Επιδόσεις που δεν κάνουν περήφανους όσους ηγήθηκαν του φορολογικού μηχανισμού κατά τη διάρκεια του 2015 παρουσιάζεται στο ελεγκτικό έργο του υπουργείου Οικονομικών. Σχεδόν σε όλους τους στόχους που τέθηκαν στην αρχή του χρόνου το ελεγκτικός μηχανισμός έμεινε μετεξεταστέος.


Ο βασικός λόγος που επικαλούνται οι επικεφαλής των ελεγκτικών υπηρεσιών είναι η έλλειψη προσωπικού και μάλιστα εξειδικευμένου καθώς και οι πολύ κατώτερες των απαιτήσεων αμοιβές των ελεγκτών. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Κέντρο Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου, το κέντρο που κατά κύριο λόγο ελέγχει μεγάλα ψάρια φοροδιαφυγής οι περισσότεροι ελεγκτές λαμβάνουν μηνιαίως λιγότερα από 1.000 ευρώ καθαρά. Και αυτό την ώρα που καλούνται να βεβαιώνουν πρόσθετους φόρους και πρόστιμα εκατομμυρίων ευρώ υπό την απειλή πάντα των νομικών επιτελείων αυτών που ελέγχουν ανοίγοντας τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Ας δούμε αναλυτικά τα στοιχεία με τις επιδόσεις:

-το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (ΚΕΜΕΕΠ) ολοκλήρωσε έως το Νοέμβριο το πλήρη φορολογικό έλεγχο 336 επιχειρήσεων ενώ ο στόχος για το σύνολο του έτους είναι 400. Δύσκολα θα ολοκληρωθεί σε έναν μήνα ο πλήρης έλεγχος 64 επιχειρήσεων ενώ κάθε μήνα η μέση επίδοση φέτος ήταν περίπου 30 ολοκληρωμένοι έλεγχοι.

-κατά τη διάρκεια του 2015 θα έπρεπε να βεβαιωθούν από τους ελέγχους του ΚΕΜΕΕΠ 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ και μέχρι τον Νοέμβριο είχαν βεβαιωθεί 442,4 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή μόλις το 17% του στόχου.

-το ΚΕΦΟΜΕΠ θα έπρεπε στο σύνολο του 2015 να βεβαιώσει πρόσθετους φόρους και πρόστιμα συνολικού ύψους 325 εκατ. ευρώ αλλά μέχρι τον Νοέμβριο είχε βεβαιώσει 252,6 εκατομμύρια.

-το ίδιο κέντρο θα έπρεπε στο σύνολο του έτους να έχει εισπράξει 77 εκατ. ευρώ ενώ μέχρι το τέλος Νοεμβρίου εισπράχθηκαν 56 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι για τις εισπράξεις βοήθησε και το γεγονός ότι δόθηκε η δυνατότητα της πληρωμής του συνόλου της βασικής οφειλής με πλήρη διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων.

Να σημειωθεί ότι από τα στοιχεία προκύπτει ότι κατά την προεκλογική περίοδο Αυγούστου, Σεπτεμβρίου ο φοροελεγκτικός μηχανισμός κατέβασε ταχύτητα καθώς ολοκληρώθηκαν πολύ λιγότεροι έλεγχοι σε σχέση με τους υπόλοιπους.
Του Σπύρου Δημητρέλη
capital.gr