ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κυριακή 31 Ιουλίου 2016

Μερική αναζωπύρωση της πυρκαγιάς στη Β. Εύβοια

Μία ακόμη δύσκολη νύχτα για τους πυροσβέστες και τους κατοίκους της Β. Εύβοιας μετά την μερική αναζωπύρωση που σημειώθηκε την Κυριακή στην πυρκαγιά που κατακαίει τη δασική περιοχή, ανατολικά της κωμόπολης Λίμνης.

Οι ισχυροί άνεμοι και το δύσβατο έδαφος δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης ενώ σε επιφυλακή είναι οι αρχές για το ενδεχόμενο να χρειαστεί εκκένωση περιοχών.
Σε ετοιμότητα βρίσκεται το οχηματογωγό Καπετάν Αριστείδης σε περίπτωση που χρειαστεί να εκκενωθεί η Λίμνη.
Οι περιοχές στις οποίες η πυρκαγιά αναπτύσσεται ιδιαίτερα έντονα είναι από τη Λίμνη Ευβοίας μέχρι τα Κατούνια και προς βορρά στο σημείο έναρξής της, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση.
«Οι πυροσβεστικές δυνάμεις κάνουν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να περιορίσουν τις επιπτώσεις της μεγάλης πυρκαγιάς. Στην επιχείρηση για την κατάσβεσή της συμμετέχουν: 140 πυροσβέστες με 58 οχήματα, 74 άτομα πεζοπόρο, 30 στρατιώτες, 27 βυτιοφόρα οχήματα (ΟΤΑ και ιδιωτικά) και 7 χωματουργικά μηχανήματα. Τις επίγειες δυνάμεις συνδράμουν από αέρος 9 αεροσκάφη, επτά ελικόπτερα» αναφέρεται σε ανακοίνωση της Πυροσβεστικής.
Οι επίγειες δυνάμεις προοδευτικά αναμένεται να ενισχυθούν με προωθητικά μηχανήματα για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, οι οποίες είναι απαραίτητες για την οριοθέτηση της πυρκαγιάς.


Αποστόλου: Γίνεται μεγάλη προσπάθεια
Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, που βρίσκεται στη Βόρεια Εύβοια τόνισε ότι στη φωτιά της Β. Εύβοιας συντρέχουν δύσκολοι παράγοντες που δυστυχώς παρά τις προσπάθειες που έδειχναν ότι η φωτιά είναι διαχειρίσιμη, οι παράγοντες αυτοί, οι κακές καιρικές συνθήκες, οι έντονοι αέρηδες και μάλιστα με την μεταβλητότητα στη φορά τους, το πυκνό δασικό σύμπλεγμα της χαλεπίου πεύκης και το ανάγλυφο της περιοχής έφεραν πάρα πολλά προβλήματα τα οποία αναζωπύρωσαν τη φωτιά.
«Θέλω να πιστεύω ότι αν μέχρι το βράδυ που θα πέσουν οι άνεμοι, γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια από όλα τα μέσα που διαθέτει αυτή την ώρα η χώρα μας, θα έχουμε ένα αποτέλεσμα απόψε, αύριο πρωί, που θα δείχνει ότι αυτό που ονομάζαμε διαχειρίσιμη κατάσταση θα είναι σε καλύτερη φάση», ανέφερε ο κ. Αποστόλου .
Τόσκας: Δεν κινδυνεύει η Λίμνη
«Με τη μεγάλη συγκέντρωση των δυνάμεων πυρόσβεσης και βοηθούντος των ανέμων, η κωμόπολη της Λίμνης δεν κινδυνεύει» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας που παρακολουθεί τις εξελίξεις γύρω από την μεγάλη πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια.
Ο κ. Τόσκας εξήγησε πως σύμφωνα με την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί μετά τις τεράστιες προσπάθειες των πυροσβεστών, δεν υπάρχει κίνδυνος κατοικημένες περιοχές, αλλά και πως οι δυνάμεις θα είναι σε επιφυλακή τις επόμενες ημέρες για να αποφευχθεί οποιαδήποτε αναζωπύρωση της πυρκαγιάς.
http://admin.noz.gr/Uploads/limni%202%203107.jpg
Στην πληγείσα περιοχή ο Σ. Κεδίκογλου
Στην πρώτη γραμμή της δύσκολης μάχης που δίνουν οι Πυροσβέστες και οι Δασοπυροσβέστες με την πύρινη λαίλαπα στη βόρεια Εύβοια - για δεύτερη συνεχόμενη μέρα - και στο πλευρό των κατοίκων της Λίμνης, που ζουν εφιαλτικές στιγμές, βρέθηκε ο υπεύθυνος τομέα Ναυτιλίας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Ευβοίας, Σίμος Κεδίκογλου.
Ο βουλευτής διαπίστωσε το μέγεθος της τεράστιας καταστροφής, που έχει προκαλέσει η πυρκαγιά, η οποία ξέσπασε στη Φαράκλα και εξαπλώθηκε γρήγορα εξαιτίας, των ισχυρών ανέμων.
Ο κ. Κεδίκογλου είχε επαφές με τον δήμαρχο Λίμνης - Μαντουδίου-Αγίας Άννας Χρήστο Καλυβιώτη και με τον Διοικητή της Αστυνομίας, προκειμένου να εξεταστεί η λήψη προληπτικών μέτρων αντιμετώπισης του κινδύνου εξάπλωσης της πυρκαγιάς προς κατοικημένες περιοχές.
Συναντήθηκε, επίσης, με τον Υπαρχηγό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και ενημερώθηκε σχετικά με την επιχείρηση των πυροσβεστικών δυνάμεων, για τον περιορισμό και την κατάσβεση της φωτιάς.
Ο Σίμος Κεδίκογλου εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στους Πυροσβέστες για τον τιτάνιο αγώνα που δίνουν.
Μπαράζ πυρκαγιών Κατά τη διάρκεια του τελευταίου 12ώρου και συγκεκριμένα από 06:00 έως 18:00 εκδηλώθηκαν 27 δασικές πυρκαγιές. Οι περισσότερες από αυτές τέθηκαν άμεσα υπό έλεγχο στο αρχικό στάδιο.
Με την ευκαιρία αυτή, για άλλη μια φορά, η Πυροσβεστική απευθύνει έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει την εκδήλωση πυρκαγιάς.

Σε πλήρη ύφεση είναι η φωτιά στο Ρέθυμνο
, χωρίς νέα μέτωπα να προβληματίζουν την Πυροσβεστική Υπηρεσία η οποία βρίσκεται σε πλήρη επιφυλακή για τυχόν αναζωπυρώσεις, με πεζοπόρα τμήματα, υδροφόρες του δήμου Αγίου Βασιλείου και τμήματα της ΕΜΑΚ, σύμφωνα με το συντονιστικό περιφερειακό όργανο της Π.Υ Κρήτης.
Υπό έλεγχο βρίσκεται η φωτιά που ξέσπασε λίγο πριν τις 17.00 έξω από τα Βρασνά Θεσσαλονίκης, και συγκεκριμένα κοντά στον κόμβο της Ασπροβάλτας επί της Εγνατίας Οδού.
Υπό έλεγχο βρίσκεται και η φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα του Σαββάτου στο Παγγαίο Όρος στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας.

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε το πρωί της Κυριακής η φωτιά σε χορτολιβαδική έκταση στην περιοχή Φωτημάρι στην Κέα και στην Πόμπια Φαιστού στο Ηράκλειο της Κρήτης.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου