ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δευτέρα 22 Αυγούστου 2016

Στην ιστορία το Ρίο, στο Τόκιο η σημαία!

ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ ΣΤΟ ΜΑΡΑΚΑΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
Mε ένα ξέφρενο καρναβαλικό και πολύχρωμο πάρτι στην αρένα του Μαρακανά ολοκληρώθηκε η τελετή λήξης των 31ων Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο ντε Ζανέιρο. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο
πέρασαν στην ιστορία. Η Ολυμπιακή σημαία δόθηκε στο Τόκιο μαζί με τη σκυτάλη για την προετοιμασία των 32ων Αγώνων το 2020.
Η Ολυμπιακή Φλόγα που άναψε στις 5 Αυγούστου στο θρυλικό «Μαρακανά» του Ρίο ντε Τζανέιρο έσβησε στις 04:30 τα ξημερώματα της Δευτέρας (22/8), σηματοδοτώντας το τέλος των 31ων Ολυμπιακών Αγώνων και πρώτων στην ιστορία στη Νότια Αμερική.
Οι περίπου 11.000 κορυφαίοι αθλητές και αθλήτριες από κάθε πλευρά του πλανήτη ξεπέρασαν τον εαυτό τους, πρόσφεραν μοναδικά συναισθήματα, αγωνιζόμενοι σύμφωνα με τις αξίες και τα ιδεώδη του Ολυμπισμού: την ισότητα, την ευγενή άμιλλα και το «ευ αγωνίζεσθαι».
Έστειλαν μηνύματα για μια ειρηνική κοινωνία με λιγότερη βία και ανταγωνισμό, για μια κοινωνία με ανοχή στη διαφορετικότητα.
Η κλεψύδρα όμως... άδειασε και στην τελευταία παράσταση των Αγώνων του Ρίο η Τελετή Λήξης έκλεισε τη διοργάνωση.
Για τους Έλληνες, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο θα θυμίζουν την 5η καλύτερη συγκομιδή μεταλλίων στην Ιστορία: έξι μετάλλια. Τρία χρυσά, ένα ασημένιο και δύο χάλκινα. Η τελευταία φορά που η Ελλάδα πανηγύρισε την κατάκτηση χρυσού μεταλλίου σε Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν το 2004, στην Αθήνα. Οι Έλληνες θα θυμούνται τα «χρυσά» παιδιά τους και τις συγκλονιστικές μάχες τους πριν ανέβουν στην κορυφή του κόσμου: το «χρυσό πιστόλι» Άννα Κορακάκη, τον "Gold Lord of the Rings" Λευτέρη Πετρούνια και την χρυσή «βασίλισσα των αιθέρων» Κατερίνα Στεφανίδη. Με την ίδια συγκίνηση, η Ελλάδα θα... φουσκώνει από υπερηφάνεια και για το πιο χρυσό... ασημένιο μετάλλιο, αυτό του Σπύρου Γιαννιώτη στα 10 χιλιόμετρα κολύμβηση ανοικτής θαλάσσης. Όπως φούσκωσαν και τα πανιά των Τάκη Μάντη και Παύλου Καγιαλή πριν χαρίσουν το χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία 470 της ιστιοπλοΐας. Ο... χορός των μεταλλίων είχε αρχίσει με το χάλκινο μετάλλιο της Κορακάκη στα 10μ. αεροβόλο πιστόλι, ενώ το πλήρωμα του διπλού σκιφ γυναικών, Κατερίνα Νικολαΐδου και Σοφία Ασουμανάκη, χάρισε στην Ελλάδα τη μία και μοναδική 4η θέση, μένοντας 5΄΄ μακριά από την... αιωνιότητα.
Η σημαία της Ιαπωνίας στο Μαρακανά
Η σημαία της Ιαπωνίας στο Μαρακανά
Η βραδιά έφερε την υπογραφή της 69χρονης Ρόσα Μαγκαλιάες, που θεωρείται η πιο επιτυχημένη σχεδιάστρια καρναβαλιού του Ρίο ντε Ζανέιρο (με πέντε πρωταθλήματα στο καρναβάλι του Ρίο).
Οι περίπου 42.000 τυχεροί που κατέβαλαν από 715 έως 3.200 δολάρια για να βρεθούν στις κερκίδες του «Μαρακανά» παρακολούθησαν εντυπωσιακές χορογραφίες που αναπαριστούσαν τροπικά πουλιά, εν γένει την πανίδα και τη χλωρίδα της Βραζιλίας, αλλά και σχηματισμούς των Ολυμπιακών Κύκλων. Τα έντονα πρασινοκίτρινα χρώματα, αυτά της σημαίας της Βραζιλίας, αλλά και των παπαγάλων Μακάο κυριαρχούσαν
Τη μουσική της τελετής λήξης είχε επιμεληθεί ο Νορβηγός DJ Kygo, μαζί με μια σειρά από Βραζιλιάνους καλλιτέχνες οι οποίοι έδωσαν πραγματικό ρεσιτάλ σάμπα, δίνοντας τον τόνο για ένα ξέφρενο πάρτι από τους αθλητές των χωρών που έχουν μείνει ακόμα στο Ρίο.
Η «χρυσή» Ολυμπιονίκης του επί κοντώ, Κατερίνα Στεφανίδη ήταν σημαιοφόρος της ελληνικής Ολυμπιακής ομάδας που μπήκε πρώτη στο στάδιο ενώ ακολούθησε η σημαιοφόρος της Βραζιλίας και οι υπόλοιπες αποστολές.
Η πρόσφατα εκλεγμένη κυβερνήτης του Τόκιο, Γιουρίκο Κοΐκε παρέλαβε τη σημαία της ΔΟΕ
Η πρόσφατα εκλεγμένη κυβερνήτης του Τόκιο, Γιουρίκο Κοΐκε παρέλαβε τη σημαία της ΔΟΕ
Στην τελετή κυριάρχησαν τα λέιζερ με εντυπωσιακά χρώματα, μουσική και χορός με έμφαση στην παράδοση της Βραζιλίας, στην πανίδα και τη χλωρίδα της αχανούς χώρας της λατινικής Αμερικής ενώ δεν έλειψαν και εικόνες από το διάσημο καρναβάλι του Ρίο.
Ακολούθησε η απονομή στους νικητές του μαραθωνίου δρόμου, η ανάκρουση του Εθνικού της Κένυας προς τιμήν του νικητή Ελίουντ Κιπτσόγκε. Είχε έρθει η ώρα για την ανάκρουση του εθνικού ύμνου της Ελλάδας, της χώρας που «γέννησε» τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ αμέσως μετά οι μελωδικές παιδικές φωνές μιας χορωδίας τραγούδησαν τον Ολυμπιακό Ύμνο, σε σύνθεση του Σπύρου Σαμαρά και ποίηση του Κωστή Παλαμά, που συντέθηκε για τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, το 1896.
Εντυπωσιακή ήταν η στιγμή της παράδοσης της ολυμπιακής σημαίας στην Ολυμπιακή πόλη του Τόκιο, που θα φιλοξενήσει τη διοργάνωση το 2020. Τη σημαία παρέλαβε η πρόσφατα εκλεγμένη κυβερνήτης του Τόκιο, Γιουρίκο Κοΐκε, παρουσία του πρωθυπουργού της χώρας, Σίνζο Αμπε ο οποίος κρατούσε μία μεγάλη κόκκινη μπάλα. Ακολούθησε 8λεπτο πρόγραμμα για το Τόκυο που έδωσε το στίγμα για τα όσα θα γίνουν σε τέσσερα χρόνια.
Οι πρόσφατες αναμνήσεις από την κατάκτηση των πέντε χρυσών και ενός ασημένιου μεταλλίου στην επιστροφή του αθλητή με τα περισσότερα μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες, του Μάικλ Φελπς, το «αντίο» του Τζαμαϊκανού σπρίντερ, Γιουσέιν Μπολτ, με τρία χρυσά για τρίτη διαδοχική φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες, και από τα τέσσερα χρυσά μετάλλια και το ένα χάλκινο από το νέο «αστέρι» της ενόργανης γυμναστικής και σημαιοφόρο των ΗΠΑ στην Τελετή Λήξης, τη 19χρονη Σιμόν Μπάιλς, ήταν εικόνες που περνούσαν από το μυαλό πριν ακολουθήσει μία οκτάλεπτη παράσταση... πρόγευση για τον τρόπο, με τον οποίον η ιαπωνική κουλτούρα θα συνδυαστεί με τους Ολυμπιακούς Αγώνες σε τέσσερα χρόνια από σήμερα.
Aκολούθησε η παράδοση της Ολυμπιακής σημαίας στην επόμενη διοργανώτρια πόλη, το Τόκιο. Τη σημαία παρέλαβε η πρόσφατα εκλεγμένη κυβερνήτης της πόλης, Γιουρίκο Κοΐκε, παρουσία του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας, Σίνζο Αμπε.
Εν τη απουσία του προσωρινού προέδρου της Βραζιλίας, Μισέλ Τεμέρ που αποφάσισε να μην παρευρεθεί μετά τις αποδοκιμασίες, των οποίων έτυχε κατά την Τελετή Έναρξης, ο πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής της Βραζιλίας, Κάρλος Αρτούρ Νούζμαν, πήρε πρώτος το λόγο: «Καλησπέρα Ρίο, καλησπέρα Βραζιλία! Είμαι ο πιο ευτυχής άνθρωπος στον κόσμο. Αυτοί οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα μείνουν για πάντα στην μνήμη και την καρδιά των ανθρώπων. Πίστευα ότι το Ρίο ήταν έτοιμο. Γράψαμε ιστορία διοργανώνοντας το πιο σημαντικό αθλητικό γεγονός του κόσμου. Το Ρίο ντε Τζανέιρο έχει ιστορία, είναι η καλύτερη πόλη και ένα μαγικό μέρος.  Είμαι υπερήφανος για τη χώρα μου, για τους "ζωντανούς" ανθρώπους της και για την πόλη μου. Είμαστε διαφορετικοί από Βορρά σε Νότο και από Ανατολή σε Δύση. Κι αυτό μας κάνει μοναδικούς. Όλοι οι Βραζιλιάνοι είναι Ολυμπιακοί ήρωες. Μέσα από την καρδιά μου σας ευχαριστώ. Καλή τύχη στο Τόκιο το 2020».
Ακολούθησε η ομιλία του Γερμανου προέδρου της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ που χαιρέτησε και ευχαρίστησε τους Βραζιλιάνους για την φιλοξενεία και την επιτυχημένη διοργάνωση. «Οι Βραζιλιάνοι κέρδισαν το χρυσό μετάλλιο. Ο Ιησούς προστατεύει το Ρίο και το ανέδειξε πρώτο. Του αξίζει χρυσό μετάλλιο. Δείξατε τη δύναμη του αθλητισμού και πως τα σπορ μπορούν να ενώσουν τον κόσμο. Στείλατε ηχηρό μήνυμα ειρήνης σε όλο τον κόσμο. Μαζί μπορούμε να στοχεύσουμε υψηλότερα. Ενωμένοι στη διαφορετικότητά μας, είμαστε ακόμη πιο δυνατοί». Εν συνεχεία ευχαρίστησε τους εθελοντές και τους πρόσφυγες αθλητες: «Μας εμπνεύσατε με το ταλέντο σας. Είστε σύμβολο για εκατομμύρια πρόσφυγες σε όλον τον κόσμο. Θα προσπαθήσουμε να μείνουμε στο πλευρό σας και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο. Σήμερα αναχωρούμε ως φίλοι σας. Θα έχετε μια θέση στην καρδιά μας για πάντα». Ο πρόεδρος της ΔΟΕ συνέχισε: «Ήταν θαυμάσιοι Ολυμπιακοί Αγώνες σε μία θαυμάσια πόλη. Αυτοι οι Ολυμπιακοί Αγώνες αφήνουν κληρονομιά για τις γενιές που έρχονται. Όλοι μιλούν για ένα καλύτερο Ρίο ντε Τζανέιρο μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες».
Η τελετή ολοκληρώθηκε με το καρναβαλικό πάρτι όπου κυριάρχησε η σάμπα και ένα ατελείωτο μωσαϊκό χρωμάτων. Η Ολυμπιακή φλόγα έσβησε και το ραντεβού της παγκόσμιας αθλητικής κοινότητας δόθηκε στις 24 Ιουλίου του 2020 στο Τόκιο.
Ο Κενιάτης Κιπτσόγκε νικητής στο μαραθώνιο. Ο Αιθίοπας Φεγίσα Λιλέσα πήρε το ασημένιο μετάλλιο και ο Αμερικανός Γκάλεν Ραπ το χάλκινο
Ο Κενιάτης Κιπτσόγκε νικητής στο μαραθώνιο. Ο Αιθίοπας Φεγίσα Λιλέσα πήρε το ασημένιο μετάλλιο και ο Αμερικανός Γκάλεν Ραπ το χάλκινο
sentragoal.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου