Σε εφαρμογή η επιχείρηση εκκένωσης της Ειδομένης
από την Ειδομένη, σε μία προσπάθεια αποσυμφόρησης του καταυλισμού. Πρόκειται για οργανωμένη επιχείρηση σταδιακής εκκένωσης της περιοχής, ανάλογη με αυτή που έγινε προ ημερών στο λιμάνι του Πειραιά, απ’ όπου το 60% των προσφύγων και μεταναστών μεταφέρθηκε σε οργανωμένες δομές.
Οι τέσσερις χώροι που βρίσκονται πλησίον της ΒΙΠΕ Σίνδου και εντός των διοικητικών ορίων του δήμου Ωραιοκάστρου σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του συντονιστικού οργάνου για το προσφυγικό Γιώργο Κυρίτση προέκυψαν από τη διαδικασία αναζήτησης βιομηχανικών και εμπορικών εγκαταστάσεων για τη φιλοξενία προσφύγων. «Σε αυτά τα σημεία αλλά και στο κέντρο που δημιουργήθηκε στο πρώην στρατόπεδο στα Λαγκαδίκια ευελπιστούμε να μετακινήσουμε μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες τουλάχιστον 4.500 ανθρώπους, δηλαδή περισσότερο από το ένα τρίτο όσων βρίσκονται σήμερα στην Ειδομένη», τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Κυρίτσης.
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι πρόσφυγες από τον καταυλισμό της Ειδομένης θα μετακινηθούν και προς άλλες οργανωμένες δομές φιλοξενίας -εκτός αυτών στη δυτική Θεσσαλονίκη. Συνολικά πάντως στην περιοχή θα λειτουργήσουν έξι δομές, καθώς πλην των τεσσάρων υπάρχουν ήδη τα κέντρα στα Διαβατά και στα Λαγκαδίκια. Μετά το Πάσχα αναμένεται να αρχίσει και η διαμόρφωση του χώρου στον οικισμό Βαγιοχωρίου στο δήμο Βόλβης.
«Βρισκόμαστε ακόμη στην πρώτη φάση της διαδικασίας, δηλαδή εκείνη που αφορά την εξασφάλιση ενός προσωρινού καταλύματος για όλους τους πρόσφυγες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην ηπειρωτική Ελλάδα. Σε δεύτερη φάση επιδίωξή μας είναι η αναλογική κατανομή των προσφύγων σε όλη τη χώρα σε μικρότερες και ευκολότερα διαχειρίσιμες δομές που δεν θα είναι ‘στη μέση του πουθενά’ και δεν θα θυμίζουν στρατόπεδα με σκηνές», υπογράμμισε ο κ. Κυρίτσης.
Θα αναβαθμιστούν κάποια κέντρα
Στο μεταξύ στόχος της κυβέρνησης είναι να αναβαθμίσει τις υποδομές σε αρκετά κέντρα ανά την Ελλάδα, όπως στο Χέρσο του δήμου Κιλκίς, που φιλοξενεί πάνω από 3.000 πρόσφυγες. Σύμφωνα με τον κ. Κυρίτση κάποια στιγμή καταυλισμοί όπως του Χέρσου, που είναι υποτυπώδεις, ακόμη κι αν δεν καταργηθούν πλήρως, θα γίνουν μικρότεροι και θα αναβαθμιστούν. Σε κάθε περίπτωση, όπως επισήμανε, η λογική της κυβέρνησης δεν είναι η διατήρηση μεγάλων εγκαταστάσεων που διαμορφώθηκαν αναγκαστικά στις περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας λόγω του αιφνιδιαστικού κλεισίματος των συνόρων. «Είναι προφανές ότι δεν είναι δομές που μπορούν να διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα», σχολίασε ο κ. Κυρίτσης.
Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι αντιδράσεις των κατοίκων και των δήμων Δέλτα και Ωραιοκάστρου για την απόφαση της κυβέρνησης να δημιουργήσει νέες δομές για τους πρόσφυγες στην περιοχή τους, χωρίς προηγουμένως να τους ενημερώσει. Ήδη οι δήμαρχοι Μίμης Φωτόπουλος και Αστέριος Γαβότσης ζητούν την παρέμβαση του πρωθυπουργού, για να υπάρξει ισομερής κατανομή του προσφυγικού πληθυσμού στο νομό Θεσσαλονίκης. Συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα ζητά με επιστολή της και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ), προκειμένου να καταθέσει τις προτάσεις της για τη συμβολή της τοπικής αυτοδιοίκησης στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.
Σφοδρή αντίδραση από τους δημάρχους
Ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου Αστέριος Γαβότσης δήλωσε χθες ότι ο δήμος για ακόμη μία φορά αιφνιδιάστηκε από την απόφαση της κυβέρνησης για δημιουργία κέντρου φιλοξενίας στο χώρο του πρώην εργοστασίου EXELΚA, ενώ τόνισε ότι σύμφωνα με πληροφορίες του οι πρώτοι πρόσφυγες θα μεταφερθούν εκεί πιθανόν και σήμερα.
Ο κ. Γαβότσης υπογράμμισε την αναγκαιότητα να προσδιοριστεί και να λειτουργήσει χώρος φιλοξενίας και στην ανατολική πλευρά του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, ενώ γνωστοποίησε ότι σήμερα το πρωί θα συναντηθεί με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας και επικεφαλής του συντονιστικού οργάνου διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης Δημήτρη Βίτσα για το ίδιο θέμα.
Την οργίλη αντίδραση του δημάρχου Δέλτα Μίμη Φωτόπουλου προκάλεσε ο σχεδιασμός για τη φιλοξενία προσφύγων σε παλιά εργοστάσια της Σίνδου. Όπως υποστήριξε, η κυβέρνηση αποφάσισε για το δήμο και τους κατοίκους του χωρίς αυτούς, όταν πριν από περίπου τρεις μήνες διαμόρφωσε το κέντρο στα Διαβατά. Σε γραπτή δήλωσή του ο κ. Φωτόπουλος επισημαίνει ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες ενημερώθηκε από περιοίκους ότι βρίσκεται σε εξέλιξη οργανωμένη επιχείρηση εκ μέρους της κυβέρνησης και ιδιωτών για την εγκατάσταση προσφύγων σε βιομηχανικά κτίρια της περιοχής του Καλοχωρίου και της Σίνδου, γεγονός που πυροδότησε τις έντονες αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Μακεδονία" την Μ. Πέμπτη 28 Απριλίου 2016
makthes.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου