ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΜΑΡΑΘΩΝΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
Ρήξη! Δεν συμφώνησαν για το Ασφαλιστικό οι πολιτικοί αρχηγοί
Ολοκληρώθηκε, μετά από σχεδόν 6,5 ώρες, η μαραθώνια σύνοδος των πολιτικών αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.
Ωστόσο, δεν φαίνεται να υπήρξε ομοφωνία σε κανένα από τα τρία μεγάλα θέματα που συζητήθηκαν επισήμως - προσφυγικό, συνταγματική αναθεώρηση και ασφαλιστικό- γεγονός που αποτυπώνεται και στη μη ύπαρξη κοινού ανακοινωθέντος. Απορρίφθηκε η πρόταση του πρωθυπουργού για συγκρότηση διακομματικών επιτροπών.
Ομως, οι μεγαλύτερες διαφωνίες φαίνεται ότι υπάρχουν στο Ασφαλιστικό όπου δεν υπήρξε κανένα σημείο σύγκλισης με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς να κατηγορούν τον πρωθυπουργό ότι θέλει απλά να τους σύρει σε ψήφιση της δικής τους πρότασης επειδή ο ίδιος δεν μπορεί να περάσει τοη μεταρρύθμιση στη Βουλή.
Οι δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών για το Ασφαλιστικό ήταν ενδεικτικές για το κλίμα που επικράτησε και το οποίο ήταν ιδιαίτερα βαρύ. Ολοι οι πολιτικοί αρχηγοί, πλήν του Π. Καμμένου παρέπεμψαν τις όποιες αποφάσεις στη Βουλή.
Ο Καμμένος
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου των ΑΝΕΛ και υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου, η Νέα Δημοκρατία ήταν αυτή η οποία διαφώνησε τόσο στο ζήτημα του προσφυγικού όσο και σε αυτό της συνταγματικής αναθεώρησης και αλλαγής του εκλογικού νόμου, ενώ στο ασφαλιστικό φαίνεται ότι οι διαφωνίες ήταν πιο σοβαρές και το κοινό ανακοινωθέν περιορίζεται σε μια γενική αναφορά, που θα εκφράζει αντίθεση σε νέες περικοπές. Παρ' όλα αυτά, ο κ. Καμμένος ισχυρίστηκε ότι ο πρωθυπουργός πηγαίνει στη διαπραγμάτευση ενισχυμένος μετά τη σύνοδο των πολιτικών αρχηγών.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για "λόγια του αέρα" και ότι προσπαθεί να εξαπατήσει τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας, ειδικά όσον αφορά στο ασφαλιστικό -τους τα δίνει όλα στο προσφυγικό για να πετύχει χαλάρωση στο ασφαλιστικό, είπε χαρακτηριστικά- ενώ τόνισε ότι εμμένει στην πρότασή του για οικουμενική κυβέρνηση.
Ο Θεοδωράκης
"Ο δρόμος που τραβάει είναι λάθος και το επισήμανα στον κύριο Τσίπρα", είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης. Πρόσθεσε, πάντως, ότι με πρότασή του, έγινε από όλους -πλην ΝΔ- δεκτό το αίτημα για πιο αναλογικό εκλογικό σύστημα από την παρούσα Βουλή. Επίσης, είπε ότι συμφωνήθηκε ένα κείμενο με το οποίο ζητείται βοήθεια από τηβ ΕΕ, στη βάση της ασφάλειας και της αλληλεγγύης, ενώ επανέλαβε ότι το Ποτάμι δεν προτίθεται να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ενώ είπε ότι αυτό που χρειάζεται είναι μια "κυβέρνηση Εθνικής Ελλάδος".
Η Γεννηματά
"Δεν θα γίνουμε συνεργοί σε τακτικισμούς και επικίνδυνα κόλπα", είπε εξερχόμενη του Προεδρικού Μεγάρου η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γενννηματά. Πρόσθεσε δε ότι σε καμία περίπτωση δεν επρόκειτο να συναινέσει σε παράκαμψη των κοινοβουλευτικών διαδικασιών.
Ο Πλακιωτάκης
"Η κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με τα αδιέξοδα της δικής της πολιτικής και αναζητά σωσίβια σωτηρίας. Η ΝΔ δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε επικοινωνιακά τεχνάσματα", δήλωσε ο προσωρινός πρόεδρος της ΝΔ, Γιάννης Πλακιωτάκης. Όσον αφορά στη διαφωνία του για το προσφυγικό, στάθηκε στις ευθύνες της νυν κυβέρνησης, ενώ τόνισε ότι για τα hotspots πρέπει να υπάρχει συμφωνία των τοπικών κοινωνιών.
Τι πρότεινε ο Τσίπρας - Οι στιγμές έντασης
Ο κ. Τσίπρας πρότεινε στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών το κάθε κόμμα να ορίσει ένα πρόσωπο ως εκπρόσωπότου σε κάθε επιτροπή προκειμένου να εξειδικευθούν κοινές προτάσεις για την αναμόρφωση και την διάσωση του ασφαλιστικού συστήματος και για τα θέματα που προτίθεται να τεθούν στην συνταγματική αναθεώρηση. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της σύσκεψης πρότεινε την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος για μη μείωση των συντάξεων και υπογράμμισε την ανάγκη η χώρα να ενισχυθεί διαπραγματευτικά, προκειμένου να μη μειωθούν οι συντάξεις. Η πρότασή του αυτή ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, προσέκρουσε στην άρνηση του προέδρου της ΝΔ Γ. Πλακιωτάκη, ο οποίος επίσης εξέφρασε την αντίθεσή του για τη δημιουργία hot spots στα νησιά.
Μετά την εισηγητική δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας και την αρχική τοποθέτηση του πρωθυπουργού το Συμβούλιο διακόπηκε προκειμένου οι πολιτικοί αρχηγοί να συζητήσουν με τους συνεργάτες τους όσα πρότεινε ο κ. Τσίπρας.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε ένταση στη συνεδρίαση
Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να βγει μια κοινή ανακοίνωση για το ασφαλιστικό και μία για τις συντάξεις.
Οι αρχηγοί απάντησαν αρνητικά και στις δύο περιπτώσεις και τότε ο πρωθυπουργός παρουσίασε έναν πίνακα για τις μειώσεις των συντάξεων από τότε που εφαρμόζεται το μνημόνιο και τους είπε σε έντονο ύφος: "Έχετε το θράσος και μιλάτε για χειρότερο μνημόνιο;"
Μετά την επανέναρξη της σύσκεψης έγινε γνωστό ότι ο πρόεδρος της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά τοποθετήθηκαν αρνητικά στις προτάσεις του κ. Τσίπρα. Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης είπε «όχι» στην εισήγηση του πρωθυπουργού για το ασφαλιστικό και εις ό,τι αφορά τα συνταγματικά πρότεινε να θεσμοθετηθεί ένας νέος εκλογικός νόμος το 2016.
imerisia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου