ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

Υπέρβαροι τέσσερις στους δέκα Ελληνες

 Υπέρβαροι τέσσερις στους δέκα Ελληνες
ΕΠΙΔΗΜΙΑ Η ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ
Την ίδια στιγμή, τρεις στους δέκα Έλληνες κάνουν καθιστική ζωή και καπνίζουν καθημερινά. Συγκεκριμένα, υπέρβαρο είναι το 39,4% του πληθυσμού και παχύσαρκο είναι το 16,9%. Μάλιστα, περισσότεροι
από οκτώ στους δέκα υπέρβαρους και παχύσαρκους δεν γυμνάζονται καθόλου, ακόμα και εάν πρόκειται για άσκηση για ψυχαγωγία.
Τα στοιχεία για την Υγεία του πληθυσμού και συγκεκριμένα για τους παράγοντες που την επηρεάζουν έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Τα στοιχεία προέρχονται από τη δειγματοληπτική Έρευνα Υγείας έτους 2014, η οποία διενεργείται κάθε πέντε έτη και διενεργήθηκε σε 8.223 νοικοκυριά σε ολόκληρη την Ελλάδα. Σε κάθε νοικοκυριό του δείγματος ερευνήθηκε ένα τυχαία επιλεγμένο άτομο ηλικίας 15 ετών και άνω. Από την έρευνα προέκυψε ότι το 28,1% ηλικίας 15 ετών και άνω έχουν ασχολίες που απαιτούν ελαφρά σωματική προσπάθεια, όπως διάβασμα, σχεδίαση, χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή, οδήγηση αυτοκινήτου, ή εργάζονται σε γραφείο. Δύο στους δέκα, δηλώνουν ότι δεν περπατούν καθόλου όταν πρόκειται να μετακινηθούν ακόμα και εάν πρόκειται για ψώνια στο σούπερ μάρκετ. Μόλις το 23% κάνει αθλητισμό, γυμναστική ή άσκηση για ψυχαγωγία, τουλάχιστον μία ημέρα την εβδομάδα.
Το 2014, το 27,3% του πληθυσμού δηλώνει ότι καπνίζει καθημερινά (31,9% το 2009). Το 5,2% καπνίζει περιστασιακά και επτά στους δέκα δεν καπνίζουν. Επτά στους δέκα, εκτίθενται στον καπνό των άλλων όταν επισκέπτονται καφέ, μπαρ ή εστιατόρια.
Πάντως, καπνίζουν, καθημερινά ή περιστασιακά τέσσερις στους δέκα (39,0%) άνδρες ηλικίας 15 ετών και άνω και περίπου τρεις στις δέκα (26,5%) γυναίκες ηλικίας 15 ετών και άνω.
Το 54,6% του πληθυσμού καταναλώνει καθημερινά φρούτα ή φυσικούς χυμούς φρούτων και το 78% καταναλώνει κόκκινο κρέας το πολύ δύο φορές την εβδομάδα.
Αναφορικά με την κοινωνική στήριξη και βοήθεια, ένας στους είκοσι (4,8%) ηλικίας 15 ετών και άνω δηλώνει ότι δεν έχει κανέναν να απευθυνθεί, σε περίπτωση που αντιμετωπίσει σοβαρά προσωπικά προβλήματα και να ζητήσει βοήθεια οικονομική ή άλλη ή έστω απλά συμβουλή. Περισσότεροι από πέντε στους δέκα (55,0%) έχουν 1 ή 2 άτομα να απευθυνθούν και περισσότεροι από τρεις στους δέκα (34,3%) έχουν 3 ή 5 άτομα να απευθυνθούν. Σε σχέση πάντως με το 2009, καταγράφεται αύξηση 20,0% στο ποσοστό του πληθυσμού ηλικίας 15 ετών και άνω που δεν έχει κανέναν να βασιστεί, και ταυτόχρονα αύξηση 16,3% σε όσους έχουν 1 ή 2 άτομα να απευθυνθούν / βασιστούν.
 imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου