ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016

Ανησυχία για τους πρόσφυγες στην περιοχή της Ξηροκρήνης

Την παρέμβαση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ ζητούν κάτοικοι της περιοχής
Την παρέμβαση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, ώστε να μεταφερθούν σε οργανωμένες δομές οι δεκάδες πρόσφυγες που συγκεντρώνονται κάτω από απάνθρωπες συνθήκες σε περιοχές της δυτικής
Θεσσαλονίκης, ζητούν κάτοικοι και εκπρόσωποι της δεύτερης δημοτικής κοινότητας.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης η πρόεδρος της δεύτερης κοινότητας Μαρία Λαζαρίδου, πρόσφυγες έχουν κατακλύσει την περιοχή της πλατείας Γαλοπούλου καθώς και τους δρόμους πέριξ της οδού Αναγεννήσεως. «Οι συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων αυτών είναι απάνθρωπες. Αδυνατούν να καλύψουν ακόμη και τις βασικές ανάγκες υγιεινής, ατομικής καθαριότητας, στέγασης και σίτισης», υπογράμμισε η κυρία Λαζαρίδου.
Το θέμα αυτό απασχόλησε το συμβούλιο της δεύτερης δημοτικής κοινότητας, στην οποία απευθύνθηκαν κάτοικοι της γύρω περιοχής, ζητώντας να ληφθεί μέριμνα, ώστε οι άνθρωποι αυτοί να μεταφερθούν σε οργανωμένες δομές υποδοχής προσφύγων.
Οι κάτοικοι της περιοχής επεσήμαναν ακόμη ότι υπάρχουν άμεσοι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία, αλλά και προβλήματα στα παρακείμενα σχολεία (12ο γυμνάσιο, 16ο λύκειο, 37ο και 41ο νηπιαγωγεία), στα οποία ενίοτε οι πρόσφυγες καταφεύγουν, για να προστατευτούν από τις καιρικές συνθήκες και να καλύψουν ανάγκες τους. Στα αιτήματα που διατύπωσε το συμβούλιο της δεύτερης δημοτικής κοινότητας περιλαμβάνεται, πέρα από τη μεταφορά των προσφύγων σε οργανωμένες δομές, και η απολύμανση των παρακείμενων σχολείων, για να διασφαλιστεί η ασφαλής λειτουργία τους με την έναρξη του νέου διδακτικού έτους. Σε συνεννόηση με τους διευθυντές των σχολείων βρίσκεται και η πρόεδρος της σχολικής επιτροπής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιούλη Ρανέλλα.
Πολυσύνθετο το πρόβλημα
Για ένα πολυσύνθετο πρόβλημα έκανε λόγο στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης. «Οι πρόσφυγες πηγαίνουν στους χώρους αυτούς, γιατί είναι κοντά στον σταθμό και στα λεωφορεία. Δεν είναι τα ίδια άτομα κάθε μέρα. Υπάρχουν τα γνωστά κυκλώματα που τους παίρνουν και τους πηγαίνουν στα σύνορα. Η αστυνομία παρεμβαίνει. Οι άνθρωποι αυτοί δεν συλλαμβάνονται. Οδηγούνται σε κάποιον χώρο, σε κάποιο στρατόπεδο, όπου γίνεται η ταυτοποίησή τους. Το πρόβλημα δεν είναι απλό», είπε ο κ. Μπουτάρης.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης Σταύρος Καλαφάτης έκανε λόγο για τραγική ανεπάρκεια της κυβέρνησης να διαχειριστεί το πρόβλημα, με αποτέλεσμα να υπάρχει ο κίνδυνος αυτό να μετακυλιστεί στις τοπικές κοινωνίες.
 
 
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Μακεδονία" την Τρίτη 30 Αυγούστου 2016
 makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου