ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016

Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη-επίσχεση εργασίας στον ΟΑΣΘ από 17/9/2016

 ΑΠΕ-ΜΠΕ/ PIXEL/ Σωτήρης Μπαρμπαρούσης


Επίσχεση εργασίας πραγματοποιούν από σήμερα οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ), "μέχρι κυβέρνηση και διοίκηση ΟΑΣΘ να τα βρούν και να λογικευτούν" και να καταβάλλουν τα δεδουλευμένα, ύψους 6,1 εκατ. ευρώ, στους 2.300 απασχολουμένους του οργανισμού. Αυτό επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του συνδικάτου
των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ, Δημήτρης Τσερμενίδης, προσθέτοντας ότι "η διάρκεια της επίσχεσης εργασίας μας θα εξαρτηθεί από το πότε κυβέρνηση και διοίκηση του ΟΑΣΘ θα βάλουν στους λογαριασμούς των εργαζομένων τα δεδουλευμένα των τελευταίων δύο μηνών".
Η απόφαση των εργαζομένων λήφθηκε στο πλαίσιο της χθεσινής τους συνεδρίασης. Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχη συνεδρίαση είχε αποφασιστεί για τις αρχές της τρέχουσας εβδομάδας, ωστόσο μετατέθηκε για χθες, εν αναμονή τής απάντησης του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστου Σπίρτζη, στην ομόφωνη απόφαση της διοίκησης του ΟΑΣΘ για την κυβερνητική πρόταση που της κατατέθηκε.

Με ασφαλιστικά μέτρα απαντά η διοίκηση του Οργανισμού

Στη δικαιοσύνη αναμένεται να προσφύγει, με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων, η διοίκηση του ΟΑΣΘ, προκειμένου να επιτύχει την άρση της επίσχεσης εργασίας, που εξήγγειλαν οι εργαζόμενοι, προκειμένου να πιέσουν για λύσεις στην καταβολή των δεδουλευμένων τους. "Η κήρυξη της εν λόγω επίσχεσης εργασίας δεν επιλύει το πρόβλημα της καταβολής των δεδουλευμένων των εργαζομένων, αλλά αντίθετα δημιουργεί περαιτέρω προβλήματα οικονομικά στον Οργανισμό και κυρίως στερεί από τους πολίτες του νομού Θεσσαλονίκης τη δυνατότητα μετακίνησης με τις αστικές συγκοινωνίες της πόλης. Συνεπώς, ο Ο.Α.Σ.Θ. για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης συγκοινωνίας στο Νομό Θεσσαλονίκης, οφείλει να προσφύγει ενώπιον της Δικαιοσύνης με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων, προκειμένου να επιτύχει την άρση της αναγγελθείσας επίσχεσης εργασίας" υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση.
Στην ανακοίνωση τονίζεται ακόμη ότι "όπως διαπιστώθηκε στη σύσκεψη συμφιλίωσης που πραγματοποιήθηκε στις 25 Αυγούστου [...]το μεν υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, συμφώνησε να καταβάλει στον Ο.Α.Σ.Θ. τις δόσεις Οκτωβρίου – Νοεμβρίου 2016, συνολικού ποσού 7,89 εκατ. ευρώ, η δε Γενική Γραμματεία Πρόνοιας να καταβάλει περίπου 2 εκατ. ευρώ έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Πλην, όμως, μέχρι σήμερα δεν πραγματοποιήθηκε καμία από τις προαναφερόμενες καταβολές, με συνέπεια να μην έχουν καταβληθεί στους εργαζόμενους οι μισθοί Ιουλίου και Αυγούστου 2016".

Συνάντηση με τον υπουργό

Συνάντηση με τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστο Σπίρτζη, αναμένεται να έχουν την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου, στις 14.00 οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης. Τα παραπάνω επισήμανε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του συνδικάτου τους Δημήτρης Τσερμενίδης.
Όπως τόνισε ο ίδιος, αργά το μεσημέρι δέχτηκε τηλεφώνημα από το γραφείο του κ. Σπίρτζη και ορίστηκε η προαναφερόμενη συνάντηση, στην οποία δεν θα συμμετέχει η διοίκηση του οργανισμού.

Ανακοίνωση εξέδωσε το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης με την οποία εκφράζει τη συμπαράστασή του στην κινητοποίηση που ξεκινούν εκ νέου υπό τη μορφή επισχέσεων εργασίας οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΚΘ:

Οι εργαζόμενοι στην αστική συγκοινωνία της Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) προχωρούν σε επίσχεση εργασίας από αύριο, Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου, καθώς παραμένουν επί μήνες απλήρωτοι παρά τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν στις αλλεπάλληλες συναντήσεις με το αρμόδιο Υπουργείο.
Στις δυο πρώτες συναντήσεις των εκπροσώπων με τα συναρμόδια Υπουργεία Υποδομών και Εργασίας, η λογική της επίλυσης του θέματος του ΟΑΣΘ κινούνταν ... δυο βήματα μπροστά και ένα πίσω. Στην τελευταία, διευρυμένη συνάντηση ο Υπουργός Μεταφορών, κ. Σπίρτζης ήταν εκείνος που ανέλαβε να διευθετήσει το θέμα, μέσα από την πρόταση που κατέθεσε στη διοίκηση του ΟΑΣΘ, να πάρει τους λογαριασμούς των εργαζομένων προκειμένου να γίνει απευθείας η κατάθεση εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου του ποσού της μισθοδοσίας των εργαζομένων. Δέσμευση που ο ίδιος δεν υλοποίησε μέχρι σήμερα.
Η οικονομική συμφωνία δεν τηρήθηκε και η καταβολή των μισθών στους εργαζόμενους δεν έγινε ποτέ, με αποτέλεσμα οι 2.300 εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ να παραμένουν απλήρωτοι, σ' ένα περιβάλλον αβεβαιότητας και διαρκούς ανασφάλειας για το παρόν και το μέλλον τους.
Το ΕΚΘ συμπαραστέκεται στον αγώνα των εργαζομένων του ΟΑΣΘ και ζητά από την Κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Ο εμπαιγμός και η ασυνέπεια ως προς την τήρηση των συμφωνηθέντων δεν πλήττει μόνο τους εργαζόμενους και τις οικογένειες τους αλλά και το επιβατικό κοινό της Θεσσαλονίκης που για ακόμη μια φορά θα υποστεί μια μεγάλη ταλαιπωρία, με αποκλειστική ευθύνη πλέον του Υπουργού.
Καλούμε τον ΟΑΣΘ και τον αρμόδιο Υπουργό ως εγγυητή της σύμβασης, να μην παίζουν με τέτοιου είδους ζητήματα και να αντιμετωπίσουν με σοβαρότητα και υπευθυνότητα το θέμα.
 praktoreio-macedonia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου