ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2020

ΜΑΚΕΔΟΣ: H ATTICA BANK ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Συνέντευξη στη Voria.gr του Κωνσταντίνου Μακέδου, αντιπροέδρου της Attica Bank και προέδρου του Ταμείου Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων


Τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει και τα προϊόντα που προσφέρει στο πεδίο της ενεργειακής εξοικονόμησης και της βιώσιμης ανάπτυξης η Attica Bank παρουσιάζει ο αντιπρόεδρος της τράπεζας και Κωνσταντίνος Μακέδος, στον απόηχο της χθεσινής ημερίδας της Voria.gr για το ενεργειακό μέλλον της Θεσσαλονίκης.

Επιπλέον, περιγράφει το πλάνο της Τράπεζας Αττικής για τη χρημαδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσα στο 2020, ενώ, με την ιδιότητα του προέδρου του ΤΜΕΔΕ, αναφέρεται στην πορεία του Ταμείου το 2019 αλλά και στις προτεραιότητες για το 2020.

Ποιο είναι το πλάνο της Attica Bank για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας το 2020; Τι διαφορετικό μπορούν να περιμένουν από εσάς φέτος οι μικρές επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες;

Ύστερα από 95 χρόνια λειτουργίας, με 135.000 ενεργούς πελάτες, 1,8 δισ. ευρώ χορηγήσεις, 2,3 δισ. ευρώ καταθέσεις, έχοντας απαλλαχθεί από «κόκκινα» δάνεια ύψους 2 δισ. ευρώ, αλλά και απεξαρτηθεί πλήρως από τον μηχανισμό παροχής έκτακτης ρευστότητας (ELA), η Attica Bank παρουσίασε αύξηση των καταθέσεων κατά 19% τη χρονιά που πέρασε.

Με τον χαμηλότερο δείκτη δανείων προς καταθέσεις της αγοράς (64%) αφήνει πίσω της το παρελθόν και κοιτάει με αυτοπεποίθηση το μέλλον, προκειμένου να περάσει δυναμικά σε μία νέα εποχή λειτουργικής κερδοφορίας και υγιούς ανάπτυξης.

Τα συνολικά έξοδα σε ετήσια βάση μειώθηκαν κατά 9%, ενώ τα γενικά λειτουργικά έξοδα μειώθηκαν κατά 22% σε ετήσια βάση.

Προχωράμε δυναμικά στον ψηφιακό μετασχηματισμό της, στην οριστική εξάλειψη των NPLs του παρελθόντος που απομένουν, μέσω νέας τιτλοποίησης, αλλά και στην ανάπτυξη μίας νέας σειράς ελκυστικών τραπεζικών προϊόντων, όπως το νέας γενιάς στεγαστικό δάνειο, με χαμηλό επιτόκιο και μικρή διάρκεια αποπληρωμής.

Στόχος μας είναι, την επόμενη 5ετία, να διπλασιάσουμε τα μεγέθη του ισολογισμού μας, μέσα από την αύξηση των χορηγήσεων και των καταθέσεων, αλλά και τη διεύρυνση του πελατολογίου μας σε νέες ομάδες ελεύθερων επαγγελματιών και επιστημόνων.

Ζητούμενο για τη χώρα, αλλά και το Τραπεζικό Σύστημα είναι η συσσώρευση κεφαλαίου και γνώσης, προκειμένου να εξασφαλιστεί στιβαρή και βιώσιμη ανάπτυξη. Και σε αυτή την εθνική προσπάθεια η Attica Bank θα πρωταγωνιστήσει, στηρίζοντας έμπρακτα την πραγματική οικονομία και τον κρισιμότερο αναπτυξιακό πολλαπλασιαστή της: Τη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Υπάρχει συγκεκριμένη στόχευση για δράσεις και έργα που αφορούν την ενέργεια, το περιβάλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη, όπως αυτά αναδείχθηκαν και στην ημερίδα της Voria.gr; Τι σημαίνουν αυτά για τον πολίτη;

Στρατηγική επιλογή για την Attica Bank αποτελεί η χρηματοδοτική κάλυψη των αναγκών, που προκύπτουν από τις διεθνείς δεσμεύσεις για την κλιματική αλλαγή και την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά κυρίως από την ίδια την πραγματικότητα. Το Green Deal, του ενός τρισεκατομμυρίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα επόμενα δέκα χρόνια, είναι ένα μέρος της προσπάθειας να καταστεί η Ευρώπη η πρώτη ενεργειακά ουδέτερη ήπειρος μέχρι το 2050. Με μία «πράσινη» επενδυτική επανάσταση, η ΕΕ θέλει να αφήσει πίσω της οριστικά τα χρόνια της ύφεσης και της λιτότητας και να περάσει σε μία εποχή βιώσιμης ανάπτυξης. Στην υλοποίησή αυτών των σχεδίων κεντρικό ρόλο θα παίξει ο Τραπεζικός τομέας.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι εξαιρετικά φιλόδοξοι στόχοι που έχει θέσει η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός για την πατρίδα μας, με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, αλλά κυρίως οι ανάγκες της ίδιας της κοινωνίας και της αγοράς μας δείχνουν τον δρόμο.

Η Attica Bank κινείται ήδη δυναμικά στη χρηματοδότηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων για έργα ενεργειακής εξοικονόμησης και αποδοτικότητας, για ουσιαστική αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, για την κάλυψη της άμεσης ανάγκης της βιώσιμης κινητικότητας με έμφαση στην ηλεκτροκίνηση, για τη χρηματοδότηση «πράσινων» επιχειρήσεων και οργανισμών, αλλά και των νέων κατασκευών, με βάση τις απαιτήσεις για μηδενική κατανάλωση ενέργειας (Zero Energy Buildings).

Η Τράπεζα προσφέρει ήδη από την αρχή του 2020 εξαιρετικά ανταγωνιστικά και συμφέροντα προϊόντα: Νέοι λογαριασμοί ταμιευτηρίου με προνομιακά επιτόκια και νέα πράσινα καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια, όπως το “ATTICA MY ECO CAR”, καταναλωτικό δάνειο με εξαιρετικά προνομιακούς όρους για την αγορά φιλικού προς το περιβάλλον αυτοκινήτου, το “ATTICA ECO HOME”, δάνειο ενεργειακής αναβάθμισης ή ανακαίνισης κατοικίας και το “ATTICA MY HOME”, με πρωτοποριακούς και συμφέροντες όρους που επιβραβεύουν τον συνεπή δανειολήπτη.

Επιπλέον, υπάρχει στοχευμένη στρατηγική για την αγορά της ενέργειας, την κυκλική οικονομία και γενικότερα τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Ενώ, ήδη εξετάζονται οι προοπτικές για την έκδοση πράσινου ομολόγου (Green Bond), και πράσινων δανείων (Green Loans), με βάση το Ευρωπαϊκό πλαίσιο του Taxonomy, όπως αυτό αναμένεται να ρυθμιστεί.

Το γεγονός ότι η Attica Bank συνέδραμε έμπρακτα στην εξαιρετικά επιτυχημένη ημερίδα της Voria.gr για το ενεργειακό μέλλον της Θεσσαλονίκης, αποδεικνύει ότι τα εν λόγω ζητήματα, που τελικά είναι ζητήματα καθημερινότητας των πολιτών, βρίσκονται σε κυρίαρχη θέση στην ατζέντα μας. Και ειλικρινά εύχομαι αυτή η πολύ χρήσιμη πρωτοβουλία σας, να καταστεί θεσμός στην πόλη μας.

Ποια είναι η πολιτική της τράπεζας σε σχέση με τη χρηματοδότηση της αγοράς ενέργειας όπως αυτή διαμορφώνεται με τα νέα δεδομένα;

Η Attica Bank  έχει ήδη χορηγήσει περίπου 330 εκατ ευρώ για έργα ΑΠΕ της τάξης 350 των MW. Στόχος είναι η χρηματοδότηση να φθάσει στο ένα δισεκατομμύριο μέχρι το 2024 για έργα 2.000 ΜW.

Οι συνθήκες που διαμορφώνονται στη χώρα είναι πολύ ευνοϊκές, καθώς αναμένονται κονδύλια ύψους 44 δισεκατομμυρίων μέχρι το τέλος της δεκαετίας στους συγκεκριμένους τομείς.

Η Attica Bank έχει ήδη στοχευμένο πλάνο, προκειμένου να διαδραματίσει κι εδώ πρωταγωνιστικό ρόλο. Η απολιγνιτοποίηση και ταυτόχρονα η προώθηση της δίκαιης μετάβασης με κονδύλια άνω των 4 δισεκατομμυρίων ευρώ, δημιουργούν ένα πολύ εύφορο έδαφος για μόχλευση κονδυλίων και χρηματοδοτήσεις νέων τεχνολογιών και έργων που θα δημιουργήσουν σημαντική προστιθέμενη αξία και νέες θέσεις εργασίας.

Δίνουμε ήδη ιδιαίτερη έμφαση στις πράσινες επενδύσεις καθώς αυτές αποδεικνύονται ιδιαίτερα ελκυστικές αλλά και αποδοτικές σε βάθος χρόνου και συμβάλουν στην αποανθρακοποίηση της οικονομίας και της κοινωνίας που είναι το ζητούμενο.

Ταυτόχρονα, η Τράπεζα αποδεσμεύεται σταδιακά από την χρηματοδότηση εταιρειών με ενεργοβόρες δραστηριότητες, ενώ  καθιερώνει άμεσα πράσινο δείκτη (CO2 footprint) για δανειολήπτες που επιλέγουν βιώσιμες επενδύσεις, με ταυτόχρονη μείωση του προσφερόμενου επιτοκίου. Μετά τη συμφωνία των Παρισίων, αλλά κυρίως λόγω των απαιτήσεων των πολιτών, έχει εμπεδωθεί μία νέα τραπεζική ηθική, η οποία βρίσκεται στον πυρήνα των δραστηριοτήτων της Attica Bank. 

Πώς έκλεισε για το ΤΜΕΔΕ το 2019 και ποιες είναι οι βασικές προτεραιότητές σας για το 2020;

Ο προϋπολογισμός του έτους 2020 αποτελεί τον 4ο κατά σειρά προϋπολογισμό του Ταμείου και παρουσιάζει μια εξαιρετικά ικανοποιητική εικόνα των αναμενόμενων εσόδων και εξόδων.

Στο πλαίσιο της χρηστής διοίκησης του Ταμείου, εφαρμόζονται απαρέγκλιτα τα διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (Δ.Π.Χ.Α.) και εξασφαλίζεται η μέγιστη διαφάνεια και λογοδοσία, με στόχο την ορθή διαχείριση των λειτουργικών και διοικητικών δαπανών του.

Το Ταμείο, έχει προχωρήσει, μεταξύ άλλων, στη θέσπιση πολιτικής καταλληλότητας και αξιολόγησης των μελών Διοίκησης και στη θέσπιση πολιτική πρόληψης, εντοπισμού και διαχείρισης καταστάσεων συγκρούσεων συμφερόντων. Προετοιμάζεται για την αξιολόγηση και την λήψη της πιστοποίησης βάσει του ISO ELOT 37001:2016, που αφορά το Σύστημα Διαχείρισης Καταπολέμησης της Δωροδοκίας & της Διαφθοράς, ενώ έχει προβεί σε επέκταση του πιστοποιητικού Ποιότητας ISO 9001:2015, στο οποίο καθορίζονται οι γενικές απαιτήσεις του συστήματος διαχείρισης ποιότητας με τις οποίες θα πρέπει να συμμορφώνεται το Ταμείο.

Εντός του 2019, ολοκληρώθηκε με επιτυχία, η αξιολόγηση του Ταμείου από την ΕΚΤ, ύστερα από θετική εισήγηση της ΤτΕ και του SSM για την έγκριση της συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο της Attica Bank με ποσοστό 32,5%.

Εντός του 2020, αναμένονται τα αποτελέσματα και της νέας αξιολόγησης από την ΕΚΤ, αναφορικά με την αύξηση του μετοχικού μεριδίου στην Attica Bank σε ποσοστό 46,3%
Επιπλέον, υλοποιούνται ενέργειες για την  αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Ταμείου, ώστε να ικανοποιήσει αφενός τις δικές του ανάγκες και όπου είναι δυνατόν, να επιφέρει όφελος από την εκμίσθωση τους. Προχωράμε στην  περαιτέρω ψηφιοποίηση του αρχείου του, ενώ συνεχίζουμε τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών του Ταμείου προς τους πελάτες του και ιδιαίτερα όσων παρέχονται με ηλεκτρονικά μέσα. Παράλληλα, αναζητούμε τις προοπτικές για πρόσθετες ασφαλιστικές καλύψεις προς τους πιστούχους μέλη μας.

Ιδιαίτερα με την ολοκλήρωση, εντός του 2020, της μεταβίβασης της περιουσίας της Διεύθυνσης Εγγυοδοσίας και Πιστοδοσίας του τέως Τομέα ΤΣΜΕΔΕ του ΕΤΑΑ, το Ταμείο καλείται να εκπληρώσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις υπηρεσίες, που προβλέπονται στον σκοπό του και να αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες του, προς επίτευξη των στόχων του.

Επιπλέον, Το ΤΜΕΔΕ, ως μέλος του Ευρωπαϊκού Φορέα Εγγυοδοσίας (AECM), σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την SMEunited (Ένωση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων) διερευνά και είναι έτοιμο να αξιοποιήσει τις περαιτέρω δυνατότητες ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων για τα μέλη του, στο πλαίσιο του InvestEU της προγραμματικής περιόδου 2021-2027. Καθώς για τις Μικρές και Μεσαίες επιχειρήσεις, πρόκειται να διατεθούν, συνολικά, περί τα 38 δισεκ. ευρώ, με στόχο τη μόχλευση επενδυτικών κονδυλίων της τάξης των 650 δισεκ. ευρώ, μέχρι το τέλος της περιόδου, μέσω του προγράμματος InvestEU.

πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου