ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

Έξαρση παρουσιάζουν οι αλλεργίες της άνοιξης


Έξαρση παρουσιάζουν οι αλλεργίες της άνοιξης
Από αλλεργίες υποφέρει ένας στους πέντε Θεσσαλονικείς. Φτάρνισμα και καταρροή είναι δύο από τα βασικά αλλεργικά συμπτώματα, τα οποία βρίσκονται σε έξαρση και στην πόλη μας. Βασικές πηγές πρόκλησης των αλλεργιών στη Θεσσαλονίκη είναι η γύρη της ελιάς, η γύρη από τα κυπαρισσοειδή, τα αγριόχορτα, το γρασίδι και οι λεύκες.


Εκτός, όμως, από τα φυτά, άλλες αιτίες που προκαλούν αλλεργίες είναι το γενικότερο βεβαρημένο κλίμα της πόλης αλλά και η ατμοσφαιρική και η ενδοοικιακή ρύπανση, στην οποία συγκαταλέγονται η σκόνη, η υγρασία, ο καπνός από τσιγάρο, η ύπαρξη κατοικίδιων ζώων και η χρήση προϊόντων χλωρίνης.
Αλλεργική αντίδραση μπορεί να προκληθεί και από το άγχος, το ψυχολογικό στρες, τη διατροφή, την έλλειψη φυσικής δραστηριότητας και τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D.
Τα παραπάνω επισημαίνει στη “Μ” ο ειδικός αλλεργιολόγος και τ. διευθυντής του αλλεργιολογικού ιατρείου στο “Ιπποκράτειο” νοσοκομείο Θεσσαλονίκης δρ. Γιάννης Σιδηρόπουλος και προσθέτει ότι το 30% του πληθυσμού παγκοσμίως υποφέρει από αλλεργίες.
“Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος διανύουμε την περίοδο έξαρσης και τόνωσης των αλλεργικών συμπτωμάτων παγκοσμίως. Η περίοδος εμφάνισης των συμπτωμάτων ξεκινά συνήθως κατά το μήνα Μάιο και διαρκεί έως και τον Ιούλιο”, εξηγεί ο κ. Σιδηρόπουλος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα συμπτώματα των αλλεργικών αντιδράσεων είναι ο βρογχικού τύπου βήχας, η καταρροή της μύτης, η φαγούρα στα μάτια (που οδηγεί στο πρήξιμο), το μπούκωμα, το φτάρνισμα, οι ενοχλήσεις στα αυτιά, η ξηρότητα στην αναπνοή και η δύσπνοια. Μάλιστα, όλα τα συμπτώματα μοιάζουν πολύ με αυτά των ιώσεων κι αυτός είναι ο λόγος που πολλοί τα αγνοούν, μπερδεύοντάς τα με αυτά της κοινής γρίπης.
Πρόληψη και αντιμετώπιση
Αναφερόμενος στα μέτρα που μπορεί να λάβει κάποιος για να προστατευτεί από τις αλλεργίες, ο κ. Σιδηρόπουλος εξηγεί ότι σ' αυτά περιλαμβάνονται η οδήγηση με κλειστά παράθυρα, το αέρισμα του σπιτιού κατά τις βραδινές ώρες, η ελάττωση των εξόδων σε δασωμένες περιοχές, η αποφυγή υπερβολικής έκθεσης στα αλλεργιογόνα, η αποφυγή κουρέματος του γρασιδιού και γενικότερα η κηπουρική.
“Υπάρχει μια σειρά προληπτικών μέτρων που μπορεί να λάβει κάποιος πριν να οδηγηθεί στη φαρμακευτική βοήθεια, αν και, ακόμα και τότε, είναι καλό να τα εφαρμόσει. Φυσικά, πάντα είναι καλό οι ασθενείς να επισκέπτονται τον παθολόγο ή αλλεργιολόγο τους για εξέταση, πριν τα συμπτώματά τους γίνουν εντονότερα”, συμβουλεύει ο κ. Σιδηρόπουλος.
Φαρμακευτική περίθαλψη
Η μέθοδος που χρησιμοποιείται πιο συχνά για την αντιμετώπιση των αλλεργιών είναι η χρήση αντιισταμινικών χαπιών, αντιαλλεργικού σπρέι και ειδικής ανοσοθεραπείας (σε περίπτωση που η χρήση φαρμάκων δεν επαρκεί). Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Σιδηρόπουλο, έχουν ανακύψει νέες φαρμακευτικές ουσίες με μειωμένες ή και χωρίς καθόλου παρενέργειες, οι οποίες χορηγούν αντισώματα για καταπολέμηση της αλλεργίας στον οργανισμό του πάσχοντα.
Εκτός από τα νέα υποαλλεργικά αλλεργιογόνα, έχουν παραχθεί νέα εμβόλια χάρη στις εξελίξεις της βιοτεχνολογίας και την πρόοδο στην κατανόηση των μοριακών χαρακτηριστικών των αλλεργιογόνων. Η παρασκευή τους επιτυγχάνεται είτε τροποποιώντας το γονίδιο του αλλεργιογόνου είτε αφαιρώντας ένα μόριο από την πρωτεΐνη του.
Του Νικήτα Διαμαντόπουλου
Εφημερίδα «Μακεδονία»
 seleo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου