ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

Καλαμαριά-«Ηρακλής»: κόντρα για τα ενοίκια


ΟΑΣΘ 
Ενοίκια είκοσι ετών, ύψους 7.160.674 ευρώ, διεκδικεί από τον Προμηθευτικό Συνεταιρισμό Αυτοκινητιστών «Ο Ηρακλής» ο Δήμος Καλαμαριάς, ο οποίος προχώρησε σε αγωγή προκειμένου να τα εισπράξει.

Η υπόθεση μπορεί να μας άφηνε εντελώς αδιάφορους αν ο Συνεταιρισμός δεν αποτελούνταν από μετόχους του ΟΑΣΘ, του Οργανισμού που νοικιάζει τους χώρους των δύο αμαξοστασίων και γραφείων, αυτούς που ο ίδιος χρησιμοποιεί ως διαπραγματευτικό ατού στις συζητήσεις του με το Δημόσιο.
Μάλιστα, τα στοιχεία που έγιναν γνωστά με αφορμή την αγωγή του δήμου αποσαφηνίζουν ένα από τα μεγάλα «μυστήρια» που υπήρχαν σχετικά με το τι ακριβώς συνέβαινε με τις ιδιοκτησίες των οικοπέδων που φιλοξενούν τις εγκαταστάσεις των αμαξοστασίων του ΟΑΣΘ.
Από το μεγάλο οικόπεδο των 21 στρεμμάτων στον Φοίνικα με τις εγκαταστάσεις του αμαξοστασίου, ένα μέρος του, τα 11,7 στρέμματα, αποκτήθηκε το 1996 από τον Δήμο Καλαμαριάς κατά πλήρη κυριότητα όταν μπήκε στο σχέδιο πόλης, το οποίο προϋπέθετε ότι οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων θα συνεισέφεραν σε ποσοστό γης αλλά και χρήμα (περίπου 419.000 ευρώ αναλογούσαν στον «Ηρακλή» και επ’ αυτού υπήρξε διακανονισμός του δήμου με τον Συνεταιρισμό).
Ωστόσο, από το έτος απόκτησης και ενώ ο «Ηρακλής» εισέπραττε τα μισθώματα από τον ΟΑΣΘ, δεν απέδιδε το ποσοστό που αναλογούσε στον δήμο, ο οποίος κατέθεσε αγωγή (υπ. αρ. 30014/2013) ζητώντας συνολικά 7.160.674 ευρώ.
Η αγωγή αυτή εκδικάστηκε πριν από μερικές μέρες και η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται με πολύ ενδιαφέρον, καθώς από τη στιγμή που δεν υπήρχε σχέση μίσθωσης ανάμεσα στον Δήμο Καλαμαριάς και τον «Ηρακλή», η αγωγή στηρίζεται στο δικαίωμα του δήμου να ζητήσει αποζημίωση λόγω μη νόμιμης είσπραξης μισθωμάτων, αφού ο «Ηρακλής» δεν ήταν ο ιδιοκτήτης ολόκληρου του επίδικου ακινήτου.
Φυσικά για τον Δήμο Καλαμαριάς τα 7 εκατομμύρια ευρώ είναι ένα τεράστιο ποσό, ωστόσο τα πράγματα δεν είναι απλά διότι και ο «Ηρακλής» εμφανίζεται να ζητά 1.085.000 ευρώ καθώς ο δήμος όφειλε να αποζημιώνει όσους έμπαιναν στο σχέδιο πόλης για την υπεραξία που αποκτούσε το ακίνητο λόγω των κτισμάτων ή εγκαταστάσεων επί αυτού, και εν προκειμένω του αμαξοστασίου.

Απόφαση για τη νομή

Το ένα εκατομμύριο που ζητά ο «Ηρακλής» δεν είναι αυθαίρετο, αλλά υπολογισμένο από το Σώμα Ορκωτών Λογιστών, εξάλλου ο «Ηρακλής» έχει ιστορία μακροβιότερη του ΟΑΣΘ, αλλά ο δήμος ήταν αδύνατον να καταβάλει από τα ταμεία του ένα ποσό τέτοιου ύψους.
Κι έτσι ο «Ηρακλής» ζητά πρώτα να καταβληθεί το 1 εκατομμύριο κι ύστερα να υπολογιστεί το ποσοστό που αναλογεί για τη νομή στον δήμο.
«Κακώς ο “Ηρακλής” εισέπραττε από τον ΟΑΣΘ ολόκληρο το μίσθωμα, το μισό ανήκε στον δήμο», λένε στην «Εφ.Συν.» πηγές της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου Καλαμαριάς, τονίζοντας πως «ο δήμος κινήθηκε εγκαίρως σε ό,τι αφορά τη διεκδίκηση και η εκδίκαση της υπόθεσης έγινε μετά από διαπραγματεύσεις δύο χρόνων».
Στο μεταξύ, από τις 11.4.16 η διοίκηση του «Ηρακλή» έλαβε απόφαση περί παράδοσης πλέον της νομής του ακινήτου στον Δήμο Καλαμαριάς, οπότε και ο δήμος νοικιάζει απευθείας ο ίδιος το οικόπεδο στον ΟΑΣΘ με ενοίκιο 27.989 ευρώ τον μήνα, ποσό που έχει υπολογιστεί με βάση τα συμβόλαια του «Ηρακλή» με τον Οργανισμό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στα στοιχεία του διαχειριστικού ελέγχου του ΟΑΣΘ για το 2010 γίνεται γνωστό ότι από τα 2,2 εκατομμύρια που ο ΟΑΣΘ κατέβαλλε για μισθώματα τα περισσότερα καταβάλλονται στον προμηθευτικό συνεταιρισμό, η μετοχική σύνθεση του οποίου σε ποσοστό 65% είναι ίδια με αυτήν του ΟΑΣΘ.
Οπως αναφέρεται μάλιστα στην έκθεση, η δαπάνη για τα μισθώματα αφενός εισπράττεται ως έσοδο από τους μετόχους του ΟΑΣΘ, που είναι και μέτοχοι στον «Ηρακλή», αφετέρου υπολογίζεται ως έξοδο του ΟΑΣΘ, επηρεάζοντας τον καθορισμό της αντισταθμιστικής καταβολής του Δημοσίου προς τον Οργανισμό, ενώ έλεγχος του ΣΔΟΕ είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι, παρά τις μειώσεις στα μισθώματα κατά 10% που είχαν υπογραφεί τον Ιούλιο του 2010, ήταν διπλάσια των τεκμαρτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου