ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

Αστάθεια στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα



Αστάθεια στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα
Παρεμβάσεις από την πλευρά της κυβέρνησης, μη υπακοή των διοικήσεων των τραπεζών στις βουλές και τις εισηγήσεις του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για τα πρόσωπα που θα
διοικήσουν τις τράπεζες, παραίτηση μελών του Δ.Σ. και του ανθρώπου που υποτίθεται ότι επιλέχθηκε να «τρέξει» το Ταμείο και στο βάθος... οι χαμηλές αμοιβές είναι η οικτρή πραγματικότητα που συνθέτει ένα πέπλο αβεβαιότητας και αστάθειας γύρω από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.
Η άσφαιρη απόπειρα της κυβέρνησης, μέσω του αντιπροέδρου της, Ι. Δραγασάκη, να ελέγξει τη διοίκηση της Εθνικής με το πρόσχημα του «βρείτε τα» η τράπεζα με το ΤΧΣ, οδηγώντας στην επικράτηση Φραγκιαδάκη, αφού πέρασε η τοποθέτηση του κ. Π. Θωμόπουλου στη θέση του προέδρου, δεν ήταν η πρώτη ήττα. Ηταν το επακόλουθο, σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς, αφού «δεν μπορείς να νομοθετείς ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να παρέμβει στις εξελίξεις και μόνο αυτό να μη γίνεται». Πλην όμως, φαίνεται ότι η κυβέρνηση βάλλεται και εκ των έσω.
Δηλαδή, από το ίδιο το ΤΧΣ, με τον πρόεδρό του, Ι. Μιχελή, στην κυριολεξία να μην είναι σε θέση να προλάβει τις εξελίξεις. Ηταν αργά το βράδυ της περασμένης Τρίτης, όταν ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ, Β. Κατσικιώτης, έστειλε επιστολή παραίτησης στον Ευκλ. Τσακαλώτο, υπεραμυνόμενος του «αυτοδιοίκητου» του Ταμείου. Μπορεί οι λόγοι της παραίτησης, σύμφωνα με πληροφορίες, να ήταν οικονομικοί (μόλις 102.000 ευρώ τον χρόνο καθαρά για μια θέση που αφορά την παρακολούθηση των τραπεζών, από τις διοικήσεις τους μέχρι τα «κόκκινα» δάνεια), αλλά η ουσία είναι άλλη.
«Το ΤΧΣ είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και ανεξάρτητο από την κυβέρνηση, με αποστολή να εργάζεται προς το συμφέρον των μετόχων του, που, στην προκειμένη περίπτωση, είναι οι Ελληνες φορολογούμενοι», γράφει χαρακτηριστικά ο κ. Κατσικιώτης. Αφήνοντας αιχμές για την παρέμβαση Δραγασάκη προς τη διοίκηση της ΕΤΕ, μέχρι να παραιτηθεί.
Η ΑΓΟΡΑ. Η κυβέρνηση έσπειρε ανέμους και θερίζει θύελλες, σχολιάζει η αγορά. Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, ειδικά η Πειραιώς παραμένει ακέφαλη και η διοίκηση της Εθνικής βρίσκεται υπό την απειλή εκ μέρους του ΤΧΣ να συγκληθεί άμεσα έκτακτη γενική συνέλευση με θέμα την αποπομπή του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου. Και όλα αυτά ενώ στην ουσία παραμένει ακέφαλο, πλέον, το ίδιο το Ταμείο! Οι ξένοι επενδυτές, όπως μεταφέρουν στο «ΜΡ» Ελληνες διαχειριστές από το Σίτι του Λονδίνου, σε κάθε περίπτωση είναι ήσυχοι. Διότι γνωρίζουν ότι στα δύσκολα θα παρέμβει ο SSM, που στην ουσία είναι το «αφεντικό». Υπενθυμίζεται ότι η Ντανιέλ Νουί, επικεφαλής του SSM, για να λυθεί το ζήτημα με το πρόσωπο που θα αναλάμβανε τη θέση του προέδρου στην Εθνική, απέστειλε επιστολή στο ΤΧΣ, με την οποία ζητούσε να μην ασκήσει το δικαίωμά του για έκτακτη γ.σ. προκειμένου να «αποκεφαλιστεί» η διοίκηση της τράπεζας. Μία γενική συνέλευση θα γίνει, και αυτή θα είναι η ετήσια τακτική στο τέλος Ιουνίου, όπως πάντα. Σε κάθε περίπτωση, η «ασφάλεια» αυτή έδωσε το... πάρτι στις τράπεζες το προηγούμενο διάστημα, με τις αποδόσεις να ξεπερνούν το 30%.
«ΚΟΚΚΙΝΑ» ΔΑΝΕΙΑ. Ολα αυτά συμβαίνουν με την Τράπεζα της Ελλάδος να συναισθάνεται ότι «οι καιροί ου μενετοί». Οι εκτιμήσεις για το σύνολο των «κόκκινων» δανείων στο τέλος του έτους εκτιμώνται στα 110 δισ. ευρώ. Οι τράπεζες «ματσάρουν» ανά 100 εκατ. ευρώ «κόκκινα» καταναλωτικά δάνεια και συζητούν με τα funds για να τα πουλήσουν. Οι τιμές που ακούγονται στην αγορά είναι εξωφρενικές, επιβεβαιώνοντας το «ΜΡ», που από το καλοκαίρι έγραφε για πωλήσεις δανείων στα 5 ή τα 10 σεντς! Το αργότερο μέχρι τέλος του χρόνου θα έχει δοθεί το πράσινο φως από την Τράπεζα της Ελλάδος για να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους οι πλατφόρμες διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Οπως είναι γνωστό, πρόκειται για εταιρείες που θα λειτουργήσουν τις πλατφόρμες διαχείρισης είτε αυτόνομα είτε σε συνεργασία με τις ελληνικές τράπεζες, όπως, για παράδειγμα, η Aktua Hellas, μέτοχοι της οποίας είναι η ισπανική Aktua και ο όμιλος της Alpha Bank. Από την αδειοδότηση έως τη λειτουργία των εταιρειών απαιτείται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών, χρονικό διάστημα έξι μηνών. Εντός του πρώτου τριμήνου του 2017 θα μεταφερθούν στις εξειδικευμένες πλατφόρμες τα πρώτα πακέτα μη εξυπηρετούμενων δανείων. Και τα ερωτήματα που τίθενται είναι αμείλικτα. Μέχρι τότε θα υπάρχουν διοικήσεις στις τράπεζες; Ποιος τραπεζίτης θα βάλει υπογραφή, όσο υπάρχει αυτό το κλίμα αβεβαιότητας, που ξεκινάει από την κορυφή (σ.σ.: ΤΧΣ) και φτάνει μέχρι τις ίδιες τις τράπεζες; Ή ποιος τραπεζίτης θα βάλει την υπογραφή του στην αναδιάρθρωση των επιχειρηματικών δανείων;
Τα πρόσωπα που... παίζουν
Στο προσκήνιο, πάντως, έχει επανέλθει το όνομα του Νίκου Καραμούζη για τη θέση του CEO της Πειραιώς, παρά τις πιέσεις που ασκούνται από την πλευρά Πόλσον για την τοποθέτηση του Ανθιμου Θωμόπουλου σε αυτήν τη θέση. Το ΤΧΣ είναι κάθετα αντίθετο σε μια τέτοια επιλογή, διότι το Ταμείο είναι αυτό που απέπεμψε τον κ. Θωμόπουλο στις αρχές του χρόνου και, άρα, δεν συζητά το συγκεκριμένο ενδεχόμενο, όπως διαρρέεται... Ομως, αυτήν τη στιγμή το Ταμείο φαίνεται αδύναμο και χωρίς καμία δυνατότητα παρέμβασης, καθώς διαπιστώθηκε και στην υπόθεση της Εθνικής. Η υποψηφιότητα του Απ. Ταμβακάκη φαίνεται να μην προχωρά, γιατί δεν πληροί τα κριτήρια του νόμου. Βέβαια, ο χρόνος πιέζει, αφού η διαδικασία έχει πάρει ήδη σοβαρή παράταση και έως τα μέσα Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο αναμένεται συνάντηση του προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς, Γ. Χατζηνικολάου, με τον SSM για το θέμα αυτό, ενώ και το nomination committee της τράπεζας αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου για το θέμα των υποψηφίων για τη θέση του CEO.
ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

fpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου