ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

Διαπραγμάτευση σε… δόσεις με τους δανειστές - Ποια είναι τα "καυτά" ζητήματα


Διαπραγμάτευση σε… δόσεις με τους δανειστές - Ποια είναι τα "καυτά" ζητήματα
Σε δύο φάσεις θα γίνει, σύμφωνα με στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών, η διαπραγμάτευση με τους επικεφαλής των θεσμών, που ξεκινά από την Δευτέρα.
Όπως τονίζουν "η πρώτη θα διαρκέσει λίγες μέρες, καθώς θα υπάρξει διάλλειμα στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας. Στη συνέχεια, και μετά, φυσικά, το διάλλειμα, οι θεσμοί θα επιστρέψουν προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση".
Η κυβέρνηση «υποδέχτηκε» το Σάββατο στην Αθήνα τους επικεφαλής του κουαρτέτου, κ.κ. Ντέκλαν Κοστέλο (Ε.Ε.), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM), ενώ ήδη βρίσκονταν στην Ελλάδα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, όπου όλες τις προηγούμενες ημέρες προετοίμαζαν την άφιξη των επικεφαλής τους.
Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής πολιτικής προκειμένου στη συνέχεια να προχωρήσει η συζήτηση για το χρέος.

Τα «καυτά» θέματα
Η έλευση του κουαρτέτου έγινε αποδεκτή με ανακούφιση από την Αθήνα, καθώς είναι ένα δείγμα του ότι δεν θα σημειωθούν περαιτέρω καθυστερήσεις για την έναρξη του ελέγχου του προγράμματος.

Αυτό όμως, δεν σημαίνει ότι, θα κλείσει σύντομα το ζήτημα του Ασφαλιστικού αλλά, ούτε και των νέων δημοσιονομικών μέτρων, θέμα το οποίο προκαλεί εκ προοιμίου προστριβές μεταξύ, όχι μόνο κυβέρνησης και δανειστών, αλλά και ανάμεσα στους εκπροσώπους της Ευρώπης και του Ταμείου.
Ωστόσο, εκτιμάται ότι, τουλάχιστον μεταξύ των δανειστών, θα βρεθεί η «χρυσή τομή» για το ύψος του δημοσιονομικού κενού, βάσει του οποίου θα ληφθούν τα μέτρα για τη διετία 2017- 2018.
"Μηνύματα" Τσακαλώτου στους δανειστές
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θεωρεί απαραίτητη προϋπόθεση τις λελογισμένες απαιτήσεις των δανειστών προκειμένου να ολοκληρωθεί έγκαιρα και ομαλά η πρώτη αξιολόγηση.
Ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στο συνέδριο του Economist, εκτίμησε πως αν δεν έχουμε έναν «λογικό συμβιβασμό» με τους θεσμούς, θα καθυστερήσει η έναρξη του ενάρετου κύκλου για την οικονομία. Σημείωσε, πάντως, ότι η εικόνα δείχνει περισσότερο ευοίωνη σε σχέση με το παρελθόν.
Την πρώτη αξιολόγηση, την οποία διαδέχεται η συζήτηση για το χρέος ακολουθεί η κατάθεση του αναπτυξιακού σχεδίου της κυβέρνησης, το οποίο -είπε χαρακτηριστικά- " φαίνεται να πηγαίνει για το τέλος Μαρτίου ή νωρίς τον Απρίλιο του 2016".
fpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου