ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016

Μια ιδέα που σώζει ζωές!


Παρνα λειτουργήσει ακόμη και ως κινητό ιατρείο – χειρουργείο ακόμη και σε προσφυγικούς καταυλισμούς.

Στο πλαίσιο της πτυχιακής του εργασίας, ένας φοιτητής οραματίστηκε με την βοήθεια της ΜΑΝ Truck & Bus, ένα πρωτότυπο λεωφορείο που μπορεί να επιχειρήσει σε εμπόλεμες περιοχές προσφέροντας  ανθρωπιστική βοήθεια.


Ο φοιτητής Johannes Schmutzler από το Art & Design University του Offenbach, ζήτησε τη βοήθεια των ειδικών στης MAN Truck & Bus προκειμένου να υλοποιήσει μια πρωτότυπη ιδέα πάνω στην οποία βασίζονταν η πτυχιακή του εργασία.
Το αποτέλεσμα της προσπάθειας του φέρει την ονομασία «flexHVC» (Flexible Humanitarian Vehicle Concept) που ουσιαστικά είναι ένα πρωτότυπο βαρύ όχημα το οποίο είναι σε θέση να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια σε προσφυγικούς καταυλισμούς αλλά και εμπόλεμες ζώνες, οι οποίες δυστυχώς είναι πολλές ανά την υφήλιο.
Η βασική ιδέα της πτυχιακής εργασίας του εν λόγω φοιτητή ήταν ουσιαστικά η δημιουργία ενός πρωτότυπου οχήματος το οποίο θα μπορούσε να κινηθεί με άνεση σε δύσβατες περιοχές, μεταφέροντας εξοπλισμό και ανθρωπιστική βοήθεια καθώς επίσης και ασθενείς, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.
Με δεδομένη την ανάγκη για όσο το δυνατόν περισσότερους χώρους στο εσωτερικό του οχήματος, ως βάση του εν λόγω προγράμματος επιλέχθηκε ένα λεωφορείο και πιο συγκεκριμένα, το σασί MAN GL 8x8. Μάλιστα, χάρη στην μεγάλη δυνατότητα τροποποίησης του εν λόγω πλαισίου, εκδόσεις 6x6 ή 4x4 είναι εύκολο να υλοποιηθούν.
Το πρωτότυπο όχημα «flexHVC» είναι ουσιαστικά ένα όχημα που χωρίζεται σε τρεις διαφορετικούς τομείς. Στο εμπρός μέρος του οχήματος υπάρχει η καμπίνα των επιβατών καθώς και ένα χώρος διαβίωσης για έως και 4 επιβάτες. Μάλιστα, προκειμένου το προσωπικό να προστατεύεται επαρκώς κατά την κίνηση του οχήματος π.χ. σε εμπόλεμες περιοχές, τόσο το δάπεδο του συγκεκριμένου χώρου όσο και τα τοιχώματα του, φέρουν επιπλέον ενίσχυση και θωράκιση.
Στο κέντρο του οχήματος υπάρχει μια μεγάλη θύρα που επιτρέπει την εύκολη φόρτωση και εκφόρτωση προμηθειών και προσωπικού ενώ, στο πίσω τμήμα έχει τοποθετηθεί μια ειδική πόρτα που επιτρέπει την εύκολη φόρτωση ειδικών κατασκευών τα οποία κινούνται πάνω σε ράγες.
Ουσιαστικά, η μορφή ή η χρηστικότητα των εν λόγω κατασκευών είναι ανεξάνλτητη καθώς, π.χ. θα μπορούσαν να είναι ειδικά κιβώτια που περιέχουν έως και έξι κρεβάτια – κουκέτες έκαστο. Σε αυτή την περίπτωση, το flexHVC θα μπορούσε να μετατραπεί σε ένα κινητό νοσοκομείο με δυνατότητα μεταφοράς έως και 12 ασθενών. Αντίστοιχα, ο εν λόγω χώρος θα μπορούσε να μετατραπεί σε κέντρο επιχειρήσεων, σε αποθήκη ή σε κινητό χειρουργείο.
Παράλληλα, σε μια προσπάθεια να διασφαλιστεί πως τέτοιου είδους οχήματα θα είναι εύκολο να μεταφερθούν στον τελικό τους προορισμό, ακόμη και στα πιο απομακρυσμένα μέρη του πλανήτη, οι διαστάσεις και το σχήμα του «flexHVC» του επιτρέπουν να χωρέσει μέσα σε ένα εμπορευματοκιβώτιο (container).
 

Πηγή: http://pro.autotriti.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου