ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

«Να μάθουν τα παιδιά τι ήταν οι ναζί»

Από αριστερά, οι Στέλιος Ζαμάνος, Κώστας Μαραγκουδάκης και Βαρδής Βαρδινογιάννης
ΤΡΕΙΣ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΣΕ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΠΟΥ ΕΞΕΔΩΣΑΝ ΤΑ ΕΛΤΑ


Μπορεί πλέον να έχουν περάσει τα 90 τους χρόνια αλλά στα μάτια τους λάμπει ακόμα η σπίθα του αγώνα.

Από αριστερά, οι Στέλιος Ζαμάνος, Κώστας Μαραγκουδάκης και Βαρδής Βαρδινογιάννης
Ενός αγώνα που έδωσαν με όλες τους τις δυνάμεις συμμετέχοντας στην Εθνική Αντίσταση. Ενός αγώνα που στόχος τους είναι να γίνει κτήμα και των νεότερων γενιών
αφού το μεγάλο τους παράπονο είναι ότι για την περίοδο αυτή ακόμα και σήμερα λίγα διδάσκονται στα σχολεία.
Κι η αγωνία τους; «Η ιστορία της Εθνικής Αντίστασης δεν πρέπει να λείπει από κανένα στάδιο της Εκπαίδευσης. Είναι ανάγκη να μάθουμε στα παιδιά τι ακριβώς ήταν ο Χίτλερ και ο ναζισμός και να πάρουμε χαμπάρι ως εθνότητα τη ζημιά που κάνει στον τόπο μας το τρίτο κόμμα. Ποτέ δεν περιμέναμε ότι θα υπήρχαν άνθρωποι που θα ασπάζονταν αυτές τις ιδέες. Αυτό δεν μας αφήνει να ησυχάσουμε»...
Είναι τα λόγια του Στέλιου Ζαμάνου, αντιστασιακού, ο οποίος μαζί με τον Βαρδή Βαρδινογιάννη και τον Κώστα Μαραγκουδάκη βρέθηκαν πριν από λίγες ημέρες στο μέγαρο της Παλαιάς Βουλής στην εκδήλωση των ΕΛΤΑ για την έκδοση του βιβλίου «Η ιστορία της Εθνικής Αντίστασης 1941-1945» που περιέχει σπάνια ντοκουμέντα, μεταξύ των οποίων και επτά απόρρητες εκθέσεις των Γερμανών στρατηγών προς τον Χίτλερ με τις οποίες τον ενημερώνουν για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, την πορεία και τον οπλισμό των ανταρτών.
«Να μάθουν τα παιδιά τι ήταν οι ναζί»
Οι τρεις από τους λίγους εναπομείναντες εκπροσώπους της «δρακογενιάς» θέλησαν να στείλουν ένα διαχρονικό μήνυμα αντίστασης αλλά και μεγαλοψυχίας.
«Ο ελληνικός λαός δεν συνεργάστηκε με τους Γερμανούς και ήταν η μόνη χώρα που εκδήλωσε από την αρχή αντίσταση», είπε ο Βαρδής Βαρδινογιάννης, ο οποίος αναφέρθηκε στη μάχη της Κρήτης ως σημαντικό ορόσημο για την Αντίσταση.
Μιλώντας μάλιστα για το φρόνημα των Ελλήνων θύμισε τη μάχη στο Κουστογέρακο της Κρήτης όταν ύστερα από τις επιθέσεις ανταρτικών ομάδων είχαν συλληφθεί Γερμανοί αιχμάλωτοι:
«Οι Εγγλέζοι έδωσαν εντολή να εκτελεστούν. Ομως οι Κρητικοί αρνήθηκαν και δυο ανταρτόπουλα τους είπαν: ?Εμείς ανθρώπους με δεμένα χέρια δεν σκοτώνουμε?. Αυτοί είναι οι Ελληνες και κάντε μια σύγκριση με τον Χίτλερ που αιματοκύλισε την Ευρώπη» είπε. Ξεκαθάρισε όμως ότι: «Οι Γερμανοί έχασαν και όφειλαν να πληρώσουν για ό,τι έκαναν, για τα δανεικά που πήραν, για τους νεκρούς από την πείνα και όχι να μας κουνάνε το χέρι επιτιμητικά».
Για τη σημασία της μάχης της Κρήτης στην τελική έκβαση του πολέμου μίλησε ο Κώστας Μαραγκουδάκης, τονίζοντας ότι οι Αγγλοι γνώριζαν τις κινήσεις των Γερμανών αφού είχαν υποκλέψει τον μυστικό κώδικα Ultra: «Ηξεραν με ακρίβεια οι Αγγλοι πότε θα ρθουν οι Γερμανοί στην Κρήτη. Ομως εμείς πολεμήσαμε μόνοι μας χωρίς κανένα μέσο, ουσιαστικά άοπλοι», είπε.
Συνέντευξη του Σπέερ
Στο ιστορικό βιβλίο περιλαμβάνεται και απόσπασμα συνέντευξης του υπουργού πολεμικής βιομηχανίας και προσωπικού αρχιτέκτονα του Χίτλερ Αλμπερ Σπέερ στον Βάσο Μαθιόπουλο, στην οποία αναφέρθηκε ο φιλόλογος, Μανώλης Χατζηνάκης: «Η συνέντευξη αυτή αποκαλύπτει τη μυστική συμφωνία μεταξύ Αγγλων και Γερμανών για την αποχώρηση των δεύτερων χωρίς να ενοχληθούν από τους Αγγλους. Ηταν μια παραλαβή και παράδοση», είπε χαρακτηριστικά.
Προλογίζοντας την εκδήλωση ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΤΑ, Κωστής Μελαχροινός, επεσήμανε πως η έκδοση «καλύπτει ιστορικά κενά», προσθέτοντας ότι η αξία του βιβλίου «πέρα από τον ρόλο των πρωταγωνιστών της εποχής εκείνης, έγκειται στην επικαιρότητά του, μια επικαιρότητα που στον 21ο αιώνα με τις διεθνείς εξελίξεις, όπως παρουσιάζονται, δίνει τη δυνατότητα και τα εχέγγυα μιας σώφρονος, προοδευτικής, αποτελεσματικής και σύγχρονης αντιμετώπισης της πραγματικότητας».
ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Σπάνια ντοκουμέντα της Κατοχής
Το βιβλίο «Η ιστορία της Εθνικής Αντίστασης 1941?1944 και οι 7 απόρρητες εκθέσεις των Γερμανών στρατηγών προς τον Χίτλερ» εκδόθηκε από τα ΕΛΤΑ σε συνεργασία με την Εταιρεία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων (ΕΔΙΑ) και αποτελεί το αποτέλεσμα εργασιών πολλών ερευνητών και φορέων. Τα ΕΛΤΑ επέλεξαν την 25η Νοεμβρίου για να το παρουσιάσουν, επέτειο της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοπόταμου από μονάδες του ΕΛΑΣ, του ΕΔΕΣ και Βρετανούς σαμποτέρ. Η έκδοση συνοδεύεται από CD-Rom με αρχεία της περιόδου της Αντίστασης.
ΜΑΡΙΑ ΛΙΛΙΟΠΟΥΛΟΥ
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου