ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πέμπτη 11 Αυγούστου 2016

Απεργίες εκπαιδευτικών από την πρώτη μέρα στα σχολεία

Για διάλυση του νηπιαγωγείου μιλούν οι συνδικαλιστές και καλούν την κυβέρνηση να αποσύρει το σχετικό νομοσχέδιο


Με μαζικές κινητοποιήσεις έξω από το υπουργείο Παιδείας στις 31 Αυγούστου και με απεργιακές κινητοποιήσεις την πρώτη σχολική εβδομάδα απαντούν οι εκπαιδευτικοί στις αποφάσεις της κυβέρνησης.
Πιο συγκεκριμένα, έπειτα από συνάντηση τριών μελών του δ.σ. της ΔΟΕ με στελέχη του υπουργείου Παιδείας, η Ομοσπονδία αποφάσισε να προχωρήσει σε απεργιακές κινητοποιήσεις, καθώς, όπως επισημαίνουν οι ιθύνοντες, το υπουργείο συνεχίζει την πολιτική «εξοικονόμησης εκπαιδευτικού προσωπικού». Ο πρόεδρος της ΔΟΕ Θανάσης Κικινής τόνισε στη «Μ» ότι «στόχος των κινητοποιήσεων αποτελεί η διαμόρφωση ενός προγράμματος εκπαίδευσης που στοχεύει στην ανάπτυξη και όχι τη φύλαξη των μαθητών» και κατήγγειλε το υπουργείο ότι «δεν ζήτησε τη γνώμη μας για το ολοήμερο νηπιαγωγείο και συναντήθηκε μόνο κατόπιν δικής μας πρωτοβουλίας».
Παράλληλα, με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία επιτίθεται στον υπουργό Παιδείας για τη «διάλυση του νηπιαγωγείου» και το υποχρεωτικό 25ωρο ωράριο των νηπιαγωγών καλώντας την κυβέρνηση σε απόσυρση του νομοσχεδίου. Οι εκπαιδευτικοί καταγγέλλουν την κυβέρνηση για «μη θεσμοθέτηση της υποχρεωτικής διετούς προσχολικής εκπαίδευσης» και προμηνύουν νέα καθυστέρηση στην καταβολή της τρίμηνης δόσης για τις επισκευές και τη συντήρηση των σχολικών μονάδων. Ο κ. Κικινής τόνισε ότι «τα σχολεία στη Φλώρινα πάλι θα μείνουν χωρίς πετρέλαιο» και κατήγγειλε τις πρακτικές ορισμένων δήμων να «εξαφανίζουν τα ποσά που απευθύνονται στις σχολικές μονάδες». Ωστόσο, τα στελέχη του υπουργείου δεν κατανοούν τη στάση των εκπαιδευτικών και επισημαίνουν ότι «δεν επιβεβαιώθηκαν τα σενάρια συρρίκνωσης του νηπιαγωγείου με κλείσιμο εκατοντάδων τμημάτων».
Η Ομοσπονδία καταγγέλλει και το «καθεστώς άδικης και άνισης μεταχείρισης» εις βάρος των καθηγητών Φυσικής Αγωγής της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, που σε αντίθεση με αυτούς της δευτεροβάθμιας «αποκλείονται αδικαιολόγητα από τη διαδικασία απόσπασης στα Ευρωπαϊκά Σχολεία». Ο κ. Κικινής επεσήμανε ότι «συζητήσαμε δύο φορές με στελέχη του υπουργείου και, ενώ την πρώτη φορά μας διαβεβαίωσαν ότι πρόκειται για τυπικό λάθος, τη δεύτερη μας ενημέρωσαν ότι γίνεται βάσει προγράμματος. Δεν είναι η πρώτη φορά που συναντάμε φαινόμενα αποκλεισμού εις βάρος εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας».
Υπενθυμίζεται ότι η προκήρυξη θέσεων για σχολικές μονάδες του εξωτερικού γίνεται με βάση τις ανάγκες της εκάστοτε σχολικής μονάδας, όπως αυτές διαμηνύονται από τη διεύθυνσή τους προς το υπουργείο Παιδείας.
Προσλήψεις
Την ετοιμότητα της κυβέρνησης για πρόσληψη 20.800 αναπληρωτών μέσω ΑΣΕΠ επανέλαβε σε ραδιοφωνική του δήλωση ο υπουργός Παιδείας, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση. Παράλληλα, ο Νίκος Φίλης επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία για προσπάθεια απαξίωσης της δημόσιας εκπαίδευσης και κατήγγειλε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για «δογματικές εμμονές απέναντι σε ό,τι δημόσιο». Τέλος, ο υπουργός επεσήμανε ότι η κυβέρνηση «καταργεί το καθεστώς Αρβανιτόπουλου στα ιδιωτικά σχολεία, που προέβλεπε τις ομαδικές απολύσεις εκπαιδευτικών».
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Μακεδονία" την Τετάρτη 10 Αυγούστου 2016
 makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου