Όπως δείχνουν τα αποτελέσματα της έρευνας, το 10,3% των θανάτων από στεφανιαία νόσο παγκοσμίως, σχετίζεται με πολύ χαμηλή κατανάλωση πολυακόρεστων λιπαρών οξέων σε αντικατάσταση των κορεσμένων. Επίσης το 3,6% των θανάτων από στεφανιαία νόσο εκτιμάται ότι οφείλεται στην αυξημένη πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών (λιπαρά κρέατα, πλήρη σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα, ορισμένα φυτικά λίπη) και το 7,7% στην υψηλή πρόσληψη trans λιπαρών (επεξεργασμένες τροφές παρασκευασμένες με μερικώς υδρογονωμένα έλαια).
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι σημαντικό για την υγεία της καρδιάς δεν είναι μόνο η μείωση της πρόσληψης των κορεσμένων λιπαρών αλλά κυρίως η αντικατάστασή τους από τα ακόρεστα λιπαρά. Σημαντικές πηγές καλών λιπαρών είναι:
- οι ξηροί καρποί, όπως τα καρύδια και ο λιναρόσπορος
- τα περισσότερα έλαια φυτικής προέλευσης, όπως φυστικέλαιο, ελαιόλαδο και σουσαμέλαιο
- τα λιπαρά ψάρια, όπως σολομός, σκουμπρί, ρέγκα, σαρδέλες, τόνος και πέστροφα
- το αβοκάντο.
altsantiri.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου