολωμένη της σύγχρονης ιστορίας.
Ψήφισε η Χίλαρι Κλίντον
Η Χίλαρι Κλίντον άσκησε το εκλογικό της δικαίωμα στη Τσαπάκουα, στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, μαζί με τον σύζυγό της και πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον.
Πρόκειται για την πρώτη γυναίκα υποψήφιο ενός εκ των δύο κυρίαρχων κομμάτων για το ύπατο αξίωμα των ΗΠΑ στην ιστορία της χώρας.
Ψήφισε ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν: «Το κλειδί είναι η Φλόριντα»
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ψήφισε πριν από λίγο στο Γουΐλμιγκτον του Ντέλαγουερ, δηλώνοντας εξερχόμενος ότι «το κλειδί για τη νίκη είναι η πολιτεία της Φλόριντα».
«Τα κακά νέα είναι ότι δεν θα φύγω», είπε ο δεύτερος τη τάξει πολιτειακός παράγοντας των ΗΠΑ, ο οποίος τόνισε ότι θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη ενάντια στην οικονομική ανισότητα και μετά την αποχώρησή του από το αξίωμά του, τον Ιανουάριο του 2017.
Ανοικτά υπέρ της Κλίντον ο Ρέντσι
Σε ακόμη μία δήλωση υποστήριξης της υποψηφίου των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον προέβη ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, ο οποίος θεωρεί την τέως υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ ιδεολογικά συγγενή με την μετριοπαθή κεντροαριστερή ιδεολογία που και ο ίδιος έχει ενσταλάξει στο Δημοκρατικό Κόμμα της Ιταλίας.
«Σε λίγες ώρες θα γνωρίζουμε το όνομα του 45ου προέδρου των ΗΠΑ και η απόφαση αυτή θα επιηρεάσει τον πλανήτη τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Ελπίζουμε... να είναι γυναίκα», έγραψε ο κ. Ρέντσι στη σελίδα του στο Facebook.

«Εγγύτερα στον Τραμπ», δηλώνει ο Ούγγρος υπ. Εξωτερικών
«Όλοι λένε ότι θα βγει η Κλίντον, ωστόσο το ίδιο έλεγαν και για το Bremain και είδαμε τι έγινε», δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πέτερ Σγιάρτο στους Financial Times, συμπληρώνοντας ότι πολιτικά βρίσκεται εγγύτερα στον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο Ντόναλντ Τραμπ.
Ο δεξιός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν ήταν ένας από τους λίγους ηγέτες σε διεθνή κλίμακα που υποστήριξαν προεκλογικά τον κ. Τραμπ.
«Οι ψηφοφόροι έχουν κουραστεί από την πολιτική ορθότητα και τις ανοησίες των πολιτικών», είπε ο κ. Σγιάρτο, συμπληρώνοντας ότι η ουγγρική κυβέρνηση βρίσκεται πιο κοντά στις θέσεις του κ. Τραμπ τόσο για το μεταναστευτικό, όσο και στα ζητήματα «εξαγωγής της δημοκρατίας» μέσω διεθνών επεμβάσεων, όπου ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος εμφανίζεται «σαφώς πιο συγκρατημένος» από την κ. Κλίντον.
Το γράφημα
Όλος ο πλανήτης παρακολουθεί με αγωνία τις εκλογές στις ΗΠΑ
Στο παρακάτω γράφημα βλέπουμε πώς εξελίσσεται η μάχη ανάμεσα στους δυο υποψηφίους, σύμφωνα με την δημοσκοπική ιστοσελίδα fivethirtyeight.com.

Οι πολιτείες με μπλε ψηφίζουν τους Δημοκρατικούς της Κλίντον και οι πολιτείες με κόκκινο τους Ρεπουμπλικάνους του Τραμπ. Όπως φαίνεται στο γράφημα, όσο πιο μπλε είναι η πολιτεία, τόσο πιο ισχυρή είναι εκεί η Κλίντον, ενώ όσο πιο κόκκινη είναι μια άλλη πολιτεία, αυτό σημαίνει πως ο Τραμπ είναι πιο δυνατός εκεί.
Αν κάποια πολιτεία είναι με αχνό κόκκινο χρώμα, αυτό σημαίνει πως ο Τραμπ έχει ένα ισχνό προβάδισμα, ενώ αντίστοιχα αν κάποια πολιτεία είναι με αχνό μπλε χρώμα, τότε σημαίνει πως η Κλίντον προηγείται βραχεία τη κεφαλή.
 fpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου