Κορυφώνεται σημερα η μάχη με τους δανειστές οι οποίοι
εμφανίζονται με σκληρές απαιτήσεις σε τέσσερα μέτωπα: κόκκινα
επιχειρηματικά δάνεια, αποκρατικοποιήσεις, μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων
και ΑΔΜΗΕ. Τι ζητούν ;
«Απελευθερώστε την πώληση όλων των επιχειρηματικών δανείων στα distress funds. Δώστε αυξήσεις στα υψηλόβαθμα στελέχη του δημοσίου και κόψτε μισθούς στα χαμηλά και μεσαία κλιμάκια. Διοχετεύστε στο χρέος όλα τα κεφάλαια που θα εξοικονομηθούν μέχρι το 2018 και δώστε σε ιδιώτη το πλειοψηφικό ποσοστό του ΑΔΜΗΕ». Αυτές είναι οι τέσσερις «γραμμές» του κουαρτέτου που μεταφέρθηκαν στους Έλληνες υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης κατά τη χθεσινή ημέρα διαπραγμάτευσης. Συμφωνία προφανώς δεν υπήρξε και η κυβέρνηση καλείται τώρα μέσα στις επόμενες 24ωρες να περισώσει ότι μπορεί σε σχέση με τις επιθετικές απαιτήσεις των δανειστών. Η ελληνική πλευρά επιδιώκει να προστατεύσει «ευαίσθητα» επιχειρηματικά δάνεια από τη μεταβίβαση σε distress funds, να κρατήσει υπό δημόσιο έλεγχο τον ΑΔΜΗΕ, να αποφύγει κάθε μείωση μισθών στον δημόσιο τομέα και να διοχετεύσει στην χρηματοδότηση της ανάπτυξης μέρος του προϊόντος των αποκρατικοποιήσεων που θα γίνουν μέχρι το 2016.
Αναλυτικά, οι έντονες διαφορές που καταγράφηκαν κατά τη χθεσινή διαπραγμάτευση, είναι οι εξής:
1. Για τον ΑΔΜΗΕ, η πλευρά των τεσσάρων θεσμών επιμένει ότι το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών θα πρέπει να ανήκει σε ιδιώτη στρατηγικό επενδυτή και όχι στο ελληνικό δημόσιο όπως είναι η θέση της ελληνικής πλευράς. Στόχος της κυβέρνησης παραμένει μέσα από μια διαδικασία απόσχισης του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ, το Ελληνικό Δημόσιο να βρεθεί να κατέχει το 51% τόσο στη ΔΕΗ όσο και στον ΑΔΜΗΕ θέση με την οποία διαφωνούν οι δανειστές. Οι συζητήσεις θα επαναληφθούν και σήμερα χωρίς όμως να είναι βέβαιο ότι θα δώσει το παρόν ο αρμόδιος υπουργός Σκουρλέτης.
2. Διαφορές και στο ενιαίο μισθολόγιο: οι δανειστές θέλουν να αυξηθούν οι αποδοχές των υψηλόβαθμων στελεχών του δημοσίου έτσι ώστε οι μισθοί τους να είναι πιο «ανταγωνιστικοί» σε σχέση με τα ευρωπαϊκά επίπεδα. Για να καλυφθεί το κόστος από τη χορήγηση αυτών των αυξήσεων, θέλουν περικοπές στα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά κλιμάκια. Η ελληνική πλευρά αντιδρά εκτιμώντας ότι δεν μπορεί να εμφανίσει στη Βουλή ένα νομοσχέδιο το οποίο θα φέρνει νέα περικοπές σε μισθούς δεκάδων χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων. Και αυτό το θέμα θα συζητηθεί και σήμερα.
3. Το πιο «καυτό» θέμα έχει να κάνει με τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια, μέτωπο στο οποίο εμφανίζονται οι μεγαλύτερες διαφωνίες. Ουσιαστικά οι δανειστές πιέζουν για πλήρη «απελευθέρωση» κάτι που θα επιτρέψει την πώληση όλων των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων σε distress funds. Η ελληνική πλευρά, θέλει να μπουν περιορισμοί ώστε να προστατευτούν ευαίσθητοι κλάδοι για την ελληνική οικονομία (π.χ ακτοπλοία) αλλά και επιχειρήσεις οι οποίες μπορούν με συγκεκριμένα κριτήρια να κριθούν ως βιώσιμες.
4. Το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων είναι το 4ο μεγάλο μέτωπο καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν αποδέχονται την ελληνική πρόταση ακόμη και οι αποκρατικοποιήσεις του 2016 να θεωρηθεί ότι ενσωματώνονται στο νέο Ταμείο. Οι δανειστές, πιέζουν ώστε οι αποκρατικοποιήσεις της 34ετίας 2016-2018, να γίνουν μέσω του ΤΑΙΠΕΔ και ολόκληρο το ποσό να διατεθεί αποκλειστικά για το χρέος. Η ελληνική πλευρά από την άλλη, πιέζει ώστε οι αποκρατικοποιήσεις του 2016 και στο εξής να θεωρηθεί ότι έχουν γίνει μέσω του νέου ταμείου έτσι ώστε το προϊόν να πάει και για την αποπληρωμή των δανείων που εκταμιεύτηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και για το χρέος αλλά και για αναπτυξιακούς λόγους. Ουσιαστικά, η ελληνική πλευρά μιλάει για απορρόφηση από το νέο Ταμείο, τόσο του ΤΑΙΠΕΔ όσο και του ΤΧΣ ώστε στην κυριότητα του νέου ταμείου να περιέλθουν και οι τράπεζες.
Σήμερα το βράδυ, αναμένεται νέος γύρος συναντήσεων ανάμεσα στους δύο Έλληνες υπουργούς (Τσακαλώτο, Σταθάκη) και τους τέσσερις εκπροσώπους του κουαρτέτου. Η διαπραγμάτευση αναμένεται να είναι πολύωρη καθώς την Παρασκευή, πριν από την αναχώρηση του κουαρτέτου, θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία. Το νομοσχέδιο θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι την επόμενη Τρίτη ώστε το ένα δισεκατομμύριο ευρώ να εκταμιευτεί μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου.
fpress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου