ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019

Παιδί στο αυτοκίνητο: Όλα όσα πρέπει να προσέχουμε

Παιδί στο αυτοκίνητο: Όλα όσα πρέπει να προσέχουμε

Μπορεί μια αγκαλιά να «βλάψει» ένα παιδί; Κι, όμως, αυτή η τρυφερή πράξη αγάπης μπορεί να αποβεί μοιραία όταν δεν τηρούνται οι βασικοί κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.) για την ασφαλή
μεταφορά μωρών και ανηλίκων με το αυτοκίνητο. Οι γονείς που αντικαθιστούν τα ειδικά παιδικά καθίσματα με την... αγκαλιά τους θέτουν σε εξαιρετικά τεράστιο κίνδυνο τις ζωές των λιλιπούτειων στην περίπτωση τροχαίου ατυχήματος.
Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος αυτής της εγκληματικής απερισκεψίας από την πλευρά του οδηγού-κηδεμόνα, αρκεί να αναλογιστεί κάποιος ότι το βάρος των επιβατών, αλλάζει εκθετικά ανάλογα με την ταχύτητα της σύγκρουσης. Όταν, δηλαδή, ένα όχημα κινείται με ταχύτητα 50 χιλιομέτρων την ώρα, το βάρος του οδηγού γίνεται έως και 40 φορές μεγαλύτερο. Κατά συνέπεια, ένα παιδί βάρους 15 κιλών μέσα σε όχημα που κινείται με την προαναφερθείσα ταχύτητα θα δεχθεί στην περίπτωση ατυχήματος δύναμη σύγκρουσης περίπου 600 κιλών!

Τι προβλέπει η ελληνική νομοθεσία

Ο Κ.Ο.Κ. στο θέμα της χρήσης των παιδικών καθισμάτων είναι διαφωτιστικός: «Για τη μεταφορά παιδιών ηλικίας μικρότερης των 12 ετών με αυτοκίνητο, είναι υποχρεωτική η χρήση ειδικών μέσων συγκράτησης και προστασίας όπως καθισμάτων, ζωνών ασφαλείας κ.λπ. Το πρόστιμο είναι 83 ευρώ», ενώ σε άλλο άρθρο αναφέρεται: «Απαγορεύεται η κατάληψη θέσης παραπλεύρως του οδηγού από παιδιά ηλικίας μικρότερης των 12 ετών, εφόσον δε συγκρατούνται με εγκεκριμένο σύστημα συγκράτησης κατάλληλο για την ηλικία, το ύψος και το βάρος τους».
 Cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου