ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κυριακή 1 Μαΐου 2016

Χωρίς χρήματα από μέσα Μαΐου – Πώς θα εκταμιευθεί η δόση



Μακρύς θα είναι ο δρόμος μέχρι τη στιγμή που θα μπορέσουν κυβέρνηση και δανειστές να δηλώσουν ότι η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος έκλεισε με επιτυχία. Τα «αγκάθια» στη διαδρομή
αυτή είναι πολλά, και αρμόδια στελέχη εκτιμούν ότι στην καλύτερη περίπτωση θα χρειαστεί περίπου ένας μήνας έως ότου οι πιστωτές της χώρας εκταμιεύσουν δόση προς την Ελλάδα.
Σύμφωνα με την «Καθημερινή», το ζητούμενο είναι η όλη διαδικασία να μη διαρκέσει πέρα από τα τέλη Μαΐου, καθώς σε αυτή την περίπτωση στην εξίσωση θα εισέλθει και το δημοψήφισμα στη Βρετανία για την παραμονή ή μη της χώρας στην Ευρώπη. Για το κουαρτέτο, ο Ιούνιος είναι ουσιαστικά «νεκρός» μήνας, αφού στην Ευρώπη δεν θέλουν να υπάρχει τίποτα που θα επηρεάσει τη γνώμη των Βρετανών. Ετσι, αν δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση έως τα τέλη Μαΐου, τότε το σενάριο να φθάσουμε στον Ιούλιο και να πρέπει να κλείσει η συμφωνία υπό την απειλή χρεοκοπίας θα αρχίσει να λαμβάνει σάρκα και οστά.

Kath 30-04 dosi maios
Πηγή γραφήματος : «Καθημερινή»
Τα επόμενα βήματα, μέχρι να φθάσουν οι δανειστές να εκταμιεύσουν δόση προς την Ελλάδα, έχουν ως εξής:
1. Θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για τα μέτρα που θα υιοθετήσει η Αθήνα και να υπάρξει η συμφωνία τεχνικού επιπέδου (staff level agreement).
2. Εφόσον επιτευχθεί το staff level agreement, το Eurogroup θα πρέπει να το εγκρίνει και να ανοίξει τη συζήτηση για τη λήψη των νέων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους. Μια συζήτηση που θα διεξαχθεί μεταξύ της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ, που έχουν διαφορετική προσέγγιση επί του ζητήματος. Η Ευρωζώνη θέλει μια λύση που δεν θα έχει πολιτικό κόστος για τις κυβερνήσεις των χωρών της και, κατ’ επέκταση, δεν θα έχει ουσιαστικό όφελος για την Ελλάδα. Αντιθέτως, το Ταμείο θέλει μια όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, για να υπογράψει νέο πρόγραμμα με την Ελλάδα.
3. Από τη στιγμή που θα υπάρχει και η συμφωνία για το χρέος, θα ξεκινήσει η διαδικασία των Κοινοβουλίων. Το ελληνικό Κοινοβούλιο ενδεχομένως να «τρέξει» τις διαδικασίες νωρίτερα, για να νομοθετήσει τα μέτρα που θα έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς. Οταν, όμως, υπάρξει συμφωνία και για το ζήτημα του χρέους, τα Κοινοβούλια των άλλων χωρών της Ευρωζώνης (όπου απαιτείται) θα πρέπει να την εγκρίνουν.
4. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία της έγκρισης των μέτρων της συμφωνίας από την ελληνική Βουλή, οι θεσμοί θα πρέπει να συντάξουν την έκθεση συμμόρφωσης της ελληνικής κυβέρνησης με τα συμφωνηθέντα.
Πρόκειται για την έκθεση που θα ξεκλειδώνει την εκταμίευση της δόσης.
5. Με την έκθεση αυτή ανά χείρας, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συνεδριάσουν για να εγκρίνουν την πιστή εφαρμογή της συμφωνίας και την εκταμίευση της δόσης. Μια δόση που αυτήν τη στιγμή είναι άγνωστο το μέγεθός της. Θεωρητικά, ο πρώτος έλεγχος του προγράμματος θα έπρεπε να είχε κλείσει στα τέλη του 2015. Με βάση τον τότε προγραμματισμό, είχε σχεδιαστεί η δόση που θα εκταμιευόταν να ανερχόταν στα 5,7 δισ. ευρώ. Ομως έκτοτε έχουν περάσει αρκετοί μήνες και οι ανάγκες του Δημοσίου έχουν αυξηθεί, οπότε δεν αποκλείεται το ύψος της δόσης να αναπροσαρμοστεί.
Είναι σαφές ότι από τώρα έως και την εκταμίευση της δόσης τα βήματα είναι πολλά, πολύπλοκα και ενέχουν πολιτικούς κινδύνους τόσο εντός της Ελλάδας όσο και στις άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Για τον λόγο αυτό εκτιμάται πως από τη στιγμή που θα υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, θα απαιτηθούν αρκετές εβδομάδες –περίπου ένας μήνας– ώστε να υλοποιηθούν όλα τα απαραίτητα στάδια.
«Σκούπα» για ρευστό
Εφόσον κυλήσουν όλα ομαλά και δεν υπάρξει κάποια εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις (είτε για τα μέτρα είτε για το χρέος), παράλληλα με τις διαδικασίες στην Ευρωζώνη θα πρέπει η κυβέρνηση να «τρέξει» και τις διαδικασίες με το ΔΝΤ για την υπογραφή του νέου προγράμματος.
Το γεγονός ότι από τη στιγμή που θα κλείσει η συμφωνία μέχρι την ώρα που θα εκταμιευτεί η δόση από τον μηχανισμό στήριξης θα μεσολαβήσει περίπου ένας μήνας, καθιστά ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη για επίτευξη της συμφωνίας άμεσα. Και αυτό, γιατί τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους βρίσκονται ήδη στο «κόκκινο», με το οικονομικό επιτελείο να χρησιμοποιεί τα διαθέσιμα των φορέων της γενικής κυβέρνησης ώστε να διασφαλίσει την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων του Δημοσίου εντός και εκτός της χώρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κρατικά ταμεία «αντέχουν» για το πρώτο 20ήμερο του Μαΐου και υπό συνθήκες θα μπορούσαν να καλυφθούν και οι υποχρεώσεις για κάποιες ημέρες ακόμα.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι η εκταμίευση της δόσης είναι πλέον απαραίτητη τόσο για να μη διογκωθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου όσο και για να αποπληρωθούν τα ομόλογα και οι τόκοι τους (συνολικά το ποσό αυτών ανέρχεται στα 2,9 δισ. ευρώ) που λήγουν τον Ιούλιο και βρίσκονται στην κατοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
 Πηγή: «Καθημερινή» aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου