ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

Μάχη μέχρις εσχάτων για αφορολόγητο και συντάξεις


Μάχη μέχρις εσχάτων για αφορολόγητο και συντάξεις
Διαστάσεις θρίλερ λαμβάνει η διαπραγμάτευση για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης καθώς παρά τον χθεσινό πολύωρο κύκλο επαφών όλα τα μεγάλα θέματα παραμένουν ανοικτά.
Και τα τρία κρίσιμα θέματα, ασφαλιστικό, φορολογικό και κόκκινα δάνεια, θα συζητηθούν εκ νέου σήμερα και ενώ ο χρόνος έχει ήδη αρχίσει να μετράει αντίστροφα.
Μετά την ολοκλήρωση του χθεσινού πολύωρου κύκλου διαβουλεύσεων, ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας έκανε λόγο για διαγκωνισμούς ανάμεσα στις δυο πλευρές οι οποίες θα συνεχιστούν μέχρι την τελευταία στιγμή. Χρησιμοποίησε τη λέξη τζαρτζαρίσματα προαναγγέλλοντας ότι αυτά θα συνεχιστούν μέχρι να εξαντληθεί πλήρως όλος ο διαθέσιμος χρόνος.
Ημέρα ορόσημο θεωρείται αυτή τη στιγμή η Παρασκευή. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη από χθες, οι εκπρόσωποι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ενημέρωσαν τους υπόλοιπους μετέχοντες στη διαπραγμάτευση οτι προτίθενται να αποχωρήσουν από την Αθήνα αύριο το απόγευμα χωρίς όμως να ξεκαθαρίζουν αν η αποχώρηση θα γίνει υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει υπάρξει συμφωνία μέσα στις 36 ώρες που απομένουν.
“Θέλουμε να κλείσουμε όλες τις εκκρεμότητες μέχρι την Παρασκευή, έλεγε από την πλευρά του μέλος της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας αργά χθες το απόγευμα σε μια από τις ολιγόλεπτες διακοπές των διαβουλεύσεων. Αργά το βράδυ όμως, κανείς από τους συμμετέχοντες υπουργούς δεν άφησε να φανεί κάποιο σημάδι αισιοδοξίας ότι ειναι εφικτό να κλείσουν όλα τα θέματα μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.
Ο σημερινός νέος γύρος διαβουλεύσεων θα περιλαμβάνει ουσιαστικά όλα τα μεγάλα θέματα κάτι που σημαίνει ότι από το μεσημέρι θα βρίσκονται στο κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας τέσσερις υπουργοί: δικαιοσύνης, οικονομίας οικονομικών και εργασίας. Το σημερινό πρόγραμμα έχει ως εξής:
Στις 12 το μεσημέρι, ειναι προγραμματισμένο ραντεβού για τα θέματα του υπουργείου δικαιοσύνης
Στη μια το μεσημέρι, θα ανοίξει εκ νέου το ασφαλιστικό
Στις 16:00 είναι προγραμματισμένη η διαπραγμάτευση για το φορολογικό και το δημοσιονομικό ενώ τελευταίο θέμα της ημέρας, για τις 19;00 το απόγευμα, θα ειναι το ζήτημα των κόκκινων δανείων.
Η νέα κλίμακα
Η διαπραγμάτευση για την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων ξεκίνησε στις 13:30 χθες το μεσημερι, διεκόπη στις 16:00 και συνεχίστηκε στις 1900 μέχρι και αργά το βράδυ. Παρά τις πολύωρες συζητήσεις, δεν υπήρξε συμφωνία παρά το γεγονός ότι μετα το μεσημέρι η ελληνική πλευρά κατέθεσε νέα βελτιωμένη πρόταση. Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας δεν προβλέπει καμία μείωση του αφορολόγητου, διατηρώντας την έκπτωση στα 2100 ευρώ και το αφορολόγητο στα 9550 ευρω. Αυτό σημαίνει πρακτικά οτι η ελληνική πλευρά, επιμένει στο να μοιράσει τα φορολογικά βάρη στα μεσαία και υψηλά εισοδήματα χωρίς όμως να ειναι καθόλου βέβαιο οτι διατηρείται η διαχωριστική γραμμή στα επίπεδα των 30.000 ευρώ. Με δεδομένο οτι έχει απορριφθεί η πρόταση και για την επιβολή του τέλους στις τραπεζικές συναλλαγές, μένει να φανεί ποια απο τις δυο πλευρές θα υποχωρήσει απο τις θέσεις της και ποιοι τελικώς θα σηκώσουν τα πρόσθετα φορολογικά βάρη.
Όλα ανοικτά είναι και στο ασφαλιστικό με τους δανειστές να επιμένουν για χαμηλότερη βασική σύνταξη, για αυστηρότερα κριτήρια χορήγησης της αλλά και για μειώσεις στους συντελεστές αναπλήρωσης.
Πλέον ολα τα ανοικτά θεματα, μεταξύ των οποίων και αυτό των κόκκινων δανείων καθως δεν έχει βρεθεί κοινό σημείο επαφής σχετικά με το ποια δάνεια θα εξαιρεθούν απο τη διαδικασια πώλησης στα funds, θα πρέπει να κλείσουν ολα ταυτόχρονα. Ειδικά το ασφαλιστικό και το φορολογικό ειναι πλέον άρρηκτα συνδεδεμένα καθως σχετίζονται με την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού.
fpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου