ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τρίτη 16 Αυγούστου 2016

«Αργυρός» ο Σπύρος Γιαννιώτης!

 «Αργυρός» ο Σπύρος Γιαννιώτης!
ΕΧΑΣΕ ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΣΤΟ ΦΩΤΟ ΦΙΝΙΣ

Μετά από έναν συγκλονιστικό αγώνα και τερματισμό-θρίλερ, ο Σπύρος Γιαννιώτης κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στα 10 χιλιόμετρα κολύμβησης σε ανοιχτή θάλασσα στους Ολυμπιακούς του Ρίο.


Ο Έλληνας πρωταθλητής τερμάτισε με τον ακριβώς ίδιο χρόνο με τον Ολλανδό Φέρι Γουίρμαν (1.52.59.8), μετά από τιτάνια προσπάθεια στο τέλος του αγώνα.
Ο Ολλανδός, όμως, άπλωσε το χέρι του και ακούμπησε πρώτος την πινακίδα του τερματισμού, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο.
Οι διοργανωτές αναγκάστηκαν να εξετάσουν το φώτο φίνις για να μπορέσουν να δουν ποιός αθλητής τερμάτισε πρώτος.
Ο Έλληνας κολυμβητής στα 36 του χρόνια και στον τελευταίο του αγώνα κατάφερε να προσθέσει στη συλλογή του το μοναδικό μετάλλιο που του έλειπε: το Ολυμπιακό.

Στο τρίτο σκαλί του βάθρου ανέβηκε ο Γάλλος Μαρκ-Αντουάν Ολιβιέ.
Το επίσημο αποτέλεσμα ανακοινώθηκε αρκετά λεπτά μετά την ολοκλήρωση της κούρσας, που έδωσε τελικά νικητή τον Φέρι Βέρτμαν, με τον Σπύρο Γιαννιώτη να κατακτά το ασημένιο, το πιο βαρύ μετάλλιο της καριέρας του.
Ο 36χρονος Κερκυραίος, έχοντας χάσει για πέντε δευτερόλεπτα το χάλκινο μετάλλιο πριν από τέσσερα χρόνια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, κουβαλούσε εκείνη τη στιγμή για μια ακόμα Ολυμπιάδα.
Και από τα δάκρυα πίκρας του Λονδίνου, σήμερα έφθασε στα δάκρυα χαράς στην παραλία της Κοπακαμπάνα.
Ο Σπύρος Γιαννιώτης στην 5η και τελευταία συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες (το 2000 και το 2004 αγωνίστηκε στην κλασική κολύμβηση) πήρε στην τελευταία κούρσα της καριέρας του αυτό που του χρωστούσε ο Θεός.
Και παρότι έχασε τόσο άδοξα το χρυσό, φορώντας το ασημένιο μετάλλιο στο στήθος του έλαμπε από ευτυχία.
Στις πρώτες του δηλώσεις μετά την κατάκτηση του μεταλλίου, ο Σπύρος Γιαννιώτης έδειξε την κλάση του ως αθλητής και ως άνθρωπος, τονίζοντας ότι ο Ολλανδός κέρδισε το χρυσό με την αξία του. «Σήμερα στα τελευταία 100 μέτρα είπα στον εαυτό μου: “Δώσε αυτό που δεν μπορείς να φανταστείς. Όλα για όλα. Είναι η τελευταία σου ευκαιρία”» δήλωσε ο αθλητής στην ΕΡΤ, και συνέχισε: «Αυτό που έχει σημασία είναι ότι έδωσα το 110%».
Η υπερπροσπάθεια 
Ο αγώνας των 10χλμ. στο Ρίο ήταν ένας από τους συναρπαστικότερους που έχουν γίνει στην ιστορία του open water.
Ξεκίνησε με τον σχετικά άγνωστο Αυστραλό Τζαρόντ Πουρτ να φεύγει πολύ μπροστά, αποκτώντας προβάδισμα ενός λεπτού (!) στα πρώτα 2,5 χλμ. Όπως ήταν φυσικό, κολυμπώντας μόνος του και σε τέτοιο ρυθμό μέσα στη θάλασσα, ο Αυστραλός δεν θα μπορούσε να αντέξει.
Η διαφορά σταδιακά «ψαλιδίστηκε» και περίπου στα 8χλμ. εκμηδενίστηκε. Ένα γκρουπ αποτελούμενο από τον Βέερτμαν, τον Ουιλιμόβσκι, τον Μελούλι και τον Βρετανό Τζακ Μπέρνελ πέρασε μπροστά, με τον Γιαννιώτη να ακολουθεί λίγο πιο πίσω.
Κι ενώ ο Πουρτ «καταποντιζόταν» (κατετάγη 20ος), ο Έλληνας πρωταθλητής μαζί με τους Ολιβιέ και Ζου ανέβηκαν στις πρώτες θέσεις. Στην τελική ευθεία, έξι κολυμβητές πήραν θέση σε μία γραμμή, με τα σπρωξίματα να βρίσκονται στην... ημερήσια διάταξη. Ο Γιαννιώτης ήταν αυτός που «άλλαξε ταχύτητα» και μπήκε μπροστά, καθώς οι αθλητές πλησίαζαν στον τερματισμό, με τον Βέερτμαν να «ξεκολλάει» από τους υπόλοιπους και να ακολουθεί.
Ο Κερκυραίος ήταν μπροστά, έδειχνε να «καλπάζει» προς τη νίκη, όμως στην τελευταία χεριά σαν να... κόλλησε και ο Ολλανδός χτύπησε πρώτος την πλακέτα τερματισμού, χαρίζοντας στη χώρα του το «νταμπλ» χρυσών μεταλλίων στην κολύμβηση ανοιχτής θάλασσας, μετά τη χθεσινή νίκη της Σάρον Φαν Ρούβεντααλ στις γυναίκες.
Στην τρίτη θέση έπεσαν μαζί ο Ολιβιέ, ο Ζου και ο Μπέρνελ, όμως ο Βρετανός ήταν αυτός που «πλήρωσε» τα σπρωξίματα στην τελική ευθεία, καθώς ακυρώθηκε. Το φώτο φίνις έδωσε τρίτο τον Γάλλο, ενώ ο Κινέζος με τον ίδιο χρόνο έμεινε εκτός βάθρου.
Tα περάσματα των τριών πρώτων και του Γιαννιώτη
2.5χλ.
1.Τζάροντ Πορτ (Αυστραλία) 28:41.7
2.Ουσάμα Μελούλι (Τυνησία) 29:39.3
3.Μαρκ Παπ (Ουγγαρία) 29:41.01
23.Γιαννιώτης (Ελλάδα) 29:48.7
5χλμ
1.Τζάροντ Πορτ (Αυστραλία) 56:58.3
2.Μαρκ-Αντουάν Ολιβιέ (Γαλλία) 58:14.6
3.Τζακ Μπάρνελ (Μ. Βρετανία) 58:15.8
22.Σπύρος Γιαννιώτης (Ελλάδα) 58:26.9
7.5χλμ
1.Τζάροντα Πορτ (Αυστραλία) 1ώρ.25:15.0
2.Ουσάμα Μελούλι (Τυνησία) 1ώρ.25:55.4
3.Τζακ Μπάρνελ (Μ. Βρετανία) 1ώρ.25:55.6
14.Σπύρος Γιαννιώτης (Ελλάδα) 1ώρ.26:00.4
10χλμ
1.Φέρι Βέρτμαν (Ολλανδία) 1ώρ.52:59.08
2.Σπύρος Γιαννιώτης (Ελλάδα) 1ώρ.52:59.8
3.Μαρικ-Αντουάν Ολιβιέ (Γαλλία) 1ώρ.530:02.0
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου