ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016

Ασπίδα για την καρδιά η κατανάλωση «καλών λιπαρών»


Ένα εκατομμύριο θανάτους παγκοσμίως ανά έτος θα μπορούσε να προλάβει η αντικατάσταση των επεξεργασμένων υδατανθράκων και των κορεσμένων λιπαρών από τα «καλά» ακόρεστα λιπαρά που βρίσκονται σε τροφές, όπως τα λιπαρά ψάρια, το αβοκάντο, οι ξηροί καρποί, το ελαιόλαδο και τα φυτικά έλαια. Αυτό υποστηρίζει μελέτη της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, η οποία διερεύνησε την σύνδεση κατανάλωσης διαφόρων ειδών λιπαρών με τον κίνδυνο θανάτου από στεφανιαία νόσο.
Όπως δείχνουν τα αποτελέσματα της έρευνας, το 10,3% των θανάτων από στεφανιαία νόσο παγκοσμίως, σχετίζεται με πολύ χαμηλή κατανάλωση πολυακόρεστων λιπαρών οξέων σε αντικατάσταση των κορεσμένων. Επίσης το 3,6% των θανάτων από στεφανιαία νόσο εκτιμάται ότι οφείλεται στην αυξημένη πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών (λιπαρά κρέατα, πλήρη σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα, ορισμένα φυτικά λίπη) και το 7,7% στην υψηλή πρόσληψη trans λιπαρών (επεξεργασμένες τροφές παρασκευασμένες με μερικώς υδρογονωμένα έλαια).
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι σημαντικό για την υγεία της καρδιάς δεν είναι μόνο η μείωση της πρόσληψης των κορεσμένων λιπαρών αλλά κυρίως η αντικατάστασή τους από τα ακόρεστα λιπαρά. Σημαντικές πηγές καλών λιπαρών είναι:
  • οι ξηροί καρποί, όπως τα καρύδια και ο λιναρόσπορος
  • τα περισσότερα έλαια φυτικής προέλευσης, όπως φυστικέλαιο, ελαιόλαδο και σουσαμέλαιο
  • τα λιπαρά ψάρια, όπως σολομός, σκουμπρί, ρέγκα, σαρδέλες, τόνος και πέστροφα
  • το αβοκάντο.                               
                                                          altsantiri.gr                                                                                    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου