Οι εθελοντές άλλαξαν τη διατροφή τους με τρόπο ώστε να καταναλώνουν καθημερινά τις ίδιες θερμίδες, τα ίδια λίπη, πρωτεΐνες και υδατάνθρακες όπως συνήθιζαν, αλλά με μία διαφορά στην πρόσληψη ζάχαρης: έπρεπε να την περιορίσουν δραστικά, ανταλλάσσοντας τα τρόφιμα που την περιείχαν (π.χ. γλυκά, γιαούρτια φρούτων, κέικ) με άλλους υδατάνθρακες (π.χ. πίτσες και κουλούρια).
Η ανταλλαγή αυτή είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί η περιεκτικότητα του ημερήσιου διαιτολογίου τους σε ζάχαρη από 28% σε 10% (υπάρχουν μικρές, κρυφές ποσότητες ζάχαρης σε τρόφιμα όπως το ψωμί, τα δημητριακά πρωινού και πολλά άλλα) και η περιεκτικότητά του σε φρουκτόζη από το 12% στο 4% των ημερήσιων θερμίδων γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Atherosclerosis». Πριν γίνει αυτή η αλλαγή οι ερευνητές είχαν υποβάλει τους εθελοντές σε αναλύσεις αίματος, τις οποίες επανέλαβαν εννέα ημέρες μετά την έναρξή της.
Μείωση κατά 33%
Οπως ανακάλυψαν, τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων τους είχαν μειωθεί κατά 33% κατά μέσον όρο, μία πρωτεΐνη που λέγεται ApoC-III και σχετίζεται με τα τριγλυκερίδια είχε μειωθεί κατά 49%, ενώ υπήρχαν σημαντικές μειώσεις (κατά 68%) και στα μικρά - πυκνά μόρια LDL τα οποία, όπως και τα άλλα δύο είδη λιπιδίων, παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση καρδιοπάθειας. Οπως εξήγησαν οι ερευνητές, η υψηλή LDL ή κακή χοληστερόλη όπως φαίνεται είναι επιζήμια κυρίως όταν βρίσκεται «συσκευασμένη» σε μικρά «δοχεία», δηλαδή στα μικρά - πυκνά μόρια LDL.
Υπό φυσιολογικές συνθήκες τέτοιου είδους μόρια δεν υπάρχουν στους ανηλίκους, όμως στα άτομα της παρούσας μελέτης ήταν αρχικώς υπαρκτά αλλά εξαφανίστηκαν μετά τη δραστική μείωση της κατανάλωσης ζάχαρης. Ταυτοχρόνως, αυξήθηκε το μέγεθος των μορίων της HDL ή καλής χοληστερόλης στο αίμα τους – ένα εύρημα που συνάδει με την αύξηση της καρδιαγγειακής προστασίας. Αν και η μελέτη διεξήχθη σε μικρό αριθμό εθελοντών και είχε μικρή διάρκεια, ενισχύει τα ευρήματα προγενέστερων μελετών της ίδιας ερευνητικής ομάδας που είχαν δείξει ότι τα πρόσθετα σάκχαρα συμμετέχουν στην ανάπτυξη των μεταβολικών διαταραχών που προαναφέρθηκαν.
«Οι θερμίδες από τη ζάχαρη δεν είναι ίδιες με τις θερμίδες των άλλων υδατανθράκων» δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ρόμπερτ Λάστιγκ, καθηγητής Παιδιατρικής στο UCSF. «Η ζάχαρη μεταβολίζεται με μοναδικό τρόπο σε λίπος στο ήπαρ, με συνέπεια να οδηγεί σε συσσώρευση λίπους στο αίμα, η οποία άγει τη στεφανιαία νόσο. Εμείς, δίχως να αλλάξουμε τις θερμίδες ή τους ολικούς υδατάνθρακες, τα λίπη και τις πρωτεΐνες στη διατροφή των εθελοντών μας, κατορθώσαμε να πετύχουμε πολύ σημαντικές βελτιώσεις στους δείκτες καρδιαγγειακού κινδύνου, παρότι δεν υπήρξε απώλεια βάρους.
Αυτό υποδηλώνει πως όσο δίνουμε σημασία γενικώς στις θερμίδες και όχι ειδικώς ανάλογα με την προέλευσή τους τόσο οι επιδημίες της παχυσαρκίας, του διαβήτη και της καρδιοπάθειας θα συνεχιστούν». Οι επιστήμονες συνεχίζουν τις μελέτες τους για να επαληθεύσουν τα ευρήματά τους και να τα εξετάσουν και στους ενηλίκους.
typosthes.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου