ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Επικίνδυνη αναμονή για ακτινοθεραπεία στα ογκολογικά


Εως και πέντε μήνες χρειάζεται να περιμένουν οι ογκολογικοί ασθενείς για ακτινοθεραπεία στα δημόσια νοσοκομεία. Μία επικίνδυνη αναμονή που έχει καθοριστική σημασία στην εξέλιξη της νόσου και στην επιβίωση του ασθενή.


Εκκληση προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να μεριμνήσει άμεσα για τη μείωση του χρόνου αναμονής για ακτινοθεραπείες απευθύνει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, σε ανοιχτή επιστολή που απέστειλε χθες στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό και στον αναπληρωτή υπουργό Παύλο Πολάκη. Οπως αναφέρεται στην επιστολή, ο ΙΣΑ έχει λάβει μεγάλο αριθμό καταγγελιών που αφορούν τις πολύμηνες αναμονές για ακτινοθεραπεία στα δημόσια νοσοκομεία, και οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών. «Ο χρόνος αναμονής για ακτινοθεραπεία», τονίζεται στην επιστολή, «κυμαίνεται από δύο έως πέντε μήνες, χρονικό διάστημα που επιβαρύνει την υγεία του ασθενή και επηρεάζει δυσμενώς και συχνά καθοριστικά την εξέλιξη της νόσου». Σύμφωνα με τον ΙΣΑ, ο τεχνολογικός εξοπλισμός των ακτινοθεραπευτικών κέντρων στις δημόσιες δομές είναι απαρχαιωμένος και υπολείπεται κατά πολύ των αναγκών της χώρας. Ειδικότερα, με βάση τα διεθνή δεδομένα, στην Ελλάδα θα έπρεπε να λειτουργούν 60 ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα, ωστόσο λειτουργούν μόλις 37, εκ των οποίων τα 24 στον δημόσιο τομέα και τα υπόλοιπα στον ιδιωτικό. «Λόγω της θεσμικής σας θέσης, πρέπει άμεσα να μεριμνήσετε για την αποκατάσταση του σοβαρότατου αυτού ζητήματος, καθότι οι καρκινοπαθείς βρίσκονται σε απόγνωση, αφού έχουν να αντιμετωπίσουν από τη μια τις καθυστερήσεις και από την άλλη το άγχος για την εξέλιξη της υγείας τους», σημειώνεται στην επιστολή του ΙΣΑ, που δηλώνει αποφασισμένος να διερευνήσει το ενδεχόμενο να αποδοθούν ποινικές ευθύνες για την απαράδεκτη αυτή κατάσταση.

Ως απάντηση της επιστολής του ΙΣΑ, το υπουργείο Υγείας σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για αναμονές που «παρατηρούνται διαχρονικά», ενώ ενημερώνει για τον αριθμό των προσλήψεων εξειδικευμένου προσωπικού που είτε έχουν ήδη είτε πρόκειται να δρομολογηθούν για την ενίσχυση των ογκολογικών τμημάτων στο ΕΣΥ. Σύμφωνα με το υπουργείο, σε προκηρύξεις μόνιμου προσωπικού που ήδη είναι στον «αέρα» έχουν προβλεφθεί πέντε θέσεις ακτινοφυσικών (ΠΕ) και έξι θέσεις ραδιολόγων ακτινολόγων (ΤΕ), ενώ σε επόμενη προκήρυξη έχει προγραμματιστεί η πλήρωση έξι θέσεων ακτινοφυσικών, έξι τεχνολόγων ακτινολόγων και δύο γιατρών ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας.
 kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου