Οι πολύτιμες πολυφαινόλες του τσαγιού προστατεύουν από τη
ρήξη του ανευρύσματος κοιλιακής αορτής, διαπίστωσαν ερευνητές από το
Πανεπιστήμιο του Κιότο.
Το ανεύρυσμα
κοιλιακής αορτής είναι μια επικίνδυνη κατάσταση στην οποία η κεντρική
αρτηρία του σώματος παρουσιάζει διάταση. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, το
ανεύρυσμα μπορεί να υποστεί ρήξη και στην περίπτωση αυτή οδηγεί στο θάνατο στο 50% των περιπτώσεων.Μέχρι σήμερα δεν έχουν σχεδιαστεί αποτελεσματικές φαρμακολογικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του ανευρύσματος.
Στο πλαίσιο της νέας μελέτης, αποδείχθηκε ότι οι πολυφαινόλες του πράσινου τσαγιού αναγεννούν την ελαστίνη, μια πρωτεΐνη-κλειδί που προσδίδει στην αρτηρία ελαστικότητα αλλά και αντοχή. Με δεδομένο ότι το ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής προκαλείται από την εκδήλωση φλεγμονής και την αποδυνάμωση της ελαστίνης στα τοιχώματα της αρτηρίας, οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση του πράσινου τσαγιού στην εκδήλωση και την εξέλιξη του ανευρύσματος.
Οι σχετικές κλινικές δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν σε πειραματόζωα (ποντίκια) με ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής έδειξαν ότι οι πολυφαινόλες του πράσινου τσαγιού οδήγησαν σε μικρότερη εξέλιξη του ανευρύσματος, λιγότερη φλεγμονή στα τοιχώματα της αρτηρίας και μεγαλύτερη παραγωγή ελαστίνης, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο ρήξης του ανευρύσματος.
onmed.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου